REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Infuzia pentru baie: aromaterapie cu beneficii pentru întregul organism

Infuzia pentru baie: aromaterapie cu beneficii pentru întregul organism

Replica API 3 august 2020 | 00:00 805

Ritmul alert al societăţii în care trăim şi stilul de viaţă modern fac ca mulți dintre noi să devenim victime ale stresului. Nu e de mirare că nu mai avem timp să ne relaxăm! Într-un astfel de scenariu, a face o baie fierbinte cu uleiuri sau plante aromatice este una dintre cele mai bune modalități prin care ne putem recrea.

Adăugate în apa de baie, plantele pot ameliora unele afecţiuni, relaxează şi tonifică întregul organism. Aceasta este o metodă veche prin care, de exemplu, romanii și grecii se relaxau și chiar se vindecau de anumite afecțiuni. Principiile active din plante ajung în apa caldă şi acţionează asupra muşchilor, inducând o stare de calm şi relaxare. Totodată, vor acţiona şi asupra unor organe, reglându-le activitatea. Toxinele vor trece prin porii pielii în apa de baie şi organismul se va purifica, iar piele va deveni catifelată și fină la atingere, scrie doc.ro.

Săculeț cu plante

Băile cu plante se pot face cu plante proaspete sau cu plante uscate, infuzii sau extracte din plante ori uleiuri esenţiale. Aceste băi pot fi generale sau locale ori băi de aburi. O eficientă metodă de pregătire a băilor generale cu plante medicinale constă în ambalarea plantelor în săculeţi de tifon. Aceștia se agață sub robinet, astfel încât apa caldă să curgă direct peste săculeţ. Este bine ca apa care curge peste săculeț să aibă o temperatură cât mai ridicată. Băile se pot face doar când apa din cadă a ajuns la o temperatură potrivită. În acest caz, trebuie folosite plante medicinale ale căror principii se extrag la temperaturi mai joase. O altă metodă, ar fi umezirea săculeţilor cu apă clocotită şi scufundarea acestora în apa de baie.

Totodată, poți să pui plantele în apă fierbinte și să le lași să se infuzeze 15-20 de minute. Dar pentru că acestea pot rămâne lipite pe piele, a altă modalitate de folosire a băilor cu plante ar fi să prepari un decoct prin înmuierea plantelor în apă clocotită pentru o anumită perioadă de timp.

Ce beneficii au băile cu plante

Temperatura ridicată a apei și plantele medicinale infuzate generează reacții la nivelul pielii, care are o structură complexă. Căldura apei facilitează dilatarea vaselor de sânge și accelerarea circulatiei sangvină. Totodată, în timpul acestor băi respirația devine frecventă, musculatura se relaxează, spasmele se estompează, procesele inflamatorii se reduc și metabolismul este stimulat.

În timp ce baia cu plante este cu siguranță o experiență plăcută și facilitează reducerea anxietății, când sunt adăugate plante în baia cu apă caldă, cresc considerabil perspectivele curative ale băii. Îmbăierea timp de cel puțin 20 de minute este considerată a fi printre cele mai simple metode de a te relaxa după o zi agitată, mai ales dacă în apa din baie sunt adăugate plante. Nu doar că astfel de băi revigorează corpul, calmează mintea, ci facilitează relaxarea și hidratarea pielii, lăsând un miros plăcut și discret.

Totodată, specialiștii spun că băile în cadă ameliorează: circulaţia periferică, afecțiunile sistemului nervos central şi periferic (stresul, nevrozele, asteniile, nevritele), unele boli ale pielii (eczeme, seboree). Astfel de băi sunt benefice și celor care se confruntă cu reumatism, rahitism, artroză, gută sau sunt răciți ori au fost diagnosticați cu ronşite cronice.

Şi aburii au acţiune terapeutică

Întrucât temperatura apei de baie constituie un mijloc terapeutic în sine, nu trebuie să depășească 37 de grade Celsius, pentru că dacă apa este foarte fierbinte, substanţele eliberate de plante se volatilizează. Totodată, dacă faci baie cu apă fierbinte, există riscul să te simți somnolent. Băile cu plante nu trebuie să dureze mai mult de 10 minute, iar pe durata lor este important să aveţi grijă ca temperatura apei să rămână constantă și chiar să completezi cu apă caldă atunci când e nevoie. După fiecare baie, pentru ca principiile din plante să îşi continue acţiunea, stai înfăşurat într-un halat moale, sub pătură, pentru cel puțin 30 de minute.

Ce plante poți să folosești

De regulă, se folosesc diferite combinaţii de plante, în anumite proporţii. Printre plantele cel mai des utilizate în băi terapeutice generale se numără: cetina de brad sau molid, cimbru (partea aeriană), muşeţel (flori), salcâm (flori), trifoi roşu (flori), pin (muguri, cetină), ienupăr (cetina), sulfină (flori), mentă (frunze).

Specialiștii recomandă numai acele plante care conţin uleiuri volatile, taninuri, substanţe cu acţiuni dezinfectante, calmante şi emoliente. În comerț se găsesc numeroase produse (ceaiuri balneologice) standardizate, cu plante corect dozate şi cu modul de utilizare prezentat în prospect. De asemenea, înainte de a urma o astfel de cură de tratament, discută cu medicul, pentru a te asigura cu băile cu plante nu interferează cu medicamentele pe care le iei sau cu afecțiunile de care suferi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367