REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Începe reabilitarea falezei şi a Zonei Peninsulare. Mazăre, dojenit la eveniment: "De ce eşti, mamă, aşa slab?"

Începe reabilitarea falezei şi a Zonei Peninsulare. Mazăre, dojenit la eveniment: "De ce eşti, mamă, aşa slab?"

Replica API 27 octombrie 2012 | 00:00 190

Primarul Mazăre, urmărit de admiratoare

Primarul Mazăre, urmărit de admiratoare

S-a întors soarele cu faţa spre Constanţa : toate disputele legate de Faleza Cazinoului dar şi de zona veche a urbei au luat sfâşit! S-au demarat lucrările de reabilitare, loc ce va fi transformat într-un mod uimitor. Paviment de piatră, mobilier urbanistic în stil Art Nouveau, băncuţe, balustrade, scrumiere, pavilioane, ornamente florale, reabilitarea străzilor, sunt doar câteva din cele ce se vor face la malul mării. Evenimentul de vestire a demarării lucrărilor de faţă a fost deschis de către edilul Radu Mazăre, care a afişat o atitudine jovială şi s-a lăsat prins în sesiunea de pupături a admiratoarelor trecute de prima tinereţe. Menţionăm că la eveniment au fost prezenţi şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti, dar şi senatorul PC Mircea Banias.

Eveniment mare la Constanţa: nume importante ale urbei s-au strâns în ziua de vineri, 26 octombrie pe Faleza Cazinoului, cu ocazia demarării lucrărilor de reabilitare. Printre aceştia s-a aflat şi edilul Constanţei, Radu Mazăre, care a păşit în locul cu pricina în binecunoscutele haine milităreşti, afişând o atitudine jovială, ca întotdeauna. Cu zâmbetul pe buze, acesta a explicat celor prezenţi că, pe de o parte, a fost mai bine că nu s-a investit în trecut, întrucât în acest mod nu s-ar mai fi putut accesa fondurile europene. "Astăzi (vineri - n.r.) dăm drumul lucrărilor de reabilitare a zonei Peninsulare. Este zona din Constanţa cea mai întârziată, uitată, şi asta s-a întâmplat pentru că reabilitarea necesită foarte mulţi bani, pe care Primăria nu-i avea la momentul respectiv. Iată că a fost un lucru bun, pentru că dacă am fi băgat bani de la bugetul local, acum patru sau cinci ani, acum nu am mai fi putut accesa fonduri europene pe nişte lucruri care erau deja făcute", a spus edilul la începutul discursului său. În plus, motivul pentru care, în sfârşit, reabilitarea zonei a fost luată în considerare se referă strict la plecarea Elenei Udrea din MDRT, ne spune Mazăre. "Demarăm lucrările de reabilitare a falezei, începând din zona Portului până la Portul Tomis. S-a făcut licitaţie, s-a adjudecat, încep lucrările pe un contract de 4 milioane de euro, bani din fonduri europene. Sunt foarte bucuros iar toţi constănţenii trebuie să facă o cruce mare că nu mai este madam Udrea (Elena Gabriela Udrea, fostul ministrul al MDRT - n.r.) la minister. Aceste programe erau depuse de noi de un an şi jumătate şi erau blocate de madam Udrea. După ce cucoana a plecat, s-au deblocat lucrurile. Avem Guvernul nostru de 6 luni şi am avut timp să facem şi licitaţiile, fără contestaţii şi scandaluri", a explicat primarul.

