REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

INCUBATORUL de AFACERI, al lui FĂGĂDĂU, a ajuns o RUINĂ. Video

INCUBATORUL de AFACERI, al lui FĂGĂDĂU, a ajuns o RUINĂ. Video

Replica API 12 iulie 2021 | 23:44 3982

La intersecţia străzilor Dr. Ion Cantacuzino şi Nicolae Titulescu zace, astăzi, o clădire părăsită, ce stă să se dărâme. Împrejmuită neglijent cu un gard, Casa Embiricos, căci despre ea este vorba, este o ruină în care doar oamenii străzii îşi mai fac veacul. Cu toate că au existat discuţii referitoare la reabilitarea imobilului, chiar Primăria Constanța propunea transformarea într-un incubator de afaceri, iată că lucrurile nu s-au concretizat încă, iar istoria şi măreţia acestui monument se duc pe apa sâmbetei.

Clădirea este împrejmuită de un gard

Casa Embiricos a fost ridicată în 1922 de familia cu acelaşi nume, una dintre cele mai bogate familii grecești, deținătoare a unei firme navale care, în 1914, a inaugurat prima cursă transatlantică dintre Marea Neagră, cu plecare din Constanța, și New York. La acea vreme, Casa Embiricos era una dintre cele mai impunătoare imobile din Constanța.

Ulterior, aici și-a desfășurat activitatea Comandamentul Flotei Navale, clădirea fiind denumită Palatul Navigației, apoi a ajuns bloc de locuințe, în perioada comunistă, pentru ca în ultimii ani să ajungă într-o stare deplorabilă, practic o ruină. În prezent, clădirea stă să se dărâme sub propria-i greutate, fiind împrejmuită neglijent cu un gard ce are rolul de a-i ţine pe curioşi departe de zidurile instabile.

Tencuiala a căzut, geamurile sunt sparte, iar vântul şuieră prin clădire. Doar perdelele care au mai rămas la ferestre amintesc că odinioară imobilul a fost locuit. Uşile de la intrare lipsesc, iar în interior sunt mormane de gunoaie şi bucăţi de tavan şi tencuială căzute pe podea.

Se doreşte reabilitarea prin fonduri europene

În 2016 se discuta despre reabilitarea imobilului și transformarea lui într-un centru al societății civile. În anul 2019, Primăria Constanța propunea transformarea monumentului istoric într-un incubator de afaceri dedicat industriilor creative şi antreprenorilor din partea de sud-est a României.

Se pare că imobilul face parte dintr-un proiect ce se va derula cu fonduri europene, însă lucrurile bat pasul pe loc.

Video:

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar, intreb si eu, daca a fost a cuiva, de ce nu o restituiti cuivaului respectiv, succesor in drepturi, etc, ca sa o reabiliteze si nu sa o manareasca stimabilii din administratie?
5
0
ori ati avut orbul gainilor, ori ati mancat din resturile lui ori chiar sunteti p....i facuti gramajoara!! cine sa regrete o tzatza certareata incapabila? s a vazut la vot ...cat regret! hai sic..r!
11
6
Unii vecini nu isi dau acordul de incepere a lucrarilor , de aceea nu incep lucrarile. Au fost dati in judecata.
8
1
de ce ne batem joc de orash ?
14
0
E al lu chitac...si daca il repara cum tunde balariile in parc...
10
7
O cladire deosebit de frumoasa. "Clica" de la Constanta nu a fost interesata de infrumutesarea acestui oras, doar de inavutire personala prin praduieli de toate felurile. Cu Chitac, mai usurel. Toamna se numara bobocii.
19
6
CE O SA IL MAI CAUTATI VOI PE ACEST OM. DAAAA DA DEJA MULTI II SIMT LIPSA.
11
23
Pai de un an este primar Chitacul de preerie, sa faca el ce nu a fost in stare ala de dinaintea lui
20
1
Un monument arhitectural ca acesta , ar fi fost restaurat demult , daca era la Arad sau Oradea . Bine ca avem cluburi pentru babuini in Mamaia , iar ce conteaza cu adevarat , se degradeaza zilnic .
21
2
Va este dor de Fagadau deja? Hahaha Mai aveti de inghitit inca 3 ani! Gurita mare
22
17
Ce concerte mai Xxx
9
1
Chitac face aproape anu ... vb despre el ..
22
6
Chiar sunteti obsedati dupa Fagadau de ce nu scrieti de buruienile in oras de ce nu scrieti primarie cheltuie 250000 euro pe concerte
28
15

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218