REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Incredibila situaţie în care se află Podul Agigea: cine sunt şefii care n-au informat că există riscul să se prăbuşească

Incredibila situaţie în care se află Podul Agigea: cine sunt şefii care n-au informat că există riscul să se prăbuşească

Replica API 27 septembrie 2013 | 00:00 420

CNADNR scoate castanele din foc cu mâna prefectului Bola şi pasează responsabilitatea la un alt administrator

CNADNR scoate castanele din foc cu mâna prefectului Bola şi pasează responsabilitatea la un alt administrator

Premierul României, Victor Ponta, vine de urgenţă la Constanţa să vadă care este situaţia Podului Agigea. Datele actuale indică faptul că aproape jumătate din structura Podului Agigea este afectată şi poate să cadă în orice moment, dar va fi efectuată o nouă expertiză, independentă, urmare a suspiciunilor locale la adresa Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

"Podul Agigea poate să reprezinte o vulnerabilitate super majoră pentru judeţul Constanţa şi sunt foarte mulţumit că, în urma demersurilor pe care le-am făcut la ministere şi Guvern, domnul prim-ministru Victor Ponta a aprobat organizarea unei noi şedinţe la care va şi participa vineri (azi), ora 11.00. Domnul Ponta şi ministrul Şova (Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte -n.r.) vin la Constanţa", a declarat, pentru "Replica", prefectul Eugen Bola. Menţionăm că premierul Victor Ponta a anunţat şi faptul că dacă o nouă expertiză confirmă că este un pericol în orice moment, "atunci trebuie clar să îl închidem (Podul Agigea - n.r.), să-l reparăm cât mai repede. Dacă s-ar putea să nu se închidă niciodată nimic, ar fi extraordinar, dar încă nu s-a găsit soluţia tehnică", a spus Ponta. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Eugen Bola, a fost cel care a anunţat în urma unei şedinţe de luni, cu factorii responsabili, că "riscăm prăbuşirea Podului Agigea", dacă nu sunt schimbate hobanele, dar tot el mai susţine că Instituţia Prefectului nu a primit în ultimii doi ani nici măcar o informare din partea angajaţilor Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa, instituţie aflată în subordinea CNADNR, din care să reiasă că "situaţia este foarte gravă". Ani la rând prin CNADNR sau DRDP Constanţa s-au perindat numeroşi directori sau şefi de departamente, care nu au lăsat în urma lor nimic notabil, fapt pentru care situaţia Podului Agigea a fost "descoperită în ultimul moment", concluziile fiind unele alarmante. De altfel, monitorizarea Podului Agigea nu a fost făcută de subalternii directorului DRDP Constanţa, Marin Dima, ci de către o firmă. "Nu noi am făcut monitorizarea, ci constructorul. Acest constructor a avut o firmă, care a făcut monitorizarea", a declarat directorul DRDP Constanţa. Întrebat dacă a fost atenţionat de constructor, de situaţia delicată de la Podul Agigea, Dima a declarat: "Nu este o situaţie mai delicată, ci este ceea ce s-a întâmplat din vara anului trecut şi până acum, hobanele sunt uzate. Vineri, la Prefectură, se va analiza situaţia. S-au luat măsuri încă de anul trecut, însemnând prima fază a lucrării, aceea de punere în siguranţă a podului. Podul are 10 hobane suplimentare acum, în conformitate cu un proiect, urmând să se continue cu înlocuirea hobanelor. Situaţia pe care o expune domnul prefect este în conformitate cu documentele pe care le are, probabil. Nu pot să spun ce spune domnul prefect sau să-l contrazic. Din moment ce vineri vine domnul prim-ministru, normal că este o situaţie delicată". Menţionăm că Podul Agigea ar urma să fie închis din 1 octombrie pentru reparaţii, a anunţat, luni, prefectul, susţinând că lucrările ar putea fi gata la 30 noiembrie şi că se încearcă găsirea unei rute ocolitoare cât mai scurte pentru cei care vor să ajungă din sudul litoralului în municipiul Constanţa.

Precizările prefectului

Reporter: Câte informări aţi primit în ultimul an la Instituţia Prefectului de la cei care au trecut prin CNADNR şi prin DRDP Constanţa privind Podul Agigea?

