REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Incidente pe bandă rulantă în judeţul Constanţa: Mangalia, în top!

Incidente pe bandă rulantă în judeţul Constanţa: Mangalia, în top!

Replica API 11 iunie 2012 | 00:00 122

Alegeri locale 2012:

Alegeri locale 2012:

Secţiile de votare s-au deschis duminică, la ora 07.00, peste 18.000.000 de alegători fiind aşteptaţi, până la ora 21.00, la urne pentru a alege autorităţile administraţiei locale. Peste 280.000 de cetăţeni au candidat pentru aproape 45.000 de funcţii de aleşi locali. Românii cu drept de vot au avut de ales 3.187 de primari din 14.139 de candidaţi la nivelul întregii ţări, inclusiv primarul general al Capitalei, 41 de preşedinţi de consilii judeţene din 368 de candidaţi, 1.338 de consilieri judeţeni din 15.635 de candidaţi şi 40.311 consilieri locali din 255.276 candidaţi. Potrivit MAI, au fost confecţionate 87.100 de ştampile cu menţiunea "votat", au fost tipărite peste 17 milioane de timbre autocolante şi au fost imprimate peste 80.500.000 de buletine de vot.

La scrutinul din 10 iunie au fost aleşi 70 de primari la nivelul judeţului Constanţa şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Menţionăm că în municipiul Constanţa au fost organizate 197 secţii de votare, iar la urne au fost aşteptaţi 630.939 de alegători. Deşi Biroul Electoral Central a decis, sâmbătă, ca alegătorilor să le fie interzis accesul cu telefoane mobile, camere foto şi video în cabina de vot pentru a elimina posibilele fraude electorale, în judeţul Constanţa s-au înregistrat numeroase nereguli. Locţiitorul Biroului Electoral Judeţean (BEJ), Adrian Oprea, susţine, că duminică s-au înregistrat 15 sesizări cu incidente în procesul de votare înregistrate în judeţ.

Primul incident electoral: un bărbat din Năvodari, săltat de poliţişti după ce a fost prins fotografiindu-şi buletinele de vot

Primul incident electoral al zilei de duminică a avut loc la Secţia 24 din oraşul Năvodari. Martorii povestesc cum, un bărbat de până în 50 de ani, a fost săltat de poliţişti şi dus la secţie, după ce membrii comisiei de votare l-au surprins în timp ce-şi fotografia, cu un telefon mobil, buletinele de vot. Bărbatul a devenit foarte recalcitrant în momentul în care a fost prins, spunând că nu a făcut nimic ilegal şi că îşi pozase buletinul de vot pentru că...voia să vadă cum e să votezi şi să păstreze momentul ca amintire, întrucât nu mai votase de foarte multă vreme. Acesta a negat că ar fi urmat să primească şi o sumă de bani pentru faptul că şi-a fotografiat buletinul de vot. Menţionăm că o situaţie similară s-a înregistrat şi la Secţia de votare nr. 8 tot din Năvodari. Incidente electorale s-au înregistrat şi la Olimp. Un bărbat a fost prins de poliţişti, după ce şi-a fotografiat şi el, tot cu telefonul mobil, buletinele de vot. Bărbatul riscă dosar penal şi a fost condus la Secţia de Poliţie din Neptun. Tot la Olimp un bărbat s-a prezentat la urne echipat cu un tricou inscripţionat cu numele unui candidat la Primăria Mangalia. Acesta a fost dat afară din secţia de votare. Sorinel Vădilă din Hârşova este cercetat şi el de către poliţişti după ce a fost prins în Secţia de votare nr. 4 din Circumscripţia 7 fotografiindu-şi buletinul de vot. Şi Ioan Goidan, tot din Hârşova, a ajuns în atenţia poliţiştilor. Acesta şi-a fotografiat buletinul de vot în incinta Secţiei de Votare nr. 6 din Hârşova. Incidente au existat şi la o secţie de votare din Darabani, localitatea Negru Vodă, dar şi la Secţia de Votare nr. 1 Colonişti din Mangalia. Procesul electoral a fost întrerupt după ce doi alegători au fost surprins în timp ce-şi fotografiau buletinul de vot. Cazurile vor fi instrumentate de Poliţie. Procesul de votare a fost întrerupt şi în Secţia de Votare din Şcoala nr.3 din Mangalia, unde un bărbat a fost surprins în timp ce îşi fotografia buletinul de vot. La ora 21.00, mangalioţii s-au enervat crunt, fiind solicitată prezenţa DIAS-ului. Motivul? Nu au mai apucat să voteze!

