REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

INCREDIBIL! Un puşcăriaş din Penitenciarul Galaţi continuă să coordoneze ţepele date în Constanţa

INCREDIBIL! Un puşcăriaş din Penitenciarul Galaţi continuă să coordoneze ţepele date în Constanţa

Replica API 17 februarie 2016 | 00:00 1282

Minorul Ali, lăsat în libertate până la decizia definitivă

Minorul Ali, lăsat în libertate până la decizia definitivă

Sursa foto: tribune.co

Este incredibil dar se întâmplă în penitenciarele din România, consecinţele putându-se observa şi în buzunarele constănţenilor. Vorbim despre metoda Accidentul, care este coordonată de deţinuţi. O grupare infracţională a fost destructurată în luna martie 2015, liderii acesteia fiind persoane private de libertate, aflate în Penitenciarul Galaţi. La acea vreme, reprezentanţii au spus că au luat măsuri însă, după câteva luni, un minor, Dănuţ Cristian Ali, dădea lovitura la Constanţa, fiind „sub aripa” celor care ar fi trebuit să fie în vizorul conducerii penitenciarului. Pe 15 februarie, inculpatul minor a fost condamnat, dar decizia nu este definitivă.

Judecătoria Constanţa, la data de 15 februarie anul curent, a decis ca minorul Dănuţ Cristian Ali să se aleagă cu măsura educativă a internării într-un centru educativ pe o durată de 1 an şi 6 luni. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare. Până atunci, inculpatul va rămâne, culmea!, sub control judiciar. De asemenea, precizăm că el nu este la prima abatere de acest gen, fiind cunoscut cu antecedente penale, chiar dacă are numai 17 ani.

Cât despre dosarul în care s-a ales cu măsura internării într-un centru educativ, precizăm că Dănuţ Cristian Ali, la data de 30.10.2015, în jurul orei 12.00, a apelat telefonic o femeie în vârstă de 64 de ani, din Constanţa, Ioana Zica, şi s-a recomandat a fi fiul ei, respectiv George Zica. Sun pretextul că ar fi produs un accident rutier şi că se află în spital, individul i-a pretins o sumă de bani, necesară pentru o intervenţie chirurgicală. Femeia nu a stat pe gânduri şi a dat 8.000 de euro şi 90.000 de lei unui bărbat necunoscut care s-a prezentat la domiciliul ei.

Ca urmare a activităţilor specifice, la scurt timp de la sesizare, poliţiştii constănţeni, în colaborare cu cei din Galaţi, au identificat şi depistat un tânăr de 17 ani din municipiul Galaţi, bănuit de comiterea faptei. La momentul depistării, oamenii legii au identificat asupra tânărului suma de 8.000 de euro şi cea de 90.000 de lei, sume provenite din comiterea infracţiunii ce au fost restituite părţii vătămate.

A fost propus spre arestare, dar magistraţii Judecătoriei Constanţa, la data de 31.10.2015, au decis să fie plasat în arest la domiciliu, cu obligaţia de a nu părăsi imobilul din municipiul Galaţi, strada Laminoriştilor, bloc G4, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. Ulterior, minorul a scăpat şi de această măsură, fiind cercetat sub control judiciar.

Coordonat de deţinutul Răzvan Şerban, din Penitenciarul Galaţi!

Ceea ce este de-a dreptul incredibil se leagă de faptul că minorul ar fi fost coordonat de un individ care ar fi trebuit să se afle sub supravegherea atentă a reprezentanţilor Penitenciarului Galaţi întrucât deja fuseseră descoperite “îndeletnicirile” sale. Este vorba despre Răzvan Şerban, aflat în detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie.

Amintim că poliţiştii de la malul mării au demarat acţiuni de amploare, în colaborare cu oamenii legii din judeţele vecine, reuşind, pe 5 martie 2015, prinderea în flagrant a mai multor suspecţi, în cartierul Tomis Nord. Este vorba de indivizi din Medgidia, Mihail Kogălniceanu, dar şi din alte judeţe, care nu au ocupaţii şi mai toţi sunt cunoscuţi cu antecedente penale. Au urmat percheziţii, infractorii ajungând după gratii. Totodată, menţionăm că implicaţi erau şi deţinuţi din Penitenciarul Galaţi.

Ulterior, la începutul lunii aprilie 2015, poliţiştii din Galaţi au descins la nouă adrese din oraş, dar şi în Penitenciarul Galaţi, acolo unde au fost depistaţi 3 deţinuţi. Este vorba despre Răzvan Şerban, zis Moşu, condamnat la şase ani pentru tâlhărie, Dănuţ Dumitru, condamnat la şapte ani pentru tentativă la omor şi Renato Lazăr. Acestora li se mai alăturaseră alte persoane, aflate în libertate, care mergeau la domiciliile victimelor pentru a ridica banii, reuşind, în perioada septembrie 2014 şi până în martie 2015, să producă un prejudiciu de 340.000 de lei.

Însă, în ciuda acţiunilor oamenilor legii, pe 19 aprilie, în Constanţa, un fost poliţist prindea o tânără de 18 ani, care venise pentru a ridica banii în urma unei discuţii telefonice, fiind vorba de acelaşi mod de acţiune, respectiv „Accidentul”. Atunci s-a stabilit că ea era coordonată de acelaşi deţinut de la Galaţi, zis „Moşul”. Prin urmare, totul pleca din respectivul penitenciar, stabilindu-se că, practic, „creierul” se afla acolo.

În urma unei solicitări a cotidianului "Replica", reprezentanţii Penitenciarului Galaţi au specificat că obiectele erau intoduse prin mai multe metode, precum prin disimularea obiectelor interzise în diverse alimente, obiecte vestimentare sau de altă natură transmise cu ocazia acordării dreptului la pachet, prin aruncarea obiectelor interzise peste gardul împrejmuitor al unităţii, prin disimularea obiectelor interzise în autovehiculele care intră în unitate, prin disimularea obiectelor interzise în bagajele persoanelor care au acces în interiorul unităţii, în vestimentaţia purtată de aceştia, sau chiar asupra acestora (exemplu ceasul - telefon) sau chiar prin survolarea spaţiului aerian de deasupra penitenciarului cu ajutorul unor drone, comandate de la distanţă, ce transportă obiecte interzise şi plasarea acestor obiecte în anumite zone din interiorul penitenciarului.

Reprezentanții Penitenciarului au spus că au luat măsuri, dar Șerban și-a continuat activitatea infracțională

În urma acestor evenimente care păreau că nu mai contenesc, penitenciarul în cauză a răspuns solicitării cotidianului "Replica" de Constanța, specificând că a luat mai multe măsuri, precum: intensificarea percheziţiilor şi controalelor inopinate, dotarea penitenciarului cu diverse dispozitive de semnalizare, detectare a obiectelor metalice, montarea unor plase metalice suplimentare la ferestrele camerelor de deţinere, limitarea accesului autovehiculelor în sectorul de detenţie, crearea unui filtru suplimentar de control la accesul în corpul de detenţie etc.

Toate bune și frumoase numai că, în octombrie 2015, o altă lovitură era dată, coordonată de același Răzvan Șerban, după cum se poate observa și pe portalul Judecătoriei Constanța în minuta în care minorul Dănuț Cristian Ali era plasat în arest la domiciliu: "Să nu comunice, direct sau indirect, cu persoanele vătămate Zica George şi Zica Ioana sau membrii de familie ai acesteia (mai puţin în cadrul procedurii care vizează împăcarea), respectiv cu martorii audiaţi în dosar: Zica George şi Petrea V., respectiv cu deţinutul Şerban Răzvan".

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367