REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Lun., 16 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6854
12.4° Constanța Luni, 16 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6854
 

Indicele razelor ultraviolete pe litoral a atins una dintre cele mai înalte valori din ultimii ani

Indicele razelor ultraviolete pe litoral a atins una dintre cele mai înalte valori din ultimii ani

Mirela PASCAL 11 august 2024 | 00:00 1119

Dermatologii trag un semnal de alarmă și spun că, în acest caz, nici cremele cu factori de protecție solară nu fac față radiațiilor. Expunerea la soare ar trebui evitată între orele 10 și 16, însă turiștii de la malul mării refuză să plece de pe nisip de frică să nu-și piardă locul pe plajă.

Indicele razelor ultraviolete pe litoral a atins una dintre cele mai inalte valori din ultimii ani

Sunt 30 de grade Celsius la malul mării. Dar și nivelul radiațiilor ultraviolete a ajuns la 8, în condițiile în care indicii UV de 8,9 sau 10 sunt considerați foarte mari. Razele ultraviolete au atins cel mai mare prag din ultimii ani. Specialiștii recomandă să evităm expunerea la soare între orele 10 și 16, pentru că vara, în acest interval, radiațiile sunt de 400 de ori mai multe. Totuși, mulți turiști refuză să plece de pe nisip.

Apa ne protejează puțină, iar cremele cu factor UV fac față parțial radiațiilor solare și cam atât. Distracția contează mai mult. Distracția se poate termina însă cu afecțiuni severe. În această perioadă în care indicele de radiații este foarte mare, pot apărea probleme medicale, spun specialiștii.

„Mă refer la leziuni ale pielii care în timp pot duce la cancer de piele, arsuri solare înroșire sau eritem la nivelul pielii, de exemplu. De asemenea și alergii. După expunerea la soare, în cazul copiilor pot apărea insolații care pot – în funcție gravitate – da vărsături, dureri de cap, produce la deshidratare a copiilor și se poate ajunge și la edem cerebral”, spune un specialist citat de Antena 3.

În această perioadă nici cremele cu factori de protecție nu ne feresc de pericole. Nicio cremă nu blochează în totalitate, doar filtrează aceea raze ultraviolete și atunci razele ultraviolete pătrund în piele, ajung la anumite celule care sunt fabrica de pigment, se transportă acel pigment în alte celule care ne dau culoarea respectivă. Și această producție de celule de pigment fiind graduală, bronzul nostru este apare încetul cu încetul, dar este un bronz corect, de lungă durată. Medicii recomandă consumul de lichide, însă fără alcool. Anul trecut au fost descoperite peste 30 de cazuri de cancer de piele, cea mai frecventă formă a acestei boli, însă și una dintre cele mai ignorate, pentru că din păcate mulți ajung la medic prea târziu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pishatul din apa e la limite normale ?
1
0

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166