Faleza Cazinoului, reabilitată în stil Art Nouveau

Valoarea proiectului se ridică la suma de 16.784.145,92 lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 10.818.772,83 lei, contribuţia Guvrnului de 2.376.494,59 de lei, iar cea a beneficiarului de 3.588.878,50. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea şi promovarea turismului în Polul de Creştere Constanţa prin reabilitarea infrastructurii publice urbane din zona istorică a municipiului Constanţa în vederea stimulării creşterii economice locale şi regionale şi creării de noi locuri de muncă, mai exact va fi restaurată şi amenajată promenada şi spaţiile verzi din zona Vraja Mării - Cazino - Port Tomis. Constănţenii vor avea motive de mândrie, întrucât se vor repara şi reface zidurile de sprijin, se va înlocui balustrada, se va realiza un paviment de piatră naturală pe toată suprafaţa promenadei, cu integrare în stilul Art Nouveau şi montarea de bolarzi retractabili cu rol de a restricţiona accesul maşinilor pe promenadă. De asemenea, aleile propuse sau existente vor fi placate cu piatră naturală, Farul Genovez va fi încadrat de alei placată cu aceeaşi piatră folosită la aleile din parc, alei care vor face legătura între acest punct de interes şi zona în care este amplasată statuia lui Mihai Eminescu. Toate treptele din zonă se vor desface şi se vor remonta pe structura existentă, finisajul fiind tot unul din piatră, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul bazinelor fântânilor arteziene, inclusiv reparaţii la sistemele de alimentare cu apă. Se va reconstitui grupul statuar "Carmen Sylva şi fata cu harfa", dar şi strămutarea statuii "Arcaşul" în curtea Muzeului Ion Jalea. Se va face o cabină de pază pe amplasamentul cabinei de pază existentă, iar cea de-a doua va fi amplasată în zona restaurantului Vraja Mării. Se va monta un umbrar în faţa Amiralităţii, un foişor, pergolă în lugul aleilor, stâlpi de iluminat în stil Art Nouveau, cişmele, bănci, panou informativ, coşuri de gunoi, scrumiere, grătare metalice pentru protecţia arborilor, dar se vor face amenajări la spaţiile verzi. Termenul de finalizare a tuturor lucrărilor este de 10.11.2014. "Se va reabilita integral faleza, atât ce înseamnă partea inferioară de structură, care este dărâmată, stabilopozi, plus partea exterioară, paviment din granit şi tot mobilierul urban adecvat acestei zone vechi, băncuţe, stâlpi de iluminat, chioşcuri", a adăugat Radu Mazăre. De la evenimentul de vineri nu a lipsit nici viceprimarul Decebal Făgădău, liderul PNŢCD, Tudorel Chesoi, Harry Boiagian, cât şi alţii, iar supriza a constat în apariţia ministrului Culturii, Puiu Haşotti. "Oraşul se întoarce cu faţa la mare. Nu am văzut până acum un oraş-port care să stea cu spatele la mare. Acest proiect este excepţional de important şi înţeleg de la constructor că este un plan îndrăzneţ, dorindu-se să se finalizeze într-un an şi jumătate. Am spus că administraţia locală e una şi politica e alta", a spus ministrul.

Piaţa Ovidiu, în reabilitare peste 3 săptămâni

Primarul a mai anunţat şi faptul că în maxim trei săptămâni vor începe şi lucrările de reabilitare a Pieţei Ovidiu, proiect în valoare de 3 milioane de euro. "Al doilea proiect, pe care o să-l demarăm în trei săptămâni, este semnat contractul, este încheiată licitaţia. Este vorba de reabilitarea Pieţei Ovidiu, contract de 3 milioane de euro. Vorbim despre Piaţa Ovidiu şi despre scările ce coboară în portul Tomis", ne spune Mazăre, urmând ca în decembrie a.c. să se reabiliteze toate străzile din zona Peninsulară, tot din fonduri europene, proiect în valoare de 11 milioane de euro. În primăvara lui 2013 se va trece la reabilitarea Parcului Carol, cu fonduri de mediu, în valoare de 500 de mii de euro. Banii care vor intra în zona Peninsulară se ridică, per total, la aproximativ 50 de milioane de euro. Toate fiind spuse, muncitorii sunt deja pe poziţii, muncind la foc automat. Dar cum vorbim de simpaticul nostru edil, de la eveniment nu i-au lipsit nici admiratoarele, care, după ce au aşteptat cuminţele să-şi termine discursul, au sărit la o rundă de pupături, dojenindu-l în acelaşi timp că este prea slab. "Mamă, dar de ce eşti aşa slab, mamă? La televizor pari mai gras. Ai grijă de tine, mamă", spuneau doamnele trecute de prima tinereţe.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218