REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Inginerul Geamiei Carol I a sunat la 112, să raporteze că se dărâmă peretele cupolei. În realitate, avea nevoie de o