REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Influenţa Brexit asupra preţurilor alimentelor din România nu poate fi estimată în prezent - ministru

Influenţa Brexit asupra preţurilor alimentelor din România nu poate fi estimată în prezent - ministru

Replica API 9 iulie 2016 | 00:00 290

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, susţine că nu poate fi estimată în acest moment influenţa Brexit asupra preţurilor produselor agroalimentare din România, deoarece este prima dată când apare o astfel de situaţie, în care un stat membru a votat pentru retragerea din Uniunea Europeană

'E greu să ne pronunţăm în acest moment (cum va efecta Brexit preţurile alimentelor din România n.r.). Domnul prim ministru (Dacian Cioloş n.r.) a spus că ar putea să fie un impact global pe buget de 10 procente. Sunt alte estimări care spun 6 procente. Este greu să prevedem în acest moment pentru că nu este foarte clar. Este pentru prima dată când ne confruntam cu o astfel de situaţie, respectiv când un stat membru a votat pentru retragerea din Uniunea Europeană', a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, întrebat despre modul în care Brexit ar putea influenţa preţurile alimentelor din România pe termen lung.

De asemenea, şeful MADR a afirmat că la nivel european şi internaţional ne confruntăm cu volatilitatea preţurilor, iar acestea reprezintă 'jocul dintre cerere şi ofertă'.

'La nivel european şi internaţional ne confruntăm cu volatilitatea preţurilor. De multe ori sunt lucruri care ţin de conjunctură. De exemplu, dacă luăm sectorul laptelui, pe perioada şcolii o cantitate importantă de lapte iese din piaţă şi se duce către şcoli prin schema de lapte în şcoli. Sigur toată lumea s-ar fi aşteptat ca atunci când se ia vacanţă să se înregistreze o anumită tendinţă (de scădere n.r.) a preţurilor, dar de multe ori se întâmplă invers. Piaţa este greu de prevăzut, încotro se duc fluctuaţiile, pentru că acesta este jocul dintre cerere şi ofertă. Zilele trecute am avut o intervenţie în care mă refeream la o estimare pe termen lung a evoluţiei preţurilor pentru că sunt raţiuni pe care le-a evidenţiat foarte clar Comisia Europeană şi FAO', a explicat şeful MADR.

Întrebat despre creşterea preţului lămâilor pe piaţa românească în această perioadă, până la circa 12 lei pe kilogram, şeful MADR a subliniat că volatilitatea preţurilor este greu controlabilă, nu doar în România ci la nivel mondial.

'Dacă vă amintiţi cu câţiva ani în urmă s-a vorbit despre o boală la banane, iar estimările spuneau că în viitor s-ar putea să nu mai avem banane. Sunt tot felul de lucruri care se întâmplă pe piaţa şi sigur agricultura este influenţată de climă, de factorii de mediu, de factorii de producţie şi este greu să estimăm totdeauna fluctuaţiile de preţ la un produs sau la altul sau pe piaţă în ansamblu', a precizat Irimescu.

Pe de altă parte, ministrul nu a dorit să facă niciun fel de precizări referitoare la comentariile liderilor politici despre moţiunea de cenzură votată împotriva sa.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial a înregistrat în luna iunie un avans de 4,2%, cea mai mare creştere lunară din ultimii patru ani, în principal ca urmare a unei majorări semnificative a preţurilor la zahăr.

Sursa: ECONOMICA.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369