REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Inginerie financiară făcută de Hagi, păcălit Răzvan Raț: “A luat un junior de la școala mea, mi-a dat un procent, dar apoi l-a vândut între societățile lui”

Inginerie financiară făcută de Hagi, păcălit Răzvan Raț: “A luat un junior de la școala mea, mi-a dat un procent, dar apoi l-a vândut între societățile lui”

Replica API 12 aprilie 2019 | 00:00 427

În direct la GSP Live, Răzvan Raț - fostul căpitan al naționalei - a povestit cum școala de fotbal deținută de familia sa a fost păcălită de academia unui alt fost căpitan al naționalei, Gheorghe Hagi, la transferul lui Doru Dumitrescu.

Invitat în studioul emisiunii, Raț a recunoscut că Gică Hagi i-a luat gratis un junior de mare perspectivă, Doru Dumitrescu, i-a promis prin contract zece la sută dintr-un viitor transfer, dar apoi a făcut un transfer între societățile sale, Clubul Sportiv Academia de Fotbal Gheorghe Hagi și Fotbal Club Viitorul S.A., pentru o sumă infimă.

Prin acest artificiu intern, Hagi ar fi anulat clauza din contractul cu Școala Pitic și a scăpat de o eventuală plată substanțială către familia Raț în cazul unui viitor transfer al fotbalistului pe bani mulți.

„Da, e adevărat. S-a întâmplat lucrul ăsta. Fără să știrbim din ce face Hagi, e un truc de care s-a folosit. La 14 ani, Doru Dumitrescu s-a transferat la Academie. Eu l-am crescut de la 8 ani, dar nu aveam infrastructură.

Era un transfer în urma căruia eu trebuia să primesc un procent. Nu mai știu cât era. Opt, zece, 15 la sută. Prin acest truc s-a micșorat suma pe care trebuie să o primesc”, a declarat Raț în direct la GSP Live.

Fostul internațional își asumă responsabilitatea pentru întocmirea unui contract care nu avea clauze-beton, dar acuză metoda neelegantă folosită de Hagi:

„Ei au fost băieți deștepți și s-au folosit de acest truc. E o chestie care mă afectează. Pentru o școală mică, banii aceștia chiar contează”

Tatăl său, Ion Raț, recunoaște că a mers pe încredere atunci când l-a lăsat pe fotbalistul pe care l-a crescut să semneze cu Academia Hagi:

„Pe Dumitrescu l-am descoperit la opt ani și a stat la noi până la 14 ani. L-au văzut Peniu (n.red. - Pavel Peniu, președintele Academiei Hagi) și Zoli (n.red. - Zoltan Iașko, președintele Viitorul) la un amical cu ei. Le-a plăcut că e stângaci”.

„Le-am dat dezlegarea și urma să primesc zece la sută din următorul transfer. Nu aveam eu noțiuni de management. Nu știu precis, dar tatăl jucătorului mi-a spus că l-au transferat între ei pe 18 milioane de lei vechi. Mie mi-ar reveni în jur de 40 de euro pentru procentul de zece la sută, dar nu i-am văzut nici măcar pe ăia”- Ion Raț, tatăl lui Răzvan Raț

Transferul de la Academia Hagi la Viitorul este menționat și pe site-ul transfermarkt.com și s-a petrecut în ianuarie 2017. La acel moment, potrivit aceluiași site, cota jucătorului (foto) era de 100.000 de euro.

Dacă folosim cifra drept reper, înseamnă că școala familiei Raț ar fi trebuit să primească 10.000 de euro în loc de 40 de euro. Însă, potrivit informațiilor deținute de Ion Raț, Hagi și-a vândut jucătorul între propriile societăți pentru nici 400 de euro.

Vara trecută, cota de piață a lui Dumitrescu a crescut la 250.000 de euro în momentul împrumutului său la Universitatea Cluj, iar acum a scăzut la 150.000 de euro. Mijlocașul va reveni în vara lui 2019 la Viitorul și are șanse de a prinde lotul primei echipe în urma plecării lui Băluță în Anglia.

Răzvan Raț spune că e deranjat să știe că fotbalistul descoperit de el la vârsta de opt ani ar putea fi transferat de Hagi în străinătate pentru o sumă mare, iar școala sa să rămână cu 40 de euro.

„Nu e plăcut, dar măcar să se întâmple asta, să plece băiatul. Asta contează”, spune fostul fundaș, care are 113 meciuri pentru România.

Tatăl său e supărat pe cei de la Academia Hagi:

„L-am sunat pe Iașko de câteva ori, dar după aia nu mi-a mai răspuns la telefon. I-am zis, oltenește: «Dați, mă, și voi o ipingea, ceva!». Le-am transmis apoi: «Să nu mai veniți la mine că nu vă mai dau nimic». Cu tot respectul pentru ce a făcut Hagi, modul cum a procedat cu Dumitrescu ne dezarmează total. Noi, școlile mici, avem de suferit”- Ion Raț

Zoltan Iașko nu a putut fi contactat pentru a comenta acest subiect.

Academia Hagi, multe laude, dar și controverse serioase

În ultimii ani, pe lângă reușitele Academiei Hagi, presa a dezvăluit mai multe aspecte controversate ale activității societății patronate de fostul mare jucător. În 2016, din documentele Football Leaks, a reieșit că Hagi l-a vândut în secret pe Cristi Manea la Apollon Limassol, iar un milion de euro din suma de transfer a fost trimis de Academia Hagi unei firme offshore din Malta.

De asemenea, Gazeta a scris despre încălcările regulamentului FIFA TMS și despre șantajul la care sunt supuși unii fotbaliști ai căror părinți refuză să semneze o declarație pe proprie răspundere prin care se obligă să plătească „know-how” de 150.000 de euro în cazul în care vor să-și mute copilul de la Academie.

sursa: gsp.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa-ti fie rusine Hagi, cu academia ta cu tot! Auzi, marele "rege", nu stie sa vorbeasca romaneste, buhait tot timpul, cu nasul de mincinos, are studiile facute pe bani, la "gaura cheii". despre ce vorbim !? Esti un excroc.
4
1
Nu mi place sa vb de rau etnicii mei dar hagi e un mare muuist
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102