REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Infecția urechii la bebeluși si la copii mici: cum recunoști și cum tratezi otita

Infecția urechii la bebeluși si la copii mici: cum recunoști și cum tratezi otita

Replica API 17 august 2020 | 00:00 992

O infecție la nivelul urechii are loc când puroiul se formează în spatele timpanului, iar cauza cea mai frecvență sunt răcelile. Când secrețiile sunt prinse în urechea medie, virusurile sau bacteriile pot cauza o infecție, rezultatul fiind înroșirea timpanului.

O infecție a urechii reprezintă inflamarea urechii medii, de obicei cauzată de bacterii, care apar atunci când lichidul se acumulează în spatele timpanului. Oricine poate avea o infecție a urechii, dar medicii pediatrii spun că micuții cu vârste sub trei ani au o predispoziție mai mare de a dezvolta infecții la nivelul urechii sau otite, pentru că acești copii nu au un sistem imunitar puternic, astfel că organismul are nevoie de mai mult timp ca să lupte cu acestea, scrie doc.ro.

Ce sunt otitele?

Infecțiile urechii la bebeluși sunt extrem de des întâlnite. Pediatrii americani spun că cei mai mulți copii, în jur de 80%, vor avea o formă de otită până la vârsta de 4 ani. Otita este o infecție virală sau bacteriană în urechea medie. Ea debutează de regulă cu o răceală sau odată cu alergiile micuțului ori cu o infecție respiratorie, făcând ca trompa lui Eustachio (un canal ce leagă timpanul și nazofaringele și care este situat între urechea medie și partea superioară a gâtului) să se înfunde. Rezultatul este o acumulare de lichid (puroi) în zonele situate în spatele timpanului, iar presiunea care apare din cauza inflamației este cea care provoacă durerea pe care o simte micuțul.

Cum recunoști otita

Febra poate fi un simptom care însoțește infecția urechii, însă nu este întotdeauna cazul să apară temperatura mare. Mămicile pot observa și alte simptome la cei mici, cum ar fi durerea de ureche, scurgeri sau secreții din ureche, cel mic aude sau doarme cu dificultate ori se confruntă cu o senzație neplăcută în ureche, nu are poftă de mâncare, vomită și are diaree. Însă în cazul celor mai mulți copii, simptomele nu sunt atât de evidente: mămicile observă doar că bebelușii sunt mai agitați, că plâng mai mult decât în mod normal sau că vor să stea mai mult în brațe.

Copiii cu vârstă sub 2 ani nu vor putea să transmită verbal că îi doare urechea, așa că este foarte dificil de detectat otita la aceștia. Medicii pediatri spun că părinții ar trebui să ajungă la un consult de specialitate, mai ales dacă micuții:

au febră, dacă este precedată de o răceală,

plâng foarte mult,

se trag de ureche/urechi;

și-au pierdut pofta de mâncare;

nu reacționează la anumite sunete;

sunt neliniștiți sau irascibili.

Adeseori, micuții cu otită nu vor putea să doarmă bine, pentru că presiunea din urechea medie care se exercită pe trompele lui Eustachio crește atunci când copilul stă întins în pat. Dacă părintele observă că din urechea celui mic se scurge un lichid/puroi sau că micuțul se trage de ureche, acestea sunt semne clare al infecției. În majoritatea cazurilor, otita se va calmă în decurs de trei zile, deși uneori simptomele pot să dureze până la o săptămână.

Când să mergi la medic cu bebelușul care are otită

Este important să ajungi cu bebelușul la un medic ORL la scurt timp după ce bebelușul dezvoltă o infecție a urechii, astfel încât specialistul să poată determina dacă este de natură bacteriană sau virală. O otită severă sau lăsată netratată poate cauza perforarea timpanului sau chiar poate cauza o infecție mai profundă, în spatele urechii (mastoidită), așa că este important să nu-i oferi micuțului tratament după ureche, ci să respecți întru totul recomandările specialistului.

Cum se tratează otita

Dacă micuțul tău pare să fie bolnav sau are febră, este cazul să îl vadă medicul pediatru cât mai repede. Specialiștii spun că bebelușii cu vârste sub 6 luni necesită, de regulă, tratament cu antibiotice. Dacă medicul consideră că otita este de natură bacetriană, va prescrie un antibiotic, cum ar fi amoxicilină, care ar trebui administrată copilului între șapte până la 10 zile. Deoarece aspirina este considerată un factor de risc major în declanșarea sindromului Reye, unui copil care are febră sau alte simptome asemănătoare gripei nu trebuie să i se administreze aspirină.

În unele cazuri, acetaminofenul (paracetamolul) este prescris la sugari, pentru că poate calma durerea la bebelușii de peste 3 luni, iar ibuprofenul poate fi folosit la bebelușii de peste 6 luni.

În cazul copiilor cu vârste de la 6 luni la 3 ani, Academia Americană de Pediatrie recomandă ca micuțul să fie o perioadă sub observație, fără antibiotice, atât timp cât copilul nu este grav bolnav. Reține, însă, că la această vârstă, dacă diagnosticul de otită este unul cert, de regulă cel mai bine este că infecția să fie tratată cu antibiotice, dacă asta recomandă medicul specialist ORL. De altfel, este important să te asiguri că-i administrezi bebelușului tratamentul cu antibiotice exact așa cum a prescris medicul ORL și că nu întrerupi administrarea tratamentului dacă vezi îmbunătățiri. Chiar dacă copilul poate părea că se simte mai bine în câteva zile, infecția încă nu a dispărut complet din ureche. Întreruperea tratamentului ar putea permite revenirea infecției. De altfel, este bine ca micuțul să fie din nou consultat de medicul specialist ORL după terminarea tratamentului, pentru că există riscul ca otita să recidiveze.

Pot fi prevenite infecțiile urechii la bebeluși și la copii mici?

În prezent, cel mai bun mod de a preveni infecțiile urechii este de a reduce factorii de risc asociați cu acestea. Există câteva lucruri pe care poți să le faci pentru a reduce riscul ca micuțul tău să facă otită:

Vaccinează-ți copilul împotriva gripei în fiecare an.

Spălați-vă frecvent pe mâini. Spălarea mâinilor împiedică răspândirea germenilor și astfel copilul are mai puține riscuri să răcească.

Nu-ți expune copilul la fumul de țigară. Numeroase studii au arătat că bebelușii care se află în preajma fumătorilor se confruntă cu multe infecții la nivelul urechii.

Pe cât posibil, limitează expunerea copilului atunci când cei din jur sunt bolnavi.

Ai grijă de igiena nazală a copilului. Dacă micuțul tău a răcit, ai grijă să cureți nasul copilului, pentru ca acesta să poată să respire corect. Nasul uscat, impuritățile acumulate, secrețiile sau mucoasa inflamată împiedică trecerea aerului prin nasul copilului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108