REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Începe „isteria” brazilor de Crăciun! Ce trebuie să verificăm la achiziţionare pentru a preveni tăierile ilegale de păduri!

Începe „isteria” brazilor de Crăciun! Ce trebuie să verificăm la achiziţionare pentru a preveni tăierile ilegale de păduri!

Replica API 1 decembrie 2016 | 22:49 323

În atenţia constănţenilor:

În atenţia constănţenilor:

Forfota se instalează încet dar sigur la malul mării! Pe arterele principale ale urbei, traficul rutier deja se desfășoară cu dificultate, mai ales în zonele centrelor comerciale odată ce s-a dat startul minivacanței de 1 Decembrie. Și agitația va fi și mai mare mai ales că luna cadourilor și-a făcut debutul. Prin urmare, nu mai e mult până când va începe "bătaia" pe brazii pentru Crăciun. Chiar dacă se militează pentru salvarea pădurilor, când vine vorba despre acest segment în care e rost de globulețe și acadele, parcă intervine sentimentul: e doar vârful unui copac sănătos care a rămas cu rădăcini acolo unde îi este locul.

Dar cum putem fi siguri de acest lucru? Polițiștii au venit cu mai multe recomandări în acest sens, în urma unor verficări care s-au lăsat cu sancțiuni. Astfel, pentru prevenirea comiterii unor fapte care contravin legislației silvice, în ceea ce privește recoltarea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun, oamenii legii au precizat că transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoțire cu regim silvic (aviz de însoțire primar - dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare sau aviz de însoțire secundar pentru alte materiale decât cherestelele - dacă transportul se efectuează din depozite de material lemnos, piețe/târguri/oboare). La achiziționarea pomilor de Crăciun de la locul de recoltare, din depozite, piețe/târguri/oboare se va solicita obligatoriu aviz de însoțire cu regim silvic, factură fiscală sau bon fiscal. În aceste situații, se va urmări dacă pe secțiunea de tăiere este aplicat dispozitivul special de marcat cu amprenta dreptunghiulară specific emitentului din cadrul căruia face parte personalul împuternicit să elibereze avizul de însoțire primar (situație valabilă doar pentru pomii de Crăciun recoltați de pe teritoriul național). În situația achiziționării de pomi de Crăciun din supermarketuri (recoltați de pe teritoriul altor țări) se va solicita aviz de însoțire și factură fiscală/bon fiscal, pe secțiunea de tăiere nefiind aplicată amprenta dreptunghiulară a dispozitivului special de marcat. Încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun constituie contravenții silvice prevăzute de Legea nr. 171/2010 actualizată, cuantumul amenzilor fiind cuprins între 5.000 și 10.000 de lei, fiind dispusă și măsura complementară a confiscării pomilor de Crăciun.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367