REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Infecția cu HPV îți afectează sau nu fertilitatea?

Infecția cu HPV îți afectează sau nu fertilitatea?

Replica API 25 ianuarie 2022 | 00:00 740

Virusul Papilloma uman (HPV) este o infecție cu transmitere sexuală des întâlnită în rândul bărbaților și al femeilor din toate subgrupurile socioeconomice, la nivel mondial. Uneori, corpul poate lupta contra virusului și poate scapă de el în unul sau doi ani, scrie doc.ro.

Însă nu întotdeauna organismul elimina de la sine HPV-ul. Unele tipuri de HPV pot provoca probleme grave de sănătate, la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi negi genitali și unele forme de cancer (cancer de col uterin, cancerul vulvei, cancer vaginal, cancer penian, cancer anal, cancer la nivelul gurii și gâtului).

Există o asociere între HPV și fertilitate?

Când sunt lăsate netratate, multe infecții sau boli cu transmitere sexuală (BTS) pot duce la infertilitate, spun specialiștii. Cu toate acestea, HPV nu îți afectează capacitatea de a concepe un copil. În ultimii ani, în presă de peste hotare s-a scris că HPV poate duce la probleme de fertilitate, însă în general acest lucru nu este valabil.

Unele tulpini ale virusului Papilloma uman pot crește riscul unei femei de a face cancer de col uterin. Înlăturarea celulelor canceroase sau precanceroase de pe colul uterin poate, în schimb, să afecteze fertilitatea.

Tratamentul pentru HPV și fertilitatea femeilor

Infecțiile cu HPV nu necesită întotdeauna un tratament. Dacă medicul tău ginecolog, de exemplu, decide că trebuie să elimine celulele anormale de pe col, el va folosi una dintre tehnicile de mai jos:

- crioterapia - înghețarea și eliminarea țesutului anormal

- conizatia - biopsia prin care se face recoltarea unui fragment mai mare de țesut de pe colul uterin, iar acest fragment este în formă de con

- o excizie electrochirurgicala numită și electrocauterizare cu ansa, care implică îndepărtarea celulelor cu un fir subțire care este încărcat electric.

Aceste proceduri îți pot afecta capacitatea de concepție a unui copil sau capacitatea de a duce sarcina la termen. De ce? Pentru că excizia sau îndepărtarea celulelor de la nivelul colului uterin (cervixului) îți poate modifică producția de mucus cervical. Totodată, acest gen de proceduri pot cauza și stenoza sau o îngustare a deschiderii cervixului. Din această cauza, spermatozoizii pot fi încetiniți și le va fi mai greu să fecundeze ovulul.

În plus, anumite tratamente pot cauza slăbirea cervixului. Chiar dacă acestea nu vor cauza infertilitatea pacientei sau nu îi vor crea dificultăți atunci când dorește să rămână însărcinată, ele pot duce la insuficientă/incompetența cervicală în sarcina, ceea ce poate determina colul uterin al pacientei să se deschidă înainte că sarcina să ajungă la termen.

Infecția cu HPV poate să afecteze fertilitatea bărbaților?

Un studiu din 2011 a arătat că bărbații cu spermă infectată cu HPV pot să se confrunte cu infertilitatea. Dacă spermă infectată cu HPV fecundează un ovul, în acest fel poate să crească riscul de avort spontan precoce. Totodată, un studiu din 2014 a descoperit că spermă infectată cu HPV ar putea contribui la infertilitatea bărbaților și la infertilitatea cuplului. Un alt studiu, din 2015, a concluzionat că HPV are un efect negativ asupra mobilității spermatozoizilor. Este nevoie de mai multe cercetări referitoare la efectele virusului Papilloma uman la bărbați, spun specialiștii.

Testarea este importantă

Dacă vrei să concepi un copil, mergi la medicul ginecolog, pentru că acesta îți va spune care sunt testele necesare pe care trebuie să le faci înainte de a rămâne însărcinată.

Dacă vrei să te asiguri că nu ai în organism o infecție cu HPV, reține că pentru screeningul cancerului de col uterin, Asociația Americană a Cancerului recomandă că femeile cu vârstă între 30 și 65 de ani să își facă atât testarea HPV, cât și testul Babeș Papanicolau o dată la 5 ani.

O altă opțiune pentru aceste femei este un simplu test Papanicolau, o dată la 3 ani. În funcție de fiecare pacienta în parte și de afecțiunile ei din sfera ginecologică, medicul poate recomandă chiar mai des testele acestea.

Nu uita: deși testul Papanicolau despistează modificările apărute la nivelul celulelor colului uterin cauzate de HPV, el nu depistează infecția cu HPV.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102