REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Incidente la votare: ARD l-a reclamat pe Cuşu, iar la Castelu nu a fost curent

Incidente la votare: ARD l-a reclamat pe Cuşu, iar la Castelu nu a fost curent

Replica API 10 decembrie 2012 | 00:00 166

Cum a decurs ziua de duminică la Constanţa

Cum a decurs ziua de duminică la Constanţa

Alegerile parlamentare din 9 decembrie nu au fost lipsite de incidente, nici în ţară, dar nici în judeţul Constanţa. Biroul Electoral Judeţean a avut de furcă după ce la sediu au sosit mai multe plângeri legate de unii candidaţi , dar şi de modul în care s-a desfăşurat procesul electoral în unele secţii de votare. Una peste alta, prefectul Eugen Bola consideră că ziua votului a decurs "minunat". În plus, în ciuda ploii, prezenţa la vot a fost, în Constanţa, următoarea: 45,14% - 44,91% în mediul urban şi 45,72% în mediul rural.

Astfel, membrii Secţiilor de votare 373, respectiv 374 din localitatea Castelu au semnalat Biroul Electoral Judeţean, în jurul orelor 9.00, că nu au energie electrică. Chiar dacă s-au confruntat cu această situaţie, procesul electoral nu a fost suspendat. Angajaţii ENEL s-au prezentat la faţa locului pentru a remedia situaţia, iar curentul a revenit la scurt timp. Chiar şi aşa, administraţia locală şi-a luat măsuri de precauţie şi a adus un generator. Tot ieri, de la Circumscripţia de vot numărul 2 din Mangalia a venit o cerere din partea membrilor de comisie. Aceştia au solicitat ca persoanele care fac parte din Biroul Electoral al secţiei de votare de la referendumul local cu privire la exploatarea gazelor de şist, să poată vota pe listele suplimentare ale Biroului Electoral al secţiei de votare unde îşi desfăşoară activitatea electorală. Secţia de votare pentru alegerile parlamentare se află în aceeaşi incintă cu secţia de votare pentru referendum. Purtătorul de cuvânt al BEJ Constanţa, Adrian Bolohan, a precizat că solicitarea Biroului Electoral de Circumscripţie numărul 2 Mangalia nu este de competenţa BEJ. BEJ a mai primit şi plângeri din partea ARD. Una, împotriva lui Sorin Buşu şi Iancu Cuşu, fratele Mariei Stavrositu, candidat Colegiul 4 Senat. BEJ a trimis plângerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa în vederea anchetării personajelor acuzate. Tot ARD a făcut o plângere la BEJ împotriva secţiilor de votare 270 şi 272, arondate localităţilor Băneasa, respectiv Făurei, acuzând faptul că nu există urne distincte pentru buletinele de vot pentru Camera Deputaţilor şi Senat. Tot în cursul procesului de vot de ieri, mai multe persoane din Colegiul 4 Senat au constatat că... au votat degeaba. Asta pentru că a avut loc o încurcătură cu buletinele de vot din cadrul Secţiei de Votare nr. 181, Şcoala Gheorghe Ţiţeica, zona Fămânda. În loc de buletine de vot pentru Colegiul 4, au fost predate 50 de buletine pentru Colegiul 3 Senat. În jurul orelor 10.00 vicepreşedinta comisiei şi-a dat seama de greşeală, a luat la puricat toate buletinele, iar acolo unde s-a constatat că s-a votat incorect, a anulat voturile.

USL a reclamat nereguli la Cuza Vodă

Spre finalul zilei, USL Constanţa a reclamat la BEJ faptul că în localitatea constănţeană Cuza Vodă procesul de votare a fost obstrucţionat de viceprimarul comunei, Dulgheru Viorel, care a oferit cetăţenilor două TIR-uri cu lemne prin cunoscuta metodă denumită popular "pe caiet". Viceprimarul a promis că va rupe caietul dacă cei care au primit lemne vor demonstra că nu au votat.

Anumiţi preşedinţi de secţii de votare nu vor să dea copii după procesele verbale privind rezultatele finale

În plus, Adrian Bolohan, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Constanţa, a declarat că a primit sesizări telefonice cum că "preşedinţii anumitor secţii de votare refuză să ia în vedere cererea membrilor de a primi o copie a procesului verbal de la rezultatele finale ale secţiei de votare respective". "Menţionăm că aceştia au fost informaţi şi la instructajele precedente pentru această problemă şi conform Art. 45 Alineatul 18 al Legii 35/2008 fiecare membru al biroului electoral al secţiei de votare are dreptul de a obţine o copie a procesului verbal semnată de către preşedintele secţiei de votare sau de către locţiitorul acestuia, după caz, şi de către ceilalţi membri ai biroului, cu menţiunea ca aceştia să-şi exprime opţiunea în scris către preşedintele secţiei de votare", a completat Adrian Bolohan.

Prefectul Constanţei: Procesul de vot a decurs "minunat", mai puţin la Ciobanu

Lăsând la o parte aceste incidente, prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola consideră că procesul electoral a decurs minunat. Cu o singură excepţie... stranie. "Procesul electoral a decurs minunat. Am fost în judeţ ca să verific maniera în care au fost aplicate instrucţiunile pentru oamenii de la pază şi pot să spun că nu au existat incidente. Paza a fost asigurată peste tot. Un singur lucru am de reproşat, despre o situaţie anormală, ce a avut loc la Ciobanu, Mioriţa. Am ajuns în Ciobanu la orele 10.00 şi mi s-a spus că-n Mioriţa nu au votat decât patru oameni. Mi s-a părut straniu, dar apoi am înţeles. În unele au fost smulse bannere, afişe, însă aici nu au existat deloc. Lumea nu ştia ce trebuie să facă. Nu am văzut un afiş care să-i îndrume pe localnici către secţia de votare. Lumea nu ştia ce trebuia să facă. Am vorbit cu primarul şi a spus că a făcut tot ce a putut. Nu, nu a făcut tot ce a putut, nu a avut nici cea mai mică dorinţă de a răspunde cerinţelor legii. L-am rugat, până la urmă, pe preşedintele secţiei de votare, să pună câteva afişe, să ştie omul unde trebuie să meargă la vot. În rest, până la orele 15.00, totul a decurs normal, fără incidente, primarii au fost la primării, forţele de ordine la locul lor. Nu a existat nici un incident semnificativ. Totul a decurs normal", a spus Bola.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367