Şefii unor secţii de votare din Costineşti şi Hârşova au plecat cu ştampilele acasă

Preşedinta Secţiei de votare nr.1 Costineşti a plecat, sâmbătă seara, cu ştampila de control acasă, după sigilarea sediului. Poliţiştii au fost sesizaţi prin 112 cu privire la acest caz, iar oamenii legii s-au deplasat imediat la faţa locului, fiind convocat şi Biroul Electoral de Circumscripţie. Secţia de vot a fost desigilată, a fost introdusă ştampila înăuntru, după care s-a pus din nou sigiliul. Actualmente, oamenii legii fac cercetări, preşedinta secţiei de votare fiind cercetată pentru neglijenţă în serviciu. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi la Hârşova. Deşi ştampilele de votare, confom BEC 84/H 06.06.2012, trebuiau să rămână în urne, preşedintele de la Secţia 5, Marian Durac, şi preşedintele de la Secţia 7, Neculae Pribeagu, angajaţi ai Primăriei Hârşova, au plecat cu ştampilele de votare acasă. După semnalarea dispariţiei ştampilelor de votare s-a sesizat Biroul Electoral de Circumscripţie nr.7 Hârşova.

O ştampilă de vot dispărută de la Nicolae Bălcescu, recuperată de poliţişti de la un vârstnic

Ieri, a fost dată dispărută şi o ştampilă de vot dintr-o secţie de votare din localitatea Nicolae Bălcescu. Informaţia a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al BEJ, Adrian Oprea. Din câte se pare, unul dintre cei care au votat a plecat acasă cu ştampila. Poliţiştii au recuperat ştampila de la vârstnicul Dumitru Burlacu de acasă. Acesta s-a ales cu dosar penal.

Unei femei din Mangalia i s-a făcut rău în secţia de votare. Ambulanţierii solicitaţi la Liceul Callatis

Agitaţie în Mangalia. O femeie s-a prezentat, duminică, la urne pentru a vota şi i s-a făcut rău în secţia de votare de la Liceul Callatis. Aceasta s-a dezechilibrat, a căzut şi şi-a spart capul. Au fost solicitaţi ambulanţierii pentru a-i acorda îngrijiri medicale.

Prins cu buletine de vot în chiloţi!

