REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.5° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
25.5° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

INCREDIBIL! Spitalul de Boli Infecţioase n-are vaccin antitetanos pentru că Ministerul Sănătăţii n-a stabilit preţul

INCREDIBIL! Spitalul de Boli Infecţioase n-are vaccin antitetanos pentru că Ministerul Sănătăţii n-a stabilit preţul

Replica API 19 ianuarie 2016 | 00:03 723

Situaţie incredibilă! Sistemul sanitar din România îşi dovedeşte, încă o dată, neputinţa. După ce, în nenumărate rânduri, cetăţenii au arătat că sunt nevoiţi să cumpere pentru rudele lor aflate în spitale diverse medicamente, de la cele mai scumpe, la banalele aspirine sau feşe, pentru că niciodată nu există suficiente fonduri alocate sistemului ori pentru că incompetenţa e cuvânt de ordine, iată că lungul şir de probleme se mai completează cu încă una.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa, stocurile de vaccin antitetanos au fost epuizate. Şi, cu toate că au fost demarate procedurile în vederea achiziţionării de noi doze, ele întârzie să şi existe, motivul fiind de-a dreptul scandalos: Ministerul Sănătăţii nu a stabilit preţul pentru vaccinurile antitetanos! Ferească Dumnezeu să ne înţepăm în vreun cui sau să ne tăiem în vreun fier, că tratamentul pentru combaterea tetanosului (boală infecţioasă gravă, caracterizată printr-o contracţie permanentă şi foarte dureroasă a muşchilor - n.r.) nu este disponibil!

Un cetăţean ne-a adus la cunoştinţă că vineri, 15 ianuarie, a vrut să se trateze, preventiv, după ce s-a tăiat la muncă, dar i s-a spus că nu mai sunt vaccinuri. Potrivit managerului spitalului, Stela Halichidis, Ministerul Sănătăţii nu a stabilit preţurile pentru aceste vaccinuri. Licitaţiile au fost făcute, dar până la remedierea problemei legate de preţul unei doze de antitetanos, spitalul nu va putea ajuta oamenii care solicită vaccinarea.

„Din câte ştiu eu, nu a apărut preţul de la Ministe, şi de asta nu este pe nicăieri. Ministerul trebuie să dea drumul la preţ. Noi avem licitaţia făcută, producătorii îl au în depozit, dar nu pot să ni-l dea pentru că nu există încă un preţ”. Întrebată ce ar putea face un cetăţean în cazul în care nu ar avea acces la un vaccin antitetanos, Halichidis a menţionat că trebuie să se adreseze celor de la Chirurgie, de la Spitalul Judeţean: „Depinde ce probleme are. Dar de plăgi provocate de tăieturi, eventual infectate, se ocupă chirurgii”. De asemenea, Halichidis a ţinut să precizeze că au suficiente doze de vaccin antirabic pe stoc. Cu alte cuvinte, dacă ne muşcă vreun câine, putem sta liniştiţi: tratament încă există!

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369