REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
15.7° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Infecția cu norovirus: simptome, tratament, prevenție

Infecția cu norovirus: simptome, tratament, prevenție

Replica API 16 septembrie 2020 | 00:00 1025

Infecția cu norovirus poate provoca apariția bruscă a vărsăturilor și diareei severe. Virusul este foarte contagios, dar infecția poate fi prevenită prin spălatul pe mâini și spălarea adecvată a fructelor și legumelor înainte de consum.

O persoană se poate confrunta cu o infecție cu norovirus de multe ori în viață, deoarece există multe tipuri diferite de norovirusuri, iar infectarea cu unul dintre ele nu înseamnă că persoana va fi protejată împotriva altor tipuri. Este posibil să se dezvolte imunitate împotriva unor tulpini, dar nu se știe exact cât durează această imunitate. Acest lucru poate explica de ce atât de mulți oameni de toate vârstele se infectează în timpul focarelor de norovirus. De asemenea, faptul că o persoană este susceptibilă la infecția cu norovirus este determinat parțial și de moștenirea genetică, scrie doc.ro.

Din ce cauze apare infecția cu norovirus și care sunt factorii de risc

Infecția apare atunci când oamenii ingerează din greșeală material contaminat cu cantități mici de fluide sau fecale de la o persoană infectată. Este nevoie doar de un număr mic de particule virale pentru a provoca infecția, astfel încât chiar și cantitățile microscopice de fecale sau lichide pot fi contagioase.

O persoană infectată care se confruntă cu vărsături sau diaree își poate contamina mediul în mod direct sau poate răspândi indirect particule de virus prin picături aerosolizate; cu toate acestea, ruta principală este prin atingerea suprafețelor contaminate cu virusul.

Contaminarea poate apărea și în alimente sau în apă, ceea ce a dus la răspândirea infecției pe scară largă în restaurante sau la bordul navelor de croazieră. Focarele din sistemele școlare apar în mod regulat, uneori răspândindu-se pe scară largă. Virusul este foarte rezistent și poate trăi zile sau săptămâni întregi pe suprafețe, inclusiv pe îmbrăcăminte. Focarele apar adesea atunci când grupuri mari de oameni se adună la un loc (de exemplu în școli, cămine de bătrâni etc.).

Factorii de risc pentru infectarea cu norovirus includ:

Consumul de alimente într-un loc în care mâncarea este manipulată necorespunzător

Prezența la grădiniță sau într-un centru de îngrijire a copiilor

Locuitul în căminele de bătrâni

Cazarea în hoteluri, stațiuni, nave de croazieră sau alte destinații, în care se ia contact cu multe persoane

Contactul apropiat cu cineva care are infecție cu norovirus.

Ce simptome are o persoană infectată cu norovirus

Printre semnele infecției cu norovirus se numără greaţa și vărsăturile, durerile de stomac sau crampele abdominale, diaree, febră ușoară, dureri musculare și o stare generală de rău. De asemenea, persoanei infectate îi poate fi extrem de sete. Simptomele încep de obicei într-o perioadă de 12 până la 48 de ore după expunerea la norovirus și durează aproximativ 1-3 zile. Persoana infectată poate continua să elimine virusul prin fecale până la două săptămâni după ce s-a recuperat sau chiar mai mult, mai ales dacă există o problemă de sănătate subiacentă.

Unele persoane care au norovirus nu prezintă niciun simptom. Cu toate acestea, sunt contagioase și pot răspândi virusul. Simptomele la adulți pot fi diferite de cele la copii. Copiii mici și bebelușii nu se pot plânge de sete, dar pot părea letargici pe măsură ce se deshidratează. Simptomele pot fi mai severe la pacienții vârstnici sau la femeile însărcinate. Persoanele care nu pot să-și înlocuiască fluidele și dezvoltă semne de deshidratare au nevoie de îngrijire medicală.

Ce opțiuni de tratament există pentru infecția cu norovirus

Nu există tratament specific sau medicamente pentru infecția cu norovirus. Este important ca persoanele infectate să rămână bine hidratate, consumând multe lichide. Fluidele care conțin electroliți și zaharuri trebuie încurajate. Medicamente antidiareice care se pot lua fără prescripție medicală pot fi utilizate în conformitate cu instrucțiunile , dar trebuie evitate în cazurile de dureri abdominale severe sau febră. Unii cercetători sunt de părere că persoanele afectate trebuie să evite aceste medicamente, dacă este posibil, deoarece pot prelungi boala.

Ce complicații poate da infecția cu norovirus

Pentru majoritatea oamenilor, infecția cu norovirus se elimină de obicei în câteva zile și nu pune viața în pericol. Dar la anumite grupe - în special copiii, adulții mai în vârstă și persoanele cu sistem imunitar compromis - infecția cu norovirus poate provoca deshidratare severă, malnutriție și chiar moarte (în special în rândul persoanelor în vârstă sau imunodeprimate ori la femeile gravide).

Semnele de avertizare ale deshidratării includ oboseală, senzația de gură și gât uscate, apatie, ameţeală, scăderea cantității de urină. Copiii care sunt deshidratați pot plânge fără lacrimi și ar putea părea neobișnuit de somnoroși sau de agitați.

Cum se poate preveni infectarea cu norovirus

Infecțiile cu norovirus pot fi prevenite prin igienizarea corectă a mâinilor cu apă și săpun (dacă săpunul nu este disponibil se vor freca bine mâinile una de alta cu o soluție care să aibă 70% alcool, cum este Guard X) și prin evitarea contactului cu persoanele bolnave și cu mediul lor. Dacă un mebru al familiei s-a îmbolnăvit, e important să se dezinfecteze cu atenție suprafețele comune (baia, clanțele, întrerupătoarele, mesele etc.). De asemenea, peraoanele infectate trebuie să stea acasă, nu să meargă la școală sau la serviciu, pentru că le pot trasnmite și altora virusul.

Uneori, evitarea persoanelor bolnave sau a obiectelor infectate poate fi mai dificilă decât pare. Contaminarea în timp ce o persoană culege legume sau fructe proaspete poate duce la focare răspândite pe măsură ce produsul este vândut în toată țara, de exemplu. Un membru al echipajului bolnav de pe o navă de croazieră poate contamina mâncarea servită sutelor de oameni.

Standardele stricte de igienă pentru persoanele care manipulează alimentele pot ajuta la reducerea riscului de focare. Prin urmare, spălarea de rutină a fructelor și a legumelor cu apă și bicarbonat înainte de servire poate fi utilă pentru reducerea sau prevenirea infecțiilor.

Deoarece există multe tulpini diferite de norovirus, a fost dificil să se dezvolte un vaccin. Cu toate acestea, domeniul de cercetare este activ și există unele vaccinuri care s-au dovedit promițătoare în studiile realizate pe animale. Au început să se facă teste și pe oameni, însă, în prezent, nu există niciun vaccin care să se comercializeze.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369