Eugen Bola: Cei din Constanţa nu ne-au trimis nici o informare, pentru că se discută doar cu oficialii CNADNR. Nici cei de la Bucureşti nu ne-au anunţat în scris în această privinţă. Prefectura are atribuţii doar în situaţii de urgenţă, ceea ce acum nu este cazul. Schimbarea directorilor, bucuria idioţilor. Nici eu şi nici fostul prefect Bogdan Huţucă nu am primit nici o înştiinţare, ceva să... Marin Dima era obligat să ne transmită, dacă primea ceva de la CNADNR, de la Bucureşti. Lui Dima i se spune: "Te duci acolo şi faci cutare lucru. Atât!" Este la fel ca în cazul navei MSC Flaminia. Toate răspunsurile sunt la Bucureşti, nu la Constanţa.

Rep.: Înţelegem că "răspunsurile" le primiţi de la Bucureşti, dar în condiţiile în care domnul Marin Dima este reprezentantul CNADNR în teritoriu nu avea obligaţia să monitorizeze Podul Agigea şi să vă aducă la cunoştinţă ce a constatat în teren?

E.B.: Nu. Stăpânul Podului Agigea este CNADNR-ul şi cei de la Bucureşti l-au dat în grija unui constructor pentru reabilitare şi ei răspund pentru tot ce se întâmplă acolo.

Rep.: Ce rol are DRDP Constanţa? Nu este în subordinea CNADNR?

E.B.: De ce trebuie să ştie un şef de serviciu de aici (Constanţa -n.r.) că vorbim noi doi acum? De ce l-ar interesa foarte tare? Să fim sănătoşi şi să privim cu încredere întâlnirea de mâine (azi - n.r.).

Rep.: Dacă până acum nu aţi fost atenţionat din timp de gravitatea situaţiei, nu credeţi că oamenii care s-au alarmat în ultimul moment ar trebui traşi la răspundere pentru neglijenţă în serviciu?

E.B.: Teoretic ar fi trebuit să primim informări din partea lor, pentru a putea preîntâmpina problemele. Podul Agigea poate reprezenta o vulnerabilitate majoră pentru judeţul Constanţa.

Rep.: Dacă spuneţi că se impune o intervenţie de urgenţă, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, i-aţi întrebat pe reprezentanţii DRDP Constanţa ce au făcut până în prezent şi de ce nu au monitorizat Podul Agigea mai demult?

E.B.: Cred că o să purtăm o discuţie, dar până să purtăm cred că au purtat-o alţii cu ei, deci nu avem absolut nici o îngrijorare.

Rep.: Nu credeţi că s-ar fi putut interveni din timp, pentru a nu se ajunge în situaţia gravă de a fi închis Podul Agigea?

E.B.: Sigur că da. Aici trebuie să încercăm să vedem ansamblul. Ansamblul înseamnă că trebuie să ne ridicăm pe o masă ca să vedem tot. În situaţia în care nu se termină podul care traversează canalul, o să avem o problemă. Şi anume că o să trebuiască să ne rugăm noi de ei, la primăvară, să-l închidă, dacă se agravează lucrurile, pentru că ne aşteaptă sezonul estival. Noul sezon estival înseamnă pentru sudul litoralului mii de contracte de muncă, înseamnă bani cu titlu de contribuţii. Noi suntem interesaţi să reparăm Podul Agigea pentru acest moment, acum. Dar suntem interesaţi să rezolvăm problema până la anul, în vară. Aici vorbim despre o chestie extrem de importantă, pentru că oamenii nu vor mai avea cum să ajungă în sudul litoralului. Acum pierderile ar fi de câteva zeci de milioane, dar la anul pierderile pot fi de trei ori mai mari.

Rep.: Nu credeţi că reprezentanţii CNADNR se fac oarecum "vinovaţi" de situaţia Podului Agigea?

E.B.: Problema aceasta trebuie discutată direct cu ei şi să-i întrebaţi dacă se simt vinovaţi.

Rep.: Dumneavoastră, ca prefect, nu ar fi trebuit să-i întrebaţi pe cei de la CNADNR unde sunt informările?

E.B.: Nu este problema noastră, să-i verificăm. Cine semnează îşi asumă răspunderea de câteva zeci de milioane şi zeci de persoane care s-ar afla pe Podul Agigea la un anume moment şi acesta ar putea să facă "poc". Aici este problema. Este numai treaba CNADNR-ului cum şi în ce fel, este numai şi numai problema lor să facă tot ce le stă în putinţă, să efectueze operaţiile de reabilitare în deplină siguranţă, nu numai pentru siguranţa cetăţenilor, ci şi pentru muncitori. CNADNR încheie contractul cu consultantul tehnic, cu constructorul. Este numai problema persoanei care îşi pune viza pe procedurile de lucru. Este problema lor.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614