REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Indicele egalităţii de gen 2019: România, printre ultimele cinci state membre

Indicele egalităţii de gen 2019: România, printre ultimele cinci state membre

Replica API 16 octombrie 2019 | 00:00 408

România se situează pe locul 25 în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte indicele egalităţii de gen, cu 54,5 din 100 de puncte, scorul fiind cu 12,9 puncte mai mic decât media UE, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, care citează cel mai recent indice al egalităţii de gen realizat de Institutul European pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (EIGE).

Potrivit sursei citate, între 2005 şi 2017, România a înregistrat o creştere cu 4,6 puncte (+ 2.1 puncte faţă de 2015) şi a înregistrat progrese în direcţia egalităţii de gen într-un ritm mai lent decât alte state membre.

"UE continuă să progreseze în ritm lent în domeniul egalităţii de gen. Cel mai recent indice al egalităţii de gen al Institutului European pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (EIGE) arată că scorul UE pentru egalitatea de gen a crescut cu doar un punct, până la 67,4 puncte, de la ediţia din 2017", se arată în comunicat.

Suedia continuă să se afle în topul tabloului de bord al UE, cu 83,6 puncte, urmată de Danemarca cu 77,5 puncte. Grecia şi Ungaria au cel mai mult teren de recuperat, ambele având sub 52 de puncte. Ţara care a făcut cele mai mari progrese este Portugalia, cu o creştere de 3,9 puncte, urmată îndeaproape de Estonia, cu 3,1 puncte.

"Ne deplasăm în direcţia bună, dar suntem încă departe de linia de sosire. Indicele nostru, care stabileşte un criteriu de referinţă pentru egalitatea de gen în UE, arată că aproape jumătate din toate statele membre au scoruri sub 60 de puncte. Pe măsură ce se formează noul Parlament European şi noua Comisie Europeană şi se reînnoiesc priorităţile UE pentru următorul cadru strategic, este esenţial să se accelereze progresele în domeniul egalităţii de gen", a declarat Virginija Langbakk, directorul Institutului European pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (EIGE).

Domeniul cu cel mai mic punctaj, puterea, se referă la egalitatea în procesul de luare a deciziilor. Cu toate acestea, este domeniul în care se înregistrează cele mai mari progrese. Acest lucru a fost determinat în principal de creşterea numărului de femei în consiliile de administraţie ale companiilor, chiar dacă numai în câteva state membre.

Franţa este singura care deţine cel puţin 40 % din fiecare gen în consiliile de administraţie ale societăţilor cotate la bursă.

"Inegalitatea de gen împiedică Europa să-şi atingă întregul potenţial. Sunt mândră de ceea ce am realizat, însă acum acţiunile noastre trebuie să aibă un impact pe teren. Directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată, adoptată anul acesta, va aduce o schimbare radicală pentru femeile şi bărbaţii din întreaga Europă. Reglementările sprijină o repartizare mai echitabilă a responsabilităţilor de îngrijire, ceea ce va permite femeilor să rămână pe piaţa forţei de muncă şi să îşi asume roluri sau funcţii de conducere dificile", a declarat Vera Jourova, comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen.

Indicele din acest an pune un accent special pe echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată şi legătura acestuia cu egalitatea de gen. Concediul pentru creşterea copilului este una dintre măsurile politice importante de sprijinire a părinţilor care caută un echilibru între sarcinile de îngrijire şi viaţa profesională, care însă nu este disponibil pentru toţi, se menţionează în comunicat. În UE, 28% dintre femei şi 20% dintre bărbaţi nu pot beneficia de concediul pentru creşterea copilului.

"Accesul la servicii de îngrijire a copiilor accesibile şi de bună calitate este important pentru echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată, dar nu numai copiii au nevoie de astfel de servicii. Ratele de îmbătrânire şi de handicap sunt în creştere în UE, ceea ce determină o cerere tot mai mare de servicii de îngrijire pe termen lung pentru persoanele în vârstă şi pentru persoanele cu handicap", subliniază documentul.

De asemenea, femeile aflate în preajma vârstei de pensionare se ocupă de cea mai mare parte a serviciilor informale de îngrijire pe termen lung în UE. Diferenţa este remarcabilă pentru grupa de vârstă 50-64 de ani: 21% dintre femei şi 11% dintre bărbaţi îngrijesc persoane în vârstă şi/sau persoane cu handicap cel puţin câteva zile pe săptămână.

În cadrul analizei echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată, indicele a examinat, de asemenea, dacă femeile şi bărbaţii au aceleaşi oportunităţi în ceea ce priveşte flexibilitatea timpului de lucru, participarea la cursuri de formare, utilizarea transporturilor şi efectuarea navetei.

Potrivit analizei, un element important al echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată îl constituie programul de lucru flexibil. Tabloul de bord al EIGE privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată prezintă diferitele opţiuni pe care le au la îndemână oamenii pentru a realiza echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată. Acesta arată dacă opţiunile sunt disponibile în mod egal pentru femei şi bărbaţi şi oferă idei noi pentru monitorizarea pilonului european al drepturilor sociale şi a iniţiativei sale privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată.

Indicele egalităţii de gen este un instrument elaborat de Institutul European pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (EIGE) care măsoară progresul înregistrat în domeniul egalităţii de gen în UE. Indicele are şase domenii centrale - activitate profesională, bani, nivel de cunoştinţe, timp, putere şi sănătate - şi două domenii suplimentare: violenţa împotriva femeilor şi inegalităţile care se intersectează. Indicele măreşte vizibilitatea domeniilor în care sunt necesare îmbunătăţiri şi, în cele din urmă, sprijină factorii de decizie să elaboreze măsuri mai eficiente pentru egalitatea de gen.

Indicele prezintă, de asemenea, realităţile diverse cu care se confruntă diferite grupuri de femei şi bărbaţi şi analizează modul în care genul se intersectează cu factori precum handicapul, vârsta, nivelul de educaţie, ţara natală şi tipul de familie, creând parcursuri diferite în vieţile oamenilor. Pentru prima dată, indicele evidenţiază situaţia persoanelor LGBTQI+ şi a femeilor musulmane şi de etnie romă în domeniile în care sunt disponibile statistici. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E vorbha de discriminare sau competenta? Daca e discriminare e grav. Daca e competenta oricand un astfel de raport se poate inversa. Depinde de mai multi factori. Discriminarea trebuie dovedita si pedepsita.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102