REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Indemnizaţii nelegale şi impozite neplătite, depistate de Curtea de Conturi la Oil Terminal

Indemnizaţii nelegale şi impozite neplătite, depistate de Curtea de Conturi la Oil Terminal

Replica API 24 martie 2016 | 00:00 247

Societatea contestă măsurile

Societatea contestă măsurile

Consiliul de Administraţie al Oil Terminal SA a contestat toate măsurile impuse de Curtea de Conturi, prin decizia emisă de Camera de Conturi Constanţa pe 09.03.2016, se anunţă într-o informare a societăţii de stat. Decizia Camerii de Conturi a venit în urma raportului de control întocmit de instituţie pe 10.02.2016, la finalul verificărilor efectuate la Oil Terminal în perioada ianurie- februarie 2016, care a vizat activitatea companiei constănţene în intervalul 2014- 2015. Curtea de Conturi a constatat, printre altele, neplata unor impozite pe construcţii şi clădiri (mai cunoscute sub numele de „taxa pe stâlp”), precum efectuarea unor cheltuieli nelegale cu indemnizaţiile pentru administratori.

„Echipa de control a constatat faptul că societatea nu a calculat impozit pentru un număr de 570 de active, respectiv impozit pe construcții și impozit pe clădiri, în condițiile în care activele figurează ca înregistrate în contabilitate fără valoare, deși ele sunt utilizate în continuare pentru realizarea de beneficii economice”, se arată în raportul Curţii de Conturi, neplata mult hulitei „taxe pe stâlp” reprezentând o abatere de la reglementările Codului Fiscal. Inspectorii Curţii de Conturi au mai constatat că Oil Terminal a încheiat în fiecare an poliţe de asigurare de răspundere profesională pentru toată conducerea executivă a societăţii, în condiţiile în care legea spune că astfel de poliţe sunt obligatorii doar pentru membrii CA.

„Mai mult, entitatea nu a solicitat societății de asigurare plata de daune financiare pentru prejudiciile aduse societății prin deciziile celor asigurați, fiind efectuate cheltuieli cu această destinație, prin încălcarea principiilor de economicitate, eficiență și eficacitate”, se mai arată în raportul Curtea de Conturi, deşi formularea este incompletă sau greşită, neexistând alte informaţii despre prejudiciile pentru care ar fi trebuit solicitate daune.

De asemenea, Curtea de Conturi impută Oil Terminal faptul că, la anumite obiective de investiții ale societăţii, aflate în derulare în perioada 2014-2015, ofertanții au pretins necuvenit și societatea a acceptat să plătească nejustificat contravaloarea unui element de cheltuială numit cotă de aprovizionare: „Concret, operatorii economici, în calitate de executanți ai lucrărilor verificate, prin devizele-ofertă înaintate achizitorului, au introdus acest element de cost, calculat ca procent (între 3% și 6%) aplicat la prețul total al materialelor puse în operă, valoarea rezultată fiind trecută și prin recapitulația de deviz”.

Totodată, Curtea de Conturi susţine că Oil Terminal a efectuat cheltuieli de personal nelegale în valoare de 155.101 lei, cu plata de indemnizaţii pentru administratori care nu s-au prezentat la şedinţe, respective cu plata indemnizaţiei pentru concediul de odihnă neefectuat de către directorul general. Oil Terminal a înregistrat în 2015 un profit net de 6.484.474, 81 lei, cel mai mare din ultimii ani, acţionarii companiei de stat constănţene urmând să primească dividende de 0,004899985 lei/acţiune.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614