REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

INCIDENT procedural cu dosarul Revoluţiei: Parchetul a trimis dosarul la ÎCCJ pe ascuns, la o săptămână după anunţul oficial

INCIDENT procedural cu dosarul Revoluţiei: Parchetul a trimis dosarul la ÎCCJ pe ascuns, la o săptămână după anunţul oficial

Replica API 19 aprilie 2019 | 01:00 409

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încălcat Codul de procedură penală în privinţa dosarului Revoluţiei, au dezvăluit surse judiciare pentru stiripesurse.ro. Concret, Secţia Parchetelor Militare a trimis dosarul cauzei la ÎCCJ la o săptămână după rechizitoriu, contrar prevederilor legale.

Luni, 8 aprilie, procurorul general Augustin Lazăr anunţa, într-o conferinţă de presă, trimiterea în judecată a dosarului Revoluţiei, cu inculpaţii Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus. Aceştia au fost trimişi în judecată, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Parchetului General, "prin rechizitoriul Secţiei Parchetelor Militare nr. 11/P/2014 din 05.04.2019, în dosarul penal intitulat generic „Revoluţia Română din decembrie 1989”".

Potrivit articolului 329, alin. (2) din Codul de procedură penală, "rechizitoriul însoţit de dosarul cauzei şi de un număr necesar de copii certificate ale rechizitoriului, pentru a fi comunicate inculpaţilor, se trimit instanţei competente să judece cauza în fond".

În ciuda acestei prevederi legale, Secţia Parchetelor Militare din PÎCCJ a trimis săptămâna trecută doar rechizitoriul cauzei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul cauzei a fost trimis abia după o săptpmână, pe 15 aprilie, la sediul ÎCCJ de pe strada Octavian Goga.

ÎCCJ a cerut dosarul după ce în presă au apărut informaţii că procurori continuă administrarea de probe în dosar. Luni, când toată presa era cu ochii pe procesul lui Liviu Dragnea, dosarul a fost scos din clădire pe poarta C, pe la presă, şi trimis la ÎCCJ, au precizat surse judiciare pentru STIRIPESURSE.RO.

Potrivit Codului de procedură penală, sesizarea instanţei cu rechizitoriu şi dosarul cauzei se face abia după finalizarea urmăririi penale. Articolul 327: "Atunci când constată că au fost respectate dispoziţiile legale care garantează aflarea adevărului, că urmărirea penală este completă şi există probele necesare şi legal administrate, procurorul: a) emite rechizitoriu prin care dispune trimiterea în judecată, dacă din materialul de urmărire penală rezultă că fapta există, că a fost săvârşită de inculpat şi că acesta răspunde penal."

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da, e adevarat, guvernarea PSD, ALDE distruge tara asta, dar CCR-ul e unealta ticaloasa cu care face asta. Trebuie sa ii tinem minte pe ticalosii care fac asta, incepand cu Dorneanu si terminand cu Morar. Astia trebuie sa intre in lista rusinii nationale, sa iti fie rusine si sa vorbesti cu ei pe strada. Si trebuie neaparat schimbata Constitutie, atunci cand o sa ne revenim ca natie dupa betia cumplita din 2016, prin care am dat conducerea tarii unor talhari dovediti.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920