REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

INCREDIBIL! Un constănţean care a FURAT o maşină pentru curse neautorizate, VICTIMĂ a hoţilor din Spania

INCREDIBIL! Un constănţean care a FURAT o maşină pentru curse neautorizate, VICTIMĂ a hoţilor din Spania

Replica API 26 iulie 2016 | 00:00 267

Mai ceva ca-n filmele de aventuri!

Mai ceva ca-n filmele de aventuri!

Un individ a găsit o metodă „inedită” pentru a transporta persoane în străinătate, fără autorizaţie, bineînţeles. Mai exact, acesta a închiriat o maşină de la SC Rent Car Service Litoral SRL şi a cam „uitat” să o aducă înapoi. Oamenii legii au declanşat o anchetă, individul a fost trimis în judecată pentru abuz de încredere şi, la finele lunii mai a fost condamnat la un an de închisoare cu executare. Decizia nu a fost definitivă şi a urmat apelul, care a fost înregistrat pe 8 iulie anul curent. Următorul termen este fixat pentru data de 8.09.2016.

În cadrul şedinţei de la Judecătoria Constanţa, din 30 mai anul curent, potrivit datelor afişate pe rolii.ro, în fapt, la data de 22.10.2010, organele de urmărire penală au fost sesizate prin plângere de către partea civilă SC Rent Car Service Litoral SRL cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere de către numitul Vlad Paul. În actul de sesizare s-a arătat că, la data de 8.09.2010, între societate şi Vlad Paul a fost încheiat contractul de închiriere nr.7297/8.09.2010 privind autoturismul marca Renault Megane pentru o perioada de 30 de zile. La data finalizării contractului de închiriere, respectiv data de 7.10.2010, autoturismul nu a fost restituit, prejudiciul cauzat persoanei vătămate fiind în cuantum de 7.000 euro, sumă cu care s-a constituit parte civilă în procesul penal. Închirierea s-a făcut pe o durată de 30 de zile, de la data de 8.09.2010, ora 12:00, până la data de 7.10.2010, ora 12:00. Astfel, când a expirat perioada, inculpatul a fost contactat telefonic, iar acesta a comunicat că va restitui autoturismul cu o zi întârziere. La două zile de la momentul convenit pentru restituirea autoturismului, inculpatul a spus că va mai întârzia cu alte două zile. După expirarea acestui nou termen, inculpatul nu a mai putut fi contactat de către reprezentanţii firmei deoarece avea telefonul mobil închis. Organele de cercetare penală au efectuat verificări după data sesizării. La data de 1.03.2012 inculpatul Vlad Paul s-a prezentat la sediul Secţiei 4 Poliţie Constanţa, unde a dat o declaraţie olografă, care a fost menţinută cu ocazia audierii sale în calitate de învinuit. El a recunoscut că a închiriat maşina pe o perioadă de 30 de zile.

Inculpatul a plecat cu maşina în Spania: efectua transport de persoane neautorizat. Apoi i-a fost furat!

Inculpatul a precizat că în jurul datei de 9.09.2010 a plecat cu autoturismul închiriat spre Spania, pentru a-şi rezolva unele probleme personale, întorcându-se în România la data de 20.09.2010, aspect care se coroborează şi cu adresa comunicată de Poliţia oraşului Nădlac către societatea de închirieri prin care i s-au cerut proprietarului datele de identificare ale persoanei căreia i-a fost încredinţat vehiculul, deoarece autoturismul fusese implicat într-un incident produs pe raza oraşului Nădlac (conducătorul auto efectuând transport internaţional de persoane fără a fi autorizat). Potrivit declaraţiei inculpatului, în jurul datei de 22.09.2010 a părăsit din nou teritoriul ţării cu autoturismul respectiv, cu destinaţia Spania. Susţine că în noaptea de 24 spre 25.09.2010 autoturismul închiriat i-a fost sustras pe teritoriul spaniol de către numitul „M”, pe care l-a transportat anterior din oraşul francez Nice până într-o localitate din Spania. Potrivit propriei declaraţii, inculpatul a apelat serviciul 112, comunicându-i-se că autoturismul doar ce intrase pe teritoriul francez, motiv pentru care pe data de 25.09.2010 a plecat spre Franţa pentru a-l căuta pe „M” şi pentru a recupera autoturismul.

Inculpatul a mai susţinut, conform datelor de la dosar, că a găsit mașina într-o parcare din apropierea locuinței numitului „M” din Nice, aflând că acesta a plecat în România și ar fi lăsat cartela autoturismului la concubina sa. Inculpatul a reușit să intre în posesia cartelei, dar nu a reușit să pornească autoturismul, constatând că motorul este distrus, motiv pentru care a returnat cartela, neavând bani pentru reparații și considerând că acesta este cel care trebuia să se ocupe de reparații. La sfârșitul lunii septembrie 2010, inculpatul s-a întors în România și a așteptat să fie contactat de către M, împotriva căruia nu depus plângere pentru furt (nici în Spania, nici în Franța și nici în România), sperând că acesta va repara dauna și va putea restitui autoturismul proprietarului în stare bună.

Șoc! Nu știa că nu avea voie să părăsească România cu mașina. Când a aflat că e căutat de Poliție credea că firma și-a recuperat prejudiciul

Inculpatul a mai adăugat că nu avea cunoștință despre faptul că nu îi era permis să părăsească teritoriul României cu autoturismul închiriat, deoarece nu a citit clauzele contractului de închiriere, iar la sfârșitul lunii noiembrie 2010, fiind informat de către fratele său că este „căutat d poliție”, a plecat în Spania, fără a comunica cele întâmplate părții civile. Din noiembrie 2010 și până la data de 01.03.2012, inculpatul a revenit în România „de câteva ori”, însă nu a luat legătura cu reprezentanții părții civile, deoarece a considerat că firma și-a recuperat prejudiciul de la asigurător, el urmând să plătească asigurătorului contravaloarea mașinii. "Toate aceste apărări nesincere (prin care inculpatul invocă elemente de fapt obiective pentru nerestituirea autoturismului – sustragere, defecțiuni, etc.) nu fac decât să confirme reaua-credință a inculpatului care, imediat după încheierea contractului de închiriere, s-a comportat față de autoturismul marca Renault Laguna ca un adevărat proprietar, nicidecum ca un detentor precar, nerestituindu-l nici măcar până la acest moment, bun pe care de altfel nici organele de poliție nu au reușit să îl identifice. Fără nici o îndoială rezonabilă fapta există și a fost săvârșită de inculpat care și-a însușit pe nedrept bunul pe care îl deținea în baza contractului de închiriere nr.7297/08.09.2010 și pe care avea doar dreptul să îl folosească", potrivit magistraților. El a fost condamnat la finele lunii mai anul curent, la 1 an cu executare. Acum urmează apelul.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614