REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Inedit: şeful corupt al arbitrilor a fost şef la BTT în timpul ministrului Agathon

Inedit: şeful corupt al arbitrilor a fost şef la BTT în timpul ministrului Agathon

Replica API 26 septembrie 2011 | 00:00 618

Vasile Avram a făcut parte din Guvernul Năstase

Vasile Avram a făcut parte din Guvernul Năstase

Şeful arbitrilor români, Vasile Avram, arestat ieri pentru fapte de corupţie, după ce ar fi primit 19.000 de euro şpagă de la afaceristul mureşean Sorin Ţerbea pentru a favoriza echipa FCM Târgu Mureş într-un meci din ediţia trecută de campionat, este un afacerist extrem de discret dar şi, incredibil, fost angajat al guvernului. Vasile Avram, în prezent preşedintele suspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor, are 57 de ani şi este originar din oraşul vrâncean Adjud. Fostul arbitru deţine, în acest moment, o singură firmă, pe care o împarte "frăţeşte" cu fiul său, de asemenea, arbitru, Marius Ionuţ Avram. Este vorba despre SC Balkan Connections SRL, din Bucureşti, cu sediul chiar în casa lui Vasile Avram, de pe strada Elena Cuza, nr. 21, dar care nu aduce familiei de "fluieraşi" nici un venit, de circa 3 ani încoace. Potrivit datelor oficiale, Balkan Connections a declarat în 2009 şi 2010 pierderi de peste 5 miliarde de lei vechi; firma are ca domeniu de activitate consultanţa în management, iar Avram Jr. se lăuda că a consiliat companii mari, precum Carrefour. Iniţial, Balkan Connections se ocupa de plasarea forţei de muncă.

Businessul arbitrilor Avram, tată şi fiu, e un capitol mult mai puţin interesant din trecutul actualului şef, suspendat, al CCA; şi asta pentru că Vasile Avram s-a învârtit, la un moment dat, inclusiv prin sferele guvernării. Nu ştim ce-are de-a face fotbalul cu politica, ori arbitrajul cu turismul, cert este că Vasile Avram a fost, la un moment dat, administrator al BTT, societatea de turism controlată de stat, rămăşiţă a colosului comunist Biroul de Turism pentru Tineret. Şi pentru că vorbeam de competenţe, trebuie spus că şeful "fluieraşilor", arestat acum pentru ce se bănuia că făcea de ani de zile a fost susţinut la şefia BTT de fostul ministru pesedist al Turismului, Dan Matei Agathon. Practic, Vasile Avram s-a aflat la conducerea BTT chiar în perioada de foc a turismului românesc, respectiv începutul anilor 2000, când au avut loc aproape toate privatizările dubioase din această industrie, intrate în folclor ca "privatizări marca Agathon". Pare greu de crezut, dar actualul şef corupt al arbitrilor, Vasile Avram, a fost membru al Consiliului de Administraţia de la SC Biroul de Turism şi Tranzacţii SA, fostă denumire, temporară, a Biroului de Turism pentru Tineret (BTT) SA Bucureşti, până pe 9 aprilie 2001. Atunci, a fost schimbat de funcţie în urma unei AGA a BTT, împreună cu ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie. Astfel, alături de "fluieraşul" Avram, au mai pierdut posturile de administratori ai BTT Dragoş Drăgulănescu, Magdalena Ivănică şi Ştefan Szitas. În locul lor, au ajuns la şefia BTT Gheorghe Bejan, Ion Stan (aflat, în acea perioadă, şi la conducerea SC Neptun Olimp SA) şi Cristian Burţan. Colegii lui Avram nu sunt deloc personaje anonime. Astfel, Dragoş Drăgulănescu, de 53 de ani, din Bucureşti (dar cu o casă şi în Constanţa, pe exclusivista stradă a Pescarilor), în prezent director în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, a mai fost director şi în Ministerul IMM-urilor. De asemenea, înlocuitorul arbitrului Avarm, Cristian Burţan, este unul dintre înalţii funcţionari ai Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) trimişi în judecată în octombrie 2008 după ce au prejudiciat bugetul de stat cu 1,6 milioane de euro prin licitaţii trântite în 2006 pentru promovarea turismului în străinătate.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218