REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Începe Postul! Cu ce putem înlocui proteinele din carne

Începe Postul! Cu ce putem înlocui proteinele din carne

Replica API 2 martie 2020 | 00:00 455

Alimentele bogate în proteine au valoare nutritivă crescută şi asigură un aport obligatoriu de aminoacizi esenţiali pentru buna funcţionare a organismului.

Trucuri prin care poţi prepara o mâncare gustoasă şi sănătoasă Primăvara bate la uşă şi odată cu ea cel mai lung Post din an. Persoanele care ţin post vor exclude vreme de o lună şi jumătate din alimentaţie carnea şi produsele de origine animală – surse bogate în proteine, dar nu singurele. Medicii nutriţionişti recomandă ca din grupa alimentelor bogate în proteine să consumăm două-trei porţii pe zi.

Dacă renunţăm la carne, lapte, ouă, brânză – cele mai la îndemână surse de proteine – atunci trebuie să facem loc în alimentaţie leguminoaselor. Principalele leguminoase utilizate în alimentaţia omului sunt fasolea, mazărea, lintea, năutul, soia, nucile, alunele şi arahidele. Dintre acestea, mazărea, fasolea boabe, lintea şi soia conţin cea mai mare cantitate de proteine dintre toate vegetalele.

Soia, la fel de bună precum carnea Soia conţine un procent foarte mare de proteine cu valoare biologică mare – până la 40% din greutatea uscată a grăuntelui – care adună totţi aminoacizii esenţiali. De altfel, soia este singura sursă vegetală ale cărei proteine sunt considerate identice ca valoare nutritivă cu cea a proteinelor din carne. În plus, leguminoasele conţin vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 şi E şi minerale precum potasiu, fier şi fosfor. Din soia se poate obţine tofu – brânza de soia. Aceasta se prepară adăugând laptelui de soia un coagulant – lămâie - şi punând la presiune timp de câteva zile până se obţine o consistenţă semisolidă. Tofu se foloseşte pentru a înlocui brânza prosapătă.

Pentru că are gust neutru se asezonează cu sare şi ierburi aromatice. În timpul postului carnea poate fi înlocuită cu soia texturată, cuburi, şeniţel, mezeluri vegetale, care pot conţine doar soia pură în combinaţie cu făină de cereale. Adesea, însă pe parcursul procesării se adaugă cantităţi mai mari sau mai mici de ulei care determină creşeterea importantă a numărului de calorii. Soia mai conţine un fosfolipid foarte important pentru funcţionarea sistemului nervos ce reduce colesterolul, fitoestrogeni şi fitochimicale cu efect anticanceros şi de echilibrare hormonală.

Consumul de nuci şi alune ameliorează profilul lipidic, reduc inflamaţia, stresul oxidativ şi rezistenţa la insulină, prin aceste efecte contribuind semnificativ la scăderea riscului cardiovascular. Este important de ştiut că leguminoasele pot produce balonare şi disconfort abdominal. Aceste efecte neplăcute pot fi evitate prin schimbarea de mai multe ori a apei în care leguminoasele sunt înmuiate şi fierte, scrie agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mai usor cu soia,mai ales modificata genetic.Daca ai boli metabolice,sau altele,ai pus-o!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367