De altfel, alegerile au decurs cu incidente toată ziua la Mangalia. Un bărbat din Mangalia a fost prins cu buletine de vot ascunse în chiloţi. Incidentul s-a petrecut la secţia de votare organizată la Liceul Callatis. Membrii BEJ au declarat că Ştefan Lungu avea câte 10 buletine de vot asupra sa, câte două pentru primar, preşedinte de Consiliu Judeţean, CL şi CJ şi alte două pentru referendum - amintim, în acest context, că la Mangalia a avut loc şi referendumul referitor la contractul municipalităţii cu firma Callatis Therm. Cazul a fost preluat de poliţiştii din Mangalia. Tot în sudul litoralului, procesul electoral dintr-o secţia de votare de la Casa de Cultură din Mangalia a fost întrerupt 15 minute din cauza unui banner al unui candidat la primărie care nu a fost îndepărtat de lângă secţia de votare. Locţiitorul BEJ susţine că în secţiile de votare din Săcele şi Valu lui Traian în cabinele de vot intrau câte două persoane, dar că situaţia s-a reglementat. Conform acestuia s-a impus la primele ore ale dimineţii suspendarea temporară a procesului de votare şi în localitatea Adamclisi. "Printre incidentele înregistrare se numără dispariţia unei ştampile cu menţiunea votat la Secţia nr. 1 din Nicolae Bălcescu. Ştampila a fost recuperată de la un vârstnic. De la Secţia nr. 59 de la Săcele s-a reclamat faptul că alegătorii intră câte doi în cabina de vot. Aceeaşi problemă s-a reclamat şi la Secţia nr. 3 din Valu lui Traian. Potrivit legii, persoanele care din motive apreciate de preşedintele de secţie nu sunt în măsură să-şi exprime opţiunea de vota singur pot alege o persoană care se află în secţia de votare, pentru a fi ajutată. Aşadar, legea permite acest aspect. S-a raportat suspendări ale procesului electoral la Adamclisi, Secţia nr. 1, Mangalia, Secţia nr. 23, din cauza unor încurcături privind numărul de buletine de vot predate alegătorilor. S-a întocmit proces verbal privind numărul de buletine de vot predate şi numărul alegătorilor pentru a se putea evidenţia aceste aspecte la centralizarea voturilor în final. În ambele situaţii s-a reluat procesul electoral", a declarat locţiitorul BEJ, Adrian Oprea. De altfel, incidente s-au înregistrat şi la Poarta Albă. Peste 700 de persoane spun că nu s-au regăsit pe listele electorale. "Potrivit legii, persoanele care nu se regăsesc din diferite motive înscrise în listele permanente vor fi înscrise în listele electorale suplimentare la secţiile la care sunt arondaţi", a precizat Adrian Oprea. Procesul electoral a fost suspendat mai multe minute la Năvodari.

La Liceul de Artă a căzut o bucată din tavan

Alegătorii care s-au prezentat la secţiile de votare 188 şi 189 din municipiul Constanţa, amenajate la Colegiul de Arte Regina Maria, au tras o sperietură zdravănă. Pe holul colegiului între cele două secţii de votare a căzut o bună bucată din tencuiala tavanului. Menţionăm că procesul de votare nu a fost suspendat.

Anchetă la Amzacea: Preşedintele Secţiei de votare nr. 1 riscă dosar penal

Caz inedit la Amzacea. Un bărbat a ştampilat 5 buletine de vot în loc de 4 şi deşi a fost prins în timp ce vroia să le introducă în urnă, preşedintele Secţiei de Votare nr. 1 din Amzacea, Ştefana Sârmon, l-a lăsat să plece acasă ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Aceasta a menţionat că la finalul procesului electoral va anula un vot, nemenţionând şi care anume. În acest caz, Daniela Stan, reprezentanta unui ONG, a sesizat BEJ, care la rândul său a cerut sprijin poliţiei. Preşedintele Secţiei nr. 1 de votare riscă dosar penal, susţin reprezentanţii BEJ. Stan a menţionat că prima sesizare pe care a formulat-o la BEJ i-a fost ruptă de către jandarmul care păzea secţia de votare, precizându-i că nu îi va mai permite accesul în incinta clădirii.

Amendat cu 2000 de lei pentru că încă mai făcea campanie electorală, la Medgidia

La Medgidia a părut că e linişte în ziua alegerilor. O singură persoană a fost sancţionată, în cursul dimineţii de ieri, pentru propagandă electorală. Iulian Talapan, de 35 de ani, a fost amendat cu 2000 lei, întrucât încă mai făcea campanie electorală unui candidat pentru Primăria Medgidia. Nu se ştie dacă a comis-o intenţionat sau pur şi simplu nu ştia că s-a terminat campania electorală, însă oamenii legii nu l-au iertat. Poliţiştii din Medgidia ne-au precizat că nu au avut loc incidente majore, ci multe sesizări care s-au dovedit a fi nefondate, precum că la unele secţii de votare s-au fotografiat buletinele de vot sau că la altele se încearcă fraudarea alegerilor prin alte mijloace. Mirosind că aceste sesizări au rolul de a îndepărta echipajele Poliţiei de unele locuri strategice, s-a dispus "împrăştierea" oamenilor legii la toate secţiile, moment în care au încetat şi sesizările.

Alexandra VASILE, Mirela PASCAL, Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102