Începe ŞCOALA… fără APĂ, fără CADRE MEDICALE și cu WC-ul tot în fundul CURŢII
Începe ŞCOALA… fără APĂ, fără CADRE MEDICALE și cu WC-ul tot în fundul CURŢII
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestInspectorul școlar general, profesorul Sorin Mihai a anunțat, luni, 7 septembrie, într-o conferință de presă online, că toate școlile din județul Constanța se pot redeschide, deoarece incidența cazurilor de COVID-19 este de 0,49/1.000 de locuitori. Însă există și o localitate unde incidența este de 3,49/1.000 locuitori, astfel că elevii vor participa la cursuri online. Mai exact, este vorba de localitatea Cuza Vodă.
La Inspectoratul Școlar Județean Constanța a avut loc o conferință de presă online în care inspectorul general, Sorin Mihai, și directoarea DSP Constanța, Cristina Schipor au dezvătut mai multe subiecte ce vizează noul an școlar. În acest sens, în această săptămână, echipe mixte ale Inspectoratului Școlar Județean (I.Ș.J.) Constanța și Direcției de Sănătate Publică (D.S.P.) Constanța vor efectua vizite în unitățile de învățământ pentru a controla stadiul pregătirilor pentru începerea noului an școlar. „În județul Constanța rata incidenței cumulate este sub medie, excepție fiind localitatea Cuza Vodă. Pe 9 septembrie, fiecare unitate de învățământ va transmite către Inspectoratul Școlar Județean și către DSP propunerea aprobată prin Consiliu de Administrație cu privire la scenariul pentru începerea anului școlar, precum și o procedură proprie lansată de unitatea de învățământ începând cu 14 septembrie. În data de 10 septembrie va veni și ordinul comun de la Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.
Vineri, 4 septembrie, a fost o întalnire la prefectura la care am participat și DSP-ul și am convenit asupra unui formular care va fi tranmis către școli astfel încât să avem o situație clară și un răspuns adecvat la solicitarea ce va intra în aprobare în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Tot atunci s-a elaborat o procedură comună ce se va realiza în baza protocolului dintre IȘJ și DSP semnat fiind și de Instituția Prefectului.
Vizite de lucru în întreg județul
În data de 8 septembrie va fi o ședință cu toți directorii unităților de învățământ din județul Constanța la care va participa și prefectul și doamna director a DSP Constanța. În perioada urmatoare mă voi deplasa personal în scolile în care stim că avem probleme. Mai exact, mă refer la situațiile în care scolile unde nu sunt racordate la apa, sau la Cuza Vodă unde avem o problemă legată de situația epidemiologică. De asemenea, vom organiza echipe mixte ce vor conține inspectori școlari și reprezentanți ai DSP, care se vor deplasa în toate unitățile de învățământ pentru a verifica situația pregătirii pentru noul an școlar” a declarat prof. Sorin Mihai, inspectorul școlar general.
Elevii trebuie să meargă la școli
Tot inspectorul școlar a declarat că este important să înceapă școala iar accesul la educatie este necesar. „Vom anunța rezultatele controalelor, pentru a elimina din temerile părinților. E important să începem școala, deoarece accesul la educație trebuie pus în balanță cu situația epidemiologică din fiecare localitate. Reîntoarcerea în școli este singura modalitate în care putem să ne conectăm la nivelul educațional” a mai spus inspectorul școlar general constănțean.
Încă mai sunt școli fără apă și cu WC în curte
Tot inspectorul școlar general recunoaște cu tristețe că în anul 2020, în județul Constanța încă mai sunt școli care nu sunt racordate la apă sau au toaletele în fundul curții. „Încă mai există școli în județul Constanța, care nu sunt racordate la apă și la sistemul de canalizare sau care au toalete în curte, însă, cu toate acestea, se va încerca găsirea de soluții provizorii pentru deschiderea tuturor unităților de învățământ. Pentru că, în acest moment, ne aflăm în posibilitatea de a începe cursurile pe scenariul verde, adică participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor la ore în clase, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție” a mai spus reprezentantul ISJ Constanța.
Mai multe școli din județ nu au cadre medicale
Prezentă la conferința online, reprezentanta Direcției de Sănătate Publică Constanța a mai dezvăluit o parte cenușie a unităților de învățământ din județ, și anume lipsa cadrelor medicale. „Vizavi de unitățile școlare, așa cum știți, nu toate școlile din Constanța au medic sau asistent și recent a fost trimis un ordin unde autoritatea locală are obligația să facă un contract cu medicul de familie din localitate. Din punctul nostru de vedere, acum ar trebui să se reglementeze totul în sensul că, fiecare școală să aibă un cadru medical, fie că este asistent, fie că este medic prin care să poată face triajul epidemiologic” a declarat Cristina Schipor, director al Direcției de Sănătate Publică.
Cele trei scenarii de începere a anului școlar
Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori. Astfel: scenariul 1 reprezintă participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție; scenariul 2 - participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție; scenariul 3 -participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online.
Puteți accesa lista localităților și a scenariilor adoptate până în acest moment:AICI!
Diana BERECHET
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.