REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Începe bătălia pluralismului de opinii: totul despre alegerile din 25 mai

Începe bătălia pluralismului de opinii: totul despre alegerile din 25 mai

Replica API 23 aprilie 2014 | 00:00 119

Campania electorală, aproape de start

Campania electorală, aproape de start

La fel ca în cazul ultimelor scrutine, anul acesta, campania electorală pentru alegerile europarlamentare se va desfăşura tot pe o perioadă de 30 de zile. Isteria partidelor politice şi a candidaţilor independenţi pentru voturile cetăţenilor va avea loc în perioada 25 aprilie-24 mai, până la ora 07:00, iar procesul efectiv de vot va avea loc duminică, 25 mai. Pe lângă Legea nr. 33/2007, privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European sau alte acte normative care privesc alegerile în cauză, candidaţii trebuie să respecte şi HG nr. 80/2014, publicată la sfârşitul lunii februarie a.c. în Monitorul Oficial, care aprobă programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea membrilor din România în Bruxelles în acest an. Legea 33/2007 stipulează faptul că, în campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile în mod liber şi fără nici o discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă. Candidaţii mai beneficiază în această perioadă şi de accesul în alte instituţii, precum sediul primăriei, şcoli, universităţi, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe, care le pot facilita întâlniri cu alegătorii. De menţionat, este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.

Cum atrage propaganda amenzi

Nerespectarea prevederilor legale atrage de la sine amenzi consistente pentru candidaţi, precum distribuirea băuturilor alcoolice în timpul adunărilor sau afişarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise, faptele fiind considerate contravenţii şi se sancţionează cu amenzi între 4.500 şi 10.000 de lei. Pedepse sunt prevăzute şi pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale sau sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică sau alianţă electorală, iar amenzile, în aceste cazuri, sunt între 1.000 şi 2.500 de lei. Noul Cod Penal, care a intrat în vigoare de la 1 februarie a.c., stabileşte pedepse mai permisive pentru infracţiunile electorale. De exemplu, cei care încredinţează urna specială altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau cei care transportă urna specială fără a face parte din respectivul birou vor fi pedepsiţi cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. În vechiul Cod Penal, infracţiunea se sancţiona cu închisoare de la unul la cinci ani. Cei care promit sau oferă bani şi alte bunuri materiale în scopul determinării alegătorului să voteze sau nu o anumită listă de candidaţi sau un anumit candidat riscă între şase luni şi trei ani de închisoare, plus interzicerea unor drepturi şi aceeaşi pedeapsă este aplicată şi celor care votează fără a avea acest drept, cei care votează de două sau mai multe ori, cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot sau cei care au utilizat o carte de alegător sau un act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Pentru toate acestea, vechiul Cod Penal stipula închisoare de până la cinci ani, însă nu toate faptele vor fi sancţionate mai blând. De exemplu, pentru cei care atacă, prin orice mijloace, secţia de votare, este "rezervată" aceeaşi pedeapsă: închisoare de la doi la şapte ani. De menţionat: inclusiv tentativa se pedepseşte.

Europarlamentarele, la "pachet" cu parţialele

Executivul a decis organizarea de alegeri parţiale, în colegiile cu locuri de parlamentari sau aleşi locali vacante, în acelaşi timp cu alegerile pentru Parlamentul European. În această arie se regăseşte şi localitatea constănţeană Rasova, unde primarul Mihalache Neamţu şi-a dat demisia chiar în prima lună a acestui an, iar funcţia este ocupată în prezent de viceprimarul Alexandru Dorel. Şi parţialele se vor desfăşura într-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmând a fi declarat câştigător. OUG nr. 12/2014, din 24 martie a.c., este actul normativ care stabileşte faptul că alegerile "se desfăşoară într-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmând a fi declarat câştigător. În caz de balotaj (nici un candidat nu întruneşte majoritatea de voturi cerută de lege - n.r.), se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie". Astfel, pe 25 mai a.c., vor avea loc alegeri parţiale pentru Camera Deputaţilor şi Senat în colegiile uninominale rămase vacante din următoarele circumscripţii electorale: Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Satu Mare şi din municipiul Bucureşti. De asemenea, termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 5 mai, iar eventualele contestaţii vor fi soluţionate până la 11 mai. Tot prin HG s-a stabilit şi bugetul pentru total al alegerilor europarlamentare: aproximativ 150.000 de lei. Potrivit HG nr. 103/2014, bugetul total se ridică la 148.744 lei şi va fi defalcat după cum urmează: 103.480 lei către Ministerul Afacerilor Interne, 3.460 lei către Institutul Naţional de Statistică prin Secretariatul General al Guvernului, 35.565 lei către Autoritatea Electorală Permanentă, 3.010 lei către Ministerul Afacerilor Externe şi 3.229 lei către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. De asemenea, membrii Biroului Electoral Central sau ai birourilor electorale judeţene, ai birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi cei ai biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate vor primi o indemnizaţie de 85 de lei, pe zi de activitate. De aceeaşi sumă vor beneficia şi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora, însă timp de maximum cinci zile. De indemnizaţii va beneficia şi personalul auxiliar sau statisticienii şi informaticienii, pentru care este stipulată suma de 65 de lei, pe zi. Mai mult, fiecare dintre toţi cei menţionaţi, alături de cadrele M.A.I, vor beneficia şi de alţi 10 lei, pe zi, pentru băuturi răcoritoare, cafea şi gustări. Pe întreaga perioadă a campaniei electorale, între 25 aprilie şi 24 mai, candidaţii au acces la serviciile de radio şi de televiziune, publice şi private, numai în următoarele tipuri de emisiuni: emisiuni de promovare electorală, emisiuni de dezbatere electorală şi spoturi electorale, toate acestea fiind gratuite, pentru o "campanie echitabilă, echilibrată şi corectă pentru candidaţi".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218