REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Infertilitatea, mai frecvența în cazul cuplurilor care suferă de obezitate

Infertilitatea, mai frecvența în cazul cuplurilor care suferă de obezitate

Replica API 5 iunie 2020 | 00:00 784

Un nou studiu sugerează că nu numai greutatea femeii contează atunci când un cuplu încearcă să conceapă un copil. Când ambii parteneri sunt supraponderali, șansele unei sarcini în timpul oricărui ciclu menstrual se înjumătățesc față de cele ale unui cuplu normoponderal, potrivit unei analize a Institutului Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii, scrie doc.ro.

“Acest lucru se traduce într-un timp mai îndelungat până când femeia supraponderală reușește să rămână însărcinată”, a declarat principalul autor al studiului, Rajeshwari Sundaram. El este, de asemenea, și cercetător la Institutul American Național de Sănătate a Copiilor și a Dezvoltării Omului.

Studiile anterioare au arătat o asociere între obezitatea la femei și șansele reduse de procreere într-un singur ciclu menstrual, cât și o legătură între supraponderabilitatea la bărbați și numărul mic de spermatozoizi, au declarat cercetătorii.

Acest studiu marchează noi teritorii, deoarece înrolează cupluri care speră că vor concepe un copil, nu cupluri care sunt supuse tratamentelor pentru fertilitate. Măsurătorile masei corporale au fost realizate înainte de concepție, iar cercetătorii au monitorizat fiecare cuplu vreme de un an, până la procreere.

Lauren Wise, profesor de epidemiologie la Școală de Sănătate Publică din cadrul Universității din Boston, a declarat: "Acest studiu reprezintă o contribuție majoră la literatură de specialitate cu privire la masă corporală a cuplurilor și fertilitate."

Wise, care nu a fost implicată în cercetare, spune că punctele forțe ale acestui studiu includ, pe lângă altele, mai multe măsurători asupra compoziției organismului și verificarea fertilității pe mai multe cicluri menstruale. Cercetătorii au măsurat și activitatea fizică a cuplurilor, un factor-cheie, de-altfel, a adăugat ea. Cu toate acestea, nu s-a luat în considerare planul alimentar al cuplurilor.

Aceste descoperiri, a spus Sundaram, sunt reprezentative în cazul cuplurilor din Statele Unite aflate la vârstă fertilă.

501 cupluri din Michigan și Texas s-au alăturat acestui studiu în perioada 2005 – 2009, încercând să conceapă un copil. Cuplurile care erau infertile au fost excluse. Femeile aveau vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, iar bărbații aveau peste 18 ani.

Cercetătorii au intervievat fiecare partener, pentru a culege date despre stilul de viață, obiceiurile și istoricul medical și reproductiv. Cuplurile completau jurnale zilnice despre partidele de sex, iar femeile își înregistrau datele ciclurilor menstruale și rezultatele testelor de sarcina.

Asistentele medicale cântăreau fiecare participant, participanților le-au fost măsurate înălțimea, cât și circumferința taliei și cea a șoldurilor.

Înălțimea și greutatea erau folosite pentru a calcula Indicele de Masă Corporală (IMC, pe care îl poți calcula pe DOC.ro, folosind acest calculator), care estimează grăsimea totală a corpului. Persoanele cu un IMC de 30 sau mai mare de 30 sunt considerate obeze. Cercetătorii au împărțit cuplurile obeze în două grupuri: cei cu un IMC de 30 până la 34,9 procente și cei cu un IMC de 35 de procente sau peste.

În total, 27% dintre femei și 41% dintre bărbați erau considerați obezi, arată studiul. În plus, majoritatea bărbaților și femeilor prestau activități fizice mai puțîn de o dată pe săptămâna.

Cuplurilor cu un IMC mare (35 sau peste) le-a trebuit cu 55% mai mult timp să conceapă un copil, în comparație cu un cuplu normoponderal (cu greutate normală). Când cercetătorii au luat în calcul și alți factori care pot afecta fertilitatea – vârstă, fumatul, activitatea fizică și nivelul colesterolului – a reieșit că timpul până la concepere a fost cu până la 59% mai mare.

O circumferința a taliei femeilor mai mare – cu aproximativ 14 cm – a fost asociată, de asemenea, cu o perioada mai mare de a obține o sarcina. Dar această constatare nu a stat în picioare atunci când cercetătorii au ajustat și alți factori pe lângă acesta.

Studiul nu spune și de ce cuplurilor supraponderale le ia mai mult timp să procreeze. Sundaram este de părere că pierderea în greutate îmbunătățește multe probleme medicale. “Și cum este nevoie de doi pentru a concepe un copil, este, de asemenea, nevoie de doi pentru a avea o greutate normală”, a motivat ea.

Studiul nu dovedește o relație cauza – efect, însă echipa de cercetători a concluzionat că greutatea partenerilor nu este un subiect de neglijat și poate fi atins în timpul consilierii asupra procreerii și nu doar pentru a reduce șansele dezvoltării diabetul de tip 2, cancerului și bolilor de inima. “O scădere în greutate de partea ambilor parteneri poate fi benefică pentru o procreere mai rapidă”, a spus Sundaram.

Obezitatea ar putea "încuraja" dezvoltarea simptomelor sindromului de ovare polichistice

Un alt studiu, tot de peste hotare, aduce în discuție sindromul ovarelor polichistice, care poate afecta fertilitatea femeilor. Cauzele și factorii de risc pentru sindromul de ovare polichistice sunt, în mare, niște necunoscute, dar s-a sugerat că atât factorii genetici, cât și cei de mediu joacă un rol. Dacă pacienta este obeză, atunci problemele asociate cu sindromul ovarelor polichistice au o probabilitate mare să fie mai grave.

De asemenea, se pot agrava problemele metabolice, cum ar fi controlul glicemiei (cantitatea de glucoză prezența în sânge) și problemele ce țîn de fertilitate în cazul femeilor obeze. Totodată, obezitatea "ar putea încuraja" dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice cu toată simptomatologia lui în cazul femeilor care sunt predispuse la infertilitate. De exemplu, dacă o pacienta are un risc de a dezvoltă sindromul simptomatic al ovarelor polichistice, faptul că această este obeză va face acel risc chiar mai probabil să apară.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218