REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Industria ospitalităţii are nevoie de legalizarea tipsului şi de reglementarea muncii sezoniere

Industria ospitalităţii are nevoie de legalizarea tipsului şi de reglementarea muncii sezoniere

Replica API 12 aprilie 2018 | 00:00 511

Petrescu (HORA):

Petrescu (HORA):

Dragoş Petrescu

Legalizarea tipsului fiscal este un obiectiv ce trebuie finalizat în perioada următoare, în timp ce industria ospitalieră din România are nevoie atât de o lege care să reglementeze munca sezonieră în domeniu, cât şi de promovarea jobului în industrie, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Dragoş Petrescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), scrie Agerpres.

"Educaţia din industria de restaurante poate să fie un pilon foarte bun de atracţie şi de păstrare a resursei umane. Poate cea mai mare durere a industriei, astăzi, este resursa umană. Cum putem să funcţionăm şi noi mai eficienţi, fără să mai avem restaurante de nivel mediu. Printre obiectivele noastre pe termen mediu şi lung se află legalizarea tipsului fiscal. În România, astăzi, nu poţi să plăteşti tips (bacşiş, n.r.) pe card, de exemplu. Un subiect de care ne lovim din ce în ce mai serios. În Israel, de exemplu, poţi plăti cu cardul tipsul. Un alt obiectiv este modificarea Legii privind munca sezonieră. Chiar ieri (marţi, 10 aprilie 2018, n.r.) s-a votat în Camera Deputaţilor un proiect privind legalizarea muncii sezoniere în hoteluri şi restaurante. De asemenea, învăţământul dual şi promovarea jobului în industrie. Vrem să schimbăm această părere despre industria ospitalităţii, cum că ar fi un job temporar. Să putem avea cultura de a putea intra din tinereţe în industria ospitalităţii şi să putem ieşi la pensie ca o persoană demnă", a menţionat Petrescu.

Potrivit reprezentantului patronatelor din industria hotelurilor şi restaurantelor, a afirmat că lipsa unei schimbări permanente în domeniu conduce foarte uşor la intrarea în zona "out of business".

"În industria noastră cel mai important drive este acela de a te transforma, de a fi în faţa clientului cu ceva nou şi bun, în aşa fel încât să-l putem păstra. Industria ospitalităţii trebuie să fie bazată pe etică şi pe cultura gastronomică. Este oare normal să avem o diferenţă de la 3 milioane la aproape 9 milioane de turişti faţă de Bulgaria? Nu cred că e normal să se întâmple asta, dar e nevoie să muncim. Este important să creăm o industrie profitabilă şi să ieşim din această paradigmă în care se deschid multe restaurante, dar la fel de multe se şi închid. Dacă nu vii cu ceva nou, cu o schimbare, eşti foarte uşor "out of business" din industria noastră", a subliniat Dragoş Petrescu.

Din datele prezentate de către HORA reiese că România are o cifra de afaceri de 3,6 miliarde de euro în domeniul restaurantelor, iar la nivel naţional funcţionează 26.000 de restaurante, din care 3.670 în Bucureşti. Totodată, cifra de afaceri în domeniul restaurantelor înregistrată în Bucureşti are o pondere de 45% din total.

În anul 2015, Guvernul a decis să legifereze bacşişul, acesta urmând să fie evidenţiat pe un bon fiscal separat şi taxat cu 16%. În urma controverselor iscate la vremea respectivă pe marginea acestei reglementări, ministrul Finanţelor de atunci, Eugen Teodorovici, a luat hotărârea de a renunţa definitiv la acea măsură.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ai astepta mult si bine comanda...nu mai jefuiti oamenii.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218