REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

INCREDIBIL: Autocar de 100.000 de euro din Constanţa, furat din faţa unui hotel de 4 stele din Italia -vezi video

INCREDIBIL: Autocar de 100.000 de euro din Constanţa, furat din faţa unui hotel de 4 stele din Italia -vezi video

Replica API 2 septembrie 2012 | 00:00 170

Corina Martin, preşedintele ANAT: Lucrez de mulţi ani în turism şi este pentru prima dată când aud de aşa ceva

Corina Martin, preşedintele ANAT: Lucrez de mulţi ani în turism şi este pentru prima dată când aud de aşa ceva

Un autocar cu numere de Constanţa, în valoarea de 100.000 de euro, a fost furat sămbătă noaptea din faţa Hotelului Principe, de patru stele, din Italia. Un grup de turişti români şi şoferul autocarului spun că au avut parte de ghinion în timpul unei vacanţe organizată la Roma. Românii aflaţi în concediu peste hotare au descoperit chiar a doua zi de la sosirea la hotelul Principe din Pomezia că le lipseşte autocarul. Le-a fost clar că maşina cu număr de Constanţa, care îi fusese închiriată unui operator turistic din Bucureşti, agenţia Christian Tour, manageriată de Marius Berca, fusese furată.

"Am parcat autocarul ieri seară (sâmbătă -n.r.) lângă hotel şi azi de dimineaţă (duminică -n.r.) când am vrut să merg la maşină, nu mai era", susţine şoferul autocarului furat, Doru Nicolae. Aşa că românii s-au dus să reclame incidentul la Poliţie. Acolo, lucrurile s-au complicat. "Am încercat să îi rog să pe cei de la recepţie să îmi arate imagini de pe camera de luat vederi şi nu vor să mă ajute", a spus şoferul. Oamenii au luat legătura şi cu Ambasada României la Roma. "Cei de la Ambasadă au spus că nu poate să treacă peste autorităţile italiene şi aşteptăm", susţine o turistă din România, aflată în Italia.

Reprezentanţii Ambasadei României la Roma le-au comuncat păgubiţilor că ei nu pot apela la autorităţile italiene pentru urgentarea căutărilor. Chiar dacă o parte din bagaje le-a dispărut odată cu autocarul, vestea bună pentru turişti a fost că nu au rămas blocaţi. "Grupul este în siguranţă, beneficiază de program, în continuare. Au închiriat un autocar de pe plan local pentru efectuarea excursiilor opţionale", susţine Marius Berca, managerul firmei de turism Christian Tour. Pentru firma de transport, fiecare oră care trece înseamnă şanse tot mai mici ca maşina să fie recuperată. Autocarul ar putea să fie scos din ţară sau, şi mai rău, dezmembrat. Oamenii speră ca imaginile filmate de camerele de supraveghere să rezolve cazul.

Martin: Nu ne-am mai confruntat cu un astfel de caz

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) din Romania, Corina Martin, susţine că până acum nu s-au mai înregistrat evenimente de genul autocarului de 100.000 de euro furat sâmbătă seara din faţa uni hotel de 4 stele din Italia. "Au mai dispărut maşini din Bulgaria, dar până acum nu ne-am mai confruntat cu un astfel de caz. Agenţia Christian Tour clar va înlocui autocarul, turiştii nu vor rămâne pe jos şi nu rămân în imposibilitatea de a-şi continua excursia. Transportatorul angajat va trimite automat un alt autocar. Paguba este a lui şi nu este de dorit, dar sperăm ca autorităţile italiene vor da de urma autocarului, pentru că nu se întâmplă în fiecare zi aşa ceva. Este destul de ciudat să dispară un autocar din faţa unui hotel de patru stele. Ce este important de comuncat, este faptul că agenţia de turism a efectuat o excursie autorizată, în condiţii legale, şi turiştii români vor putea continua excursia cu un alt autocar. Vestea bună este că situaţia este sub control", a declarat, pentru "Replica", Corina Martin, preşedinte ANAT. Tot Corina Martin a subliniat şi faptul că este un caz izolat şi oameniilor nu ar trebui să le fie frică să plece în excursii în străinătate. "Nu cred că oamenilor le va fi frică să mai plece în excursii. Lucrez de mulţi ani în turism şi este pentru prima dată când aud de aşa ceva. S-a întâmplat în Italia, dovadă că astfel de lucruri se pot întâmpla oriunde şi oricând, în mod imprevizibil. Cazul acesta probabil că îi va pune pe gânduri pe transportatori, pe cei care deţin mijloacele de transport, şi îşi vor lua măsuri de precauţie. Poate că parcarea într-un loc autorizat este prima măsură pe care ar trebui să o ia", a opinat Martin.

Martin: Proprietarul unui hotel din România răspunde de bunurile care dispar din curtea instituţiei

Preşedintele ANAT, Corina Martin, a mai precizat şi faptul că, în România, hotelierii răspund înclusiv de bunurile care le dispar turiştilor din curtea instituţiei. "La noi legislaţia este foarte clară. Proprietarul unui hotel din România răspunde inclusiv de bunurile care dispar, maşini sau obiecte din maşini, din curtea instituţiei. Avem o asemenea legislaţie în România şi de aceea proprietarii hotelurilor preferă să îşi pună pază, asta numai dacă au parcările lor. Dacă autoturismele sunt parcate pe o stradă publică şi se întâmplă să dispară, atunci nu răspunde hotelierul. Sunt mute hoteluri care nu au parcări şi atunci turiştii îşi lasă maşinile în faţa hetulului în care sunt cazaţi, dar asta nu înseamnă că parcarea aparţine instituţiei respective", a mai explicat Corina Martin.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218