REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Înființarea Liceului de Marină, PE ULTIMA SUTĂ DE METRI! Iată ce s-a votat în ședința de Consiliu Local

Înființarea Liceului de Marină, PE ULTIMA SUTĂ DE METRI! Iată ce s-a votat în ședința de Consiliu Local

Replica API 24 februarie 2018 | 01:09 431

Consilierii locali constănțeni s-au întrunit în ședință extraordinară, vineri, 23 februarie a.c., pentru a dezbate și vota mai multe proiecte ce țin, în special, de învățământul constănțean. 23 de consilier au fost prezenți, aceștia votând în unanimitatea aprobarea rețelei unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Constanța pentru anul școlar 2018-2019. De altfel, subiectul fierbinte a fost legat de înființarea Liceului Militar de Marină. Totuși, proiectul numărul 3 de pe ordinea de zi a fost retras, ce făcea referire la transmiterea unui imobil situat pe bulevardul 1 Mai nr. 101, din domeniul public al municipiului în domeniul public al statului pentru a fi administrat de Ministerul Apărării. Primarul a motivat decizia prin faptul că așteaptă să se dea memorandumul în proxima ședință de Guvern cu privire la acest aspect, apoi urmând să convoace ședință de îndată pentru aprobarea acestui proiect de hotărâre de CL.

Revenind la Liceul Militar, primele două proiecte de hotărâre care privesc această instituție de învățământ au trecut în unanimitate, iar Decebal Făgădău, primarul Constanței, a ținut să facă câteva precizări cu privire la importanța înființării acesteia.

„Subiectul principal al acestei ședințe de Consiliu Local – așa cum anticipați, este vorba de reînființarea Liceului Militar de Marină, un demers pe care îl susțin în totalitate și, de asemenea, consider că este un moment oportun pentru rețeaua școlară de pe raza municipiului Constanța, astfel încât să creștem calitatea actului educațional și să profităm și să modernizăm infrastructura școlară.

Plecăm de la realități! Astăzi, fostul liceu Navrom își desfășoară activitatea într-o clădire supradimensionată, cu o infrastructură ce se degradează, cu o cifră de școlarizare în ușoară descreștere. De asemenea, cred că este evident pentru toată lumea, pentru managerul unității că fondurile alocate prin acest parametru – costul standard per elev – sunt insuficiente pentru o bună administrare a actualului spațiu. Tocmai de aceea, vom face o dezmembrare în acea zonă, păstrăm grădinița, iar restul clădirilor le vom transfera către Ministerul Apărării Naționale pentru reînființarea Liceului de Marină Militară. Dar de ce am spus că este o oportunitate și pentru fostul Liceu Navrom, actualmente Colegiul Al. I. Cuza. Vor beneficia de un loc adecvat de învățare atât a disciplinelor teoretice, cât și a disciplinelor practice mult mai bun calitativ. Școala 15 arată mai bine decât fostul Liceu Navrom. În curte au un spațiu generos la dispoziție, unde pot consturi ateliere adecvate cerințelor de astăzi. Din punct de vedere al cazării, am hotărât să transferăm către Navrom un corp de cămin care astăzi este în conservare, este nefuncțional, să alocăm fonduri din bugetul local pentru modernizarea și utilizarea lui de către elevi. Prin acest transfer către MapN, municipul Constanța câștigă de două ori. În primul rând, că Ministerul extrem de serios este determinat să facă acest lucru – va investi în infrastructură, iar Constanța va deveni un pol de atracție pentru tinerii care își doresc o carieră militară”, a declarat Decebal Făgădău.

Iar primarul nu vede decât părți bune prin beneficiarii acestui liceu - toți constănțenii ar avea de câștigat! „Principalii beneficiari vor fi: Academia Navală – în mod evident vor avea o bază de selecție mult mai largă, învățământul constănțean în general – la licee similare de profil din țară, mediile sunt foarte ridicate, corpul profesoral – se va putea selecta un corp de elită, Navrom și C.A. Rosetti – pentru că vor avea infrastructură modernizată sau cheltuieli mai mici. Vreau să îi asigur pe profesori, elevi și părinți că din toamnă va fi mai bine, nu mai rău”, a spus edilul.

Legat de memorandumul de pe masa Guvernului, prin care să se poată declanșa transferul liceului către Ministerul Apărării, urmează să se aștepte votarea acestuia, spune primarul Constanței. „Sper ca în următoarea ședință de Guvern să fie aprobat memorandumul prin care să putem declanșa transferul viitorului liceu de marină către MapN. Am avut discuții cu toată lumea – nu va fi toată lumea mulțumită de schimbare. A fost un protest pentru că ei nu beneficiau de toate informațiile. Când au văzut că la schimb pot beneficia de condiții mai bune, atunci lucrurile s-au liniștit”, a menționat primarul.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Probabil nu prea se stie despre Istoria Liceelor Militare. Acestea au fost infiintate dupa primul razboi mondial cate unul pentru fiecare provincie in sprijinul copiilor celor care au murit in razboi. Mai tarziu s-a infiintat un liceu militar pentru elite mai mult cu scop educational. Sunt multe de spus. Dar ce rost au acum? Sincer nu i-mi explic. La un necesar de 10,15 candidati la Academia Navala si la 20,30 candidati la Maistri la ce este necesar un liceu care devine functional la un numar de 80,100 elevi an? Mai rupem ceva din bugetul armatei de 2%? Un fost LM-ist.
0
0
intrebare cu spatial de la Liceul Parvan ce faceti?
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369