REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Incredibil! Curtea Supremă dă dreptate Greenpeace în procesul cu statul împotriva reactoarelor 3 şi 4

Incredibil! Curtea Supremă dă dreptate Greenpeace în procesul cu statul împotriva reactoarelor 3 şi 4

Replica API 27 iunie 2016 | 00:22 204

Proiect gigantic, de 6 miliarde de euro

Proiect gigantic, de 6 miliarde de euro

Lovitură neaşteptată în procesul prin care două ONG-uri de mediu vor să oprească statul român să construiasca reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nuclarelectrice Cernavodă, un proiect gigantic, de peste 6 miliarde de euro.

„SN Nuclearelectrica SA (SNN) informează acţionarii şi investitorii că reclamanţii Fundaţia Greenpeace CEE România şi Asociaţia Bankwatch România au formulat, în dosarul nr. 3793/2/2013, cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Guvernului României şi SNN având ca obiect anularea, pe calea contenciosului administrativ, a deciziei de emitere a Acordului de mediu şi a HG 737/2013 privind emiterea Acordului de mediu pentru proiectul „Continuarea lucrărilor de construire şi finalizare a Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă”.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe fond, cererea reclamanţilor. Fundaţia Greenpeace CEE România şi Asociaţia Bankwatch România au formulat recurs, solicitând casarea hotărârii de fond şi trimiterea cauzei pentru rejudecare, cu administrarea probei cu expertiză. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat recursul prin decizia 2100 din data de 23.06.2016 şi a dispus admiterea recursului formulat de Fundaţia Greenpeace CEE România şi Asociaţia Bankwatch România împotriva sentinţei nr. 1436 din 9 mai 2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII - a contencios administrativ şi fiscal, casarea sentinţei atacate şi trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă”, se arată într-un raport al Nuclearelectrica.

Cei de la Greenpeace sunt opozanţi vechi ai proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi ai energiei nucleare în general. În 2009, organizaţia cerea autorităţilor de la Bucureşti să renunţe la planurile de construire a încă două reactoare nucleare de tip CANDU 6 la Cernavodă, „ca urmare a concluziilor noului raport solicitat de Greenpeace, care arată că aceste reactoare nu sunt sigure şi sunt prea periculoase pentru a fi construite, având în vedere standardele moderne de siguranţă în domeniu”.

Mai recent, în toamna anului trecut, aceeaşi Greenpeace ataca proiectul Cernavodă 3-4 cu un alt tip de argumentaţie, arătând că acesta „nu se justifică din punct de vedere al costurilor suportate de societatea românească şi nici de tendinţa de creştere a cererii de energie electrică”. „Sprijinul public ce ar urma să fie suportat de către consumatorii finali, în cazul realizării proiectului, s-ar putea ridica la 55 de miliarde de euro, pe durata celor 35 de ani de exploatare, conform unui studiu independent, sumă ce ar duce la majorarea facturilor consumatorilor casnici cu până la 18%”, transmitea Greenpeace.

Iohannis: Este o investiţie prioritară

Pe de altă parte, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a analizat şi aprobat, recent, raportul Ministrului Energiei privind stadiul şi evoluţia proectului de construcţie a două noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, afirmând că acesta este o investiţie prioritară, care va duce la creşterea ponderii energiei nucleare în producţia totală de energie la cel puţin 30%.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102