REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Infecţiile intraspitaliceşti, o problemă în Spitalul Judeţean Constanţa? Iată ce spun statisticile!

Infecţiile intraspitaliceşti, o problemă în Spitalul Judeţean Constanţa? Iată ce spun statisticile!

Replica API 20 martie 2018 | 10:41 486

Respectarea normelor de igienă într-o unitate spitalicească este foarte importantă. În primul rând, pentru ca pacienții să nu vină în spital cu o boală și să plece cu două sau mai multe! În Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța sunt internați zilnic zeci de pacienți. Iar în unele secții, condițiile de internare nu sunt dintre cele mai moderne. Cu toate acestea, potrivit statisticii realizate de reprezentanții celei mai mari unități spitalicești din județ, numărul infecțiilor intraspitalicești este redus, comparativ cu numărul pacienților internați.

„Mizerie, dezinteres și lipsă de respect față de pacienți” – sunt cuvintele cântăreței Alexandra Stan, după ce și-a vizitat tatăl, internat în Secția Medicală 1 a Spitalului Județean Constanța. Unii au blamat-o pe artistă, că abia acum ar fi descoperit „focul”, alții au sperat că poate după ce problemele sunt puse pe tapet de cineva faimos se vor lua măsuri.

Căci artista nu este prima care atrage atenția asupra condițiilor de internare de pe unele secții ale celei mai mari unități spitalicești din Constanța. Subliniem, de pe unele secții, căci sunt și secții renovate, la standarde europene, care, comparativ cu secțiile „vecine”, par dintr-un alt spital!

Respectarea normelor de igienă este măsurată, cel mai la îndemână, prin prezența sau absența infecțiilor intraspitalicești. Iar statistica realizată la nivelul Spitalului Județean Constanța arată un număr redus de astfel de infecții, comparativ cu numărul de pacienți!

154 de infecții asociate asistenței medicale, în 2017

„În anul 2017, la un număr de 55.561 pacienți externați, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța au fost depistate și raportate 154 de infecții asociate asistenței medicale, de următoarele tipuri: septicemii, respiratorii, digestive, urinare, cutanate, alte cauze”, au precizat reprezentanții spitalului pentru „Replica de Constanța”. Multe dintre aceste infecții sunt depistate, lună de lună, în Secția de Terapie Intensivă, având în vedere că aici ajung pacienții cei mai grav bolnavi, operați, în stare critică, iar riscurile de contractare a unei infecții, de orice fel, sunt cele mai mari.

Dar și pe celelalte secții se înregistrează infecții spitalicești. De exemplu, mămicile din Constanța reclamau, în urmă cu puțin timp, pe un grup de socializare, faptul că mai multe tinere lăuze care ar fi născut în cadrul spitalului, prin cezariană, ar fi contractat infecții cu stafilococ auriu. Reprezentanții spitalului neagă însă aceste zvonuri. „Pentru Ginecologie au fost declarate, pe parcursul anului 2017, cinci infecții intraspitalicești, de natură digestivă. La pacientele care au născut în luna decembrie 2017 nu a fost depistată nicio infecție asociată asistenței medicale”, au precizat membrii conducerii spitalului.

Dotări noi și controale, pentru respectarea curățeniei

De altfel, se impune precizat că anul trecut spitalul s-a dotat cu o nouă stație de sterilizare a echipamentelor medicale, investiție făcută pentru a scădea riscul ca pacienții să contracteze infecții intraspitalicești. „Suntem în permanență într-o luptă cu aceste infecții”, a subliniat, la acea dată, dr. Cătălin Grasa, managerul spitalului.

Cum este respectată igiena în cel mai mare spital al județului s-a numărat și printre obiectivele urmărite de reprezentanții Consiliului Județean Constanța, în frunte cu președintele Horia Marius Țuțuianu, la ultima „descindere” în spital, într-un amplu control. La data respectivă, președintele CJC sublinia că „nu va tolera abuzurile și nici încălcarea regulilor impuse de legislația specifică”.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Are dreptate Ema, si eu am avut pe cineva internat, asistentele nu-ti dau fase, pe motiv ca nu au, cum le-ai bagat in buzunar cum apar ca furnicutele. Nu-ti baga perfuzia cum trebuie pana nu ii mai bagi ceva in buzunar, iar infirmierele, nu schimba asternuturile pe motiv ca nu au, cum scoti banii cum au cearceafuri, asa ca despre ce vorbim? Replica pe care o au toate, "Nu lasati, ca nici dvs nu aveti!" Asta spun toate!
4
0
infecti intraspitalicesti hai sa vedem concret.prima infectie da mare infectie purulenta cangrenata ii menegerul GRASA CATALIN.Sluuuuga PDS .Sa mai detaliem credeti ca ii nevoie.
5
1
spitalul mortii, unde badarau si criminalii ei de la ATI fac legea mana in mana cu pompele funebre
8
0
Spitalul groazei!Fereasca Dumnezeu sa duci un copil la pediatrie.Totul este infectat.Pleci de acolo cu copilul plin de afte si cu bunurile furate.
9
1
Ema lenjeria o schimba infirmiera nu asistenta!!Si sunt convinsa ca primeai tratamentul fara sa bagi ceva in buzunar.Daca nu am dreptate inseamna ca nu- ti cunosti drepturile ceea ce este un lucru rau pt tine.Aaa e altceva ca nu -ti convine tie fata cu care vine asistenta sa ti faca tratamentul si simti nevoia sa i dai ceva...dar nu te obliga nimeni.
6
4
Ai mare dreptate, peste tot in Ro sunt infectii INSPITALICESTI! Pe cele INTRASPITALICESTI le-au eradicat!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218