REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Infecția măselei de minte - cum o recunoști și cum o tratezi

Infecția măselei de minte - cum o recunoști și cum o tratezi

Replica API 11 mai 2021 | 00:00 707

Infecția măselei de minte este dureroasă și reprezintă o urgență stomatologică. Aceasta nu poate fi tratată corespunzător acasă, așa că este recomandat ca vizita la medicul stomatolog să nu fie amânată.

Sursa foto: Shutterstock

Infecția măselei de minte - cum o recunoști și cum o tratezi

Măseaua de minte, cunoscută sub denumirea de molarul 3, este ultima măsea care crește, aceasta apărând abia după împlinirea vârstei de 17 ani, scrie doc.ro.

La fel că orice altă măsea, și cea de minte poate avea de-a face cu tartrul, cu cariile sau chiar și cu infecțiile. Infecția măselei de minte este dureroasă și reprezintă o urgență stomatologică. Aceasta nu poate fi tratată corespunzător acasă, așa că e recomandat ca vizita la medicul stomatolog să nu fie amânată.

Cum se infectează măseaua de minte?

Fiind ultimele măsele, adesea cele de minte sunt curățate insuficient, ceea ce înseamnă că resturile alimentare și bacteriile pot fi prinse între măsea și gingie, astfel fiind favorizată infecția.

Printre bacteriile care pot cauza infecții la nivelul măselei de minte se numără streptococul, bacteriile din clasa actinomicetelor, peptostreptococul, fusobacteria, prevotella și aggregatibacteria.

Ce este pericoronarita?

Pericoronarita este afecțiunea care apare când măseaua de minte erupe parțial și în spațiul dintre gingie și măsea se acumulează resturi alimentare. Astfel, gingia nu numai că se inflamează, însă se și infectează.

Simptomele pericoronaritei sunt următoarele:

Gingie umflată și dureroasă în jurul măselei de minte;

Miros neplăcut în gură;

Frisoane, febră;

Inflamarea ganglionilor;

Spasme musculare la nivelul maxilarului.

Dacă ai de-a face cu asemenea simptome, este mai mult decât necesar să mergi de urgență la medicul stomatolog.

Tratament infecție măsea de minte

Infecția măselei de minte se poate trata cu medicamente, prin intervenții dentare ori, în ultima caz, prin îndepărtarea chirurgicală a măselei de minte.

Înainte de alegerea tratamentului potrivit, medicul va examina cu atenție cavitatea bucală, însă totodată va recomanda și o radiografie dentară.

Tratamentul medicamentos constă în administrarea de antibiotice și are rolul de a combate infecția bacteriană. Tratamentul medicamentos este recomandat chiar dacă e nevoie de intervenții dentare sau de îndepărtarea măselei de minte, astfel încât infecția să fie ținută sub control în momentul intervenției. Penicilina și amoxacilina sunt adesea prescrise în cazul în care măseaua de minte se infectează.

Ibuprofenul, paracetamolul și aspirina pot fi, de asemenea, utile în ameliorarea durerii și reducerea inflamației.

Când se impune scoaterea măselei de minte

După ce infecția dispare, medicul poate interveni pentru repararea sau scoaterea molarului de minte. Există situații în care medicul va pili marginile măselei de minte, astfel încât să reducă riscul de blocare a resturilor alimentare și a bacteriilor în zonele respective.

Medicul va îndepărta chirurgical măseaua de minte numai dacă daunele produse de infecție sunt prea mari.

Scoaterea măselei de minte poate fi o procedura medicală complicată, de aceea se face cu anestezie locală. Poate dura 20 de minute, poate chiar mai mult, până când medicul reușește să îndepărteze complet măseaua. Pentru a preveni lezarea terminațiilor nervoase de la nivelul maxilarului, medicul poate decide să sancționeze măseaua și să o îndepărteze pe bucăți.

Riscuri extracția măselei de minte

Printre riscurile la care se expune pacientul când își scoate măseaua de minte se numără și:

Riscul de sângerări abundente poate să apară în prima zi după extracția măselei de minte. Este foarte important ca periodic să înlocuiești tifonul aplicat conform indicațiilor medicului stomatolog sau chirurgului.

Obraz umflat - aplică pe zona dureroasă un pachet de gheață conform indicațiilor medicului stomatolog sau chirurgului. Orice umflare a obrajilor de obicei se îmbunătățește în două sau trei zile.

Riscul de infecție (infecția poate să apară imediat după scoaterea măselei de minte, dar și la una-două luni după o asemenea intervenție);

Amorțirea limbii, a buzei de jos ori a obrazului;

Slăbiciune la nivelul maxilarului.

Important este și ca după extracția măselei de minte să te hidratezi foarte bine. Evită băuturile alcoolice, cafeinizate, carbogazoase sau fierbinți în primele 24 de ore. În ceea ce privește alimentația zilnică, include în meniu doar alimente moi, cum sunt iaurtul sau merele gătite la cuptor, mai ales în primele 24 de ore. Evită alimentele tari, masticabile, fierbinți.

Cât privește igiena orală, este vital ca în primele 24 de ore de la operație să nu te speli pe dinți, să scuipi sau să folosești apa de gură în primele 24 de ore după operație. Totodată, evită fumatul cel puțin 72 de ore după operație. Utilizarea produselor din tutun după o intervenție chirurgicală orală poate întârzia vindecarea și crește riscul de complicații.

Remedii naturiste care ameliorează durerea cauzată de infecția măselei de minte

Remediile naturiste nu pot trata infecția măselei de minte, dar pot ameliora temporar durerea. Este obligatoriu să apelezi la un medic stomatolog pentru rezolvarea acestei probleme. Între timp, poți folosi, în paralel cu tratamentul stomatologic, remedii la îndemână pentru ameliorarea simptomelor:

Clătirea gurii cu soluție salină – dizolvă o linguriță de sare de mare într-un pahar cu apă călduță și clătește-ți gura cu acest amestec. Sarea va încetini multiplicarea bacteriilor.

Compresele reci – pune-ți o compresă cu gheață pe exteriorul obrazului, în zona măselei infectate. Gheața combate inflamația și totodată ameliorează durerile resimțite din cauza infecției.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920