REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

INCREDIBIL! Apel la 112: o femeie a minţit că are copilul bolnav, fiindcă pierdea avionul spre Italia!

INCREDIBIL! Apel la 112: o femeie a minţit că are copilul bolnav, fiindcă pierdea avionul spre Italia!

Replica API 22 iunie 2016 | 00:00 225

De-a joaca pe… viaţă şi pe moarte! Despre asta nu vorbeşte nimeni:

De-a joaca pe… viaţă şi pe moarte! Despre asta nu vorbeşte nimeni:

Apelurile la 112 cu privire la urgenţele în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei se dovedesc a fi, de multe ori, nefondate. Însă, din păcate, acestea pot avea urmări nefericite întrucât echipajul medical se blochează cu respectiva solicitare în timp ce altcineva poate avea cu adevărat nevoie de ajutor. În ultima perioadă, apelurile "false" au scăzut numeric la malul mării, dar ele încă există. Spre exemplu, o femeie a solicitat elicopterul SMURD, spunând că are un copil bolnav când, de fapt, avea nevoie să ajungă mai repede la aeroport.

Problema Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa nu este de ieri, de azi. Mulţi pacienţi, timp mult de aşteptare, personal puţin şi nervi întinşi la maxim. Nu există persoană care să fi „vizitat” Urgenţa şi care să fi fost pe deplin mulţumită de condiţii. Însă, pe lângă lipsurile sistemului sanitar, dar şi indolenţa afişată de mulţi angajaţi, la mijloc stau şi alţi factori. Aici sunt încadrate şi apelurile la 112, pentru solicitarea unei ambulanţe. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, în ultima perioadă a scăzut numărul apelurilor „false”, care confundau autospeciala SAJ cu taximetrul, însă există, în continuare, solicitarea de ajutor chiar dacă problemele sunt minore. Şi aici ne referim la domnişoarele care au cerut ajutor de urgenţă întrucât le durea burta pentru că se aflau la menstruaţie sau persoanele care acuzau dureri de măsele, tuse sau dureri în gât. „Se solicită ambulanţă pentru cazuri medicale care se pot rezolva prin medicul de familie, care nu sunt urgenţe. Poate că aici este vorba şi despre faptul că oamenii ştiu că sunt deficienţe în sistemul de sănătate, adică îşi fac programare la analize şi le vine rândul peste nu ştiu cât timp... Atunci, ei găsesc o scăpare cu urgenţa pentru a-şi face minimul de analize. Un alt aspect este legat de persoanele aflate în stare de ebrietate, căzute pe stradă. Suntem sunaţi frecvent, ajungem la faţa locului şi acolo suntem luaţi la înjurături. Ideea este că se blochează echipajele medicale, care ar putea interveni la cei care au nevoie cu adevărat”, au declarat, pentru „Replica” de Constanţa, cadrele medicale ale SAJ.

O femeie a minţit că are copilul bolnav doar pentru a ajunge la aeroport!

„Un caz deosebit a fost într-o iarnă, când erau drumurile înzăpezite. Am fost solicitaţi într-o localitate de lângă Mangalia de către o doamnă care a spus că are copilul bolnav. A ajuns elicopterul acolo pentru că nu se putea ajunge cu ambulanţa, dar, până la urmă, ne-a spus că a sunat doar pentru că erau drumurile blocate şi trebuia să ajungă la aeroport, altfel pierdea avionul spre Italia. A fost bătaie de joc”, au mai relatat cadrele medicale. Amintim că şi la Valu lui Traian au fost înregistrate cazuri, dar de data aceasta, doi bărbaţi au sunat la Poliţie, în nopţi diferite, spunând că vor să ajungă în Constanţa şi nu au bani de taxi. Un alt aspect este legat de minori, care şi ei au fost învăţaţi să sune la 112 când sunt urgenţe. Numai că un copil trebuie învăţat să facă diferenţa între ce înseamnă urgenţă şi ce nu are caracter urgent. Poliţia Română chiar a dat exemple de situaţii pentru care acesta nu ar trebui să sune la 112: şi-a pierdut stiloul, l-au certat părinţii sau învăţătorul, ori din curiozitate. Când se sună nejustificat un echipaj de salvare/ poliţie/ pompieri este dirijat greşit şi acest lucru poate costa viaţa altor persoane, care au, într-adevăr, nevoie de ajutor. Trebuie reţinut faptul că 112 este numărul pentru apeluri de urgenţă, valabil în toate ţările Uniunii Europene, apelabil de la orice terminal de telefonie, fix (chiar şi telefoanele publice, indiferent dacă avem sau nu cartelă) sau mobil (chiar dacă avem sau nu credit, chiar şi fără cartelă inserată în telefon).

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367