REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Indisponibilitatea Unității 1 de la Cernavodă se prelungește până marți. Prețurile spot la electricitate au ajuns la cer

Indisponibilitatea Unității 1 de la Cernavodă se prelungește până marți. Prețurile spot la electricitate au ajuns la cer

Replica API 23 septembrie 2019 | 00:07 598

Indisponibilitatea unității 1 a centralei nucleare se prelungește până marți dimineață, lucru care ține sus prețurile la electricitate, care oricum au ajuns la maxime istorice. În seara zilei de sâmbătă, prețul spot este de aproape 150 de euro/MWh, de aproape trei ori mai mare decât cel din Ungaria, de unde importăm la capacitatea maximă a rețelei.

În dimineața zilei de miercuri, Nuclearelectrica anunța oprirea contrlată a Unității 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă. În comunicatul de presă compania vorbea despre “lucrări de remediere la un parametru de process”. Pe site-ul Transelectrica, unde se fac publice opririle grupurilor de peste 100 MW, morivația opririi era “scurgeri de apa grea din sistemul primar de răcire reactor”. Potrivit datelor Transelectrica, Unitatea 1 a fost oprită la ora 4 dimineață în data de 18 septembrie și ar urma să fie indisponibilă până vineri, 20 septembrie. Ulterior, a fost modificată cauza, în “Neetanșeități circuit primar. Nu este afectată siguranța nucleară”.

Termenul de repunere în funcțiune a fost amânat în două rânduri. Inițial, de la 20 septembrie dimineață până pe 21, la ora 23.59, și, apoi, până pe 23 septembrie, la ora 23.59, cel puțin până la momentul redactării acestui text.

Oprirea controlată, dar accidentală (neplanificată) a Unității 1, care cu cei 700 MW are un aport important la Sistemul Energetic Național a venit într-un moment foarte prost pentru piața noastră, în condițiile în care mai sunt unități de producție oprite controlat și, mai ales, în condițiile în care de la începutul lui august producția internă este constant mai mică decât consumul și România importă masiv energie electrică.

Fără ca aceasta să fie neapărat cauza detereminantă, de la oprirea Unității 1, România a consemnat două recorduri istorice. Prețul orar al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) înregistrat pentru data de 19 septembrie a fost de 750 de lei/MWh, în nu mai puțin de șase intervale ale zile, potrivit datelor de pe platforma OPCOM. Adică cel mai mare preț spot înregistrat vreodată și, evident, cel mai mare preî spot din Europa în acea zi. Apoi, tot în aceeași zi, dar pe piața intraday (intrazilnică), cea pe piaţa pe care se fac tranzacţiile cu energie electrică cel mai aproape de momentul livrării, un fel de platformă “last minute” unde vinde cine are energie disponibilă și necontractată anterior și cumpără cine nu are asigurată toată energia pe care trebuie să o livreze în acea zi, s-au înregistrat prețuri de 875 de lei/MWh.

Cum indisponibilitatea Unității 1 se prelungește, și prețurile spot pentru ziua de sâmbătă, zi cu consum redus, sunt la niveluri extrem de ridicate. Prețul mediu al pieței este de 295 de lei (62 de euro), cu un vârf orar de 147-149 de euro în intervalele orare 19-21. De reținut că la acele ore, prețul din Ungaria, cu care piața spot românească este cuplată prin preț sunt cuprinse între 55 și 61 de euro/MWh. Iar, așa cum din păcate am început să ne obișnuim, la acele ore de vârf de seară, importurile de energie electrică din Ungaria sunt la nivelul maxim tehnic posibil, 656 MW, potrivit e-nergia.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo romani! L ati impuscat pe Ceausescu ca stateati pe intuneric si in frig si dupa 30 de ani o sa opriti si singuri lumina si caldura ca nu o sa aveti bani sa le platiti! Halal democratie!
4
0
baaai , muie psd !
4
6
voi nu ati intele ca UE vrea liberalizare adica scumpire la electricitate si gaze? Pai curntul de la eoliene nu e din import ca doar toate sunt ale strainilor! Suntem demult colonie dar noi ii dam cu muie psd!!!
5
6
In scurt timp jaful din domeniul energiei din ultimii 20 ani o sa si arate coltii. Asta e doar inceputul. O sa ne obisnuim cu pretul asta ca nu o sa avem incotro. Vom cauta la rusi lampi cu gaz sa facem lumina in case ca pe timpul lui Raposatu. Tu Romane dormi in pace si alege in continuare ciuma rosie si in scurt timp ai sa ajungi la opait!
6
7
Atunci de unde interesul de a nu se construi unitile 3 si 4!?
9
0
Alo Radio Doina cum stam cu radiatiile cand agentul primar curge prin tevile instalatiei CANDU in curtea instititiei?.Tot in limitele admise?.Jigodii imputite puneti cd ul zilnic sa prostiti populatia.
6
7
La puscarie, jivina securista
4
1
romanica livreaza moca energie electrica basaraabiei,a avut capacitate de productie de trei ori mai mare decat necesarul actual ,nemernicii de muiepesde au adus tara la aceasta stare
6
6
transmise non stop si peste tot, platite din ce in ce mai scump , importam saizeci si doi la suta energie din tari la care odata le exportam pe bani de nimic!La mai mare Romania!
8
4
sunt la mare moda in Cernavoda.Doar la Radio Doina zilnic primim informatii sa dormim siguri pe perna ca radiatie sunt in limitele admise cand agentul primar de la U1 curge prin curtea SNN.Made in rounania unde este golania unde un tembel de la sibiu care mananca cacat non stop de guvern cand el si familia sunt niste escroci hoti si derbedei
14
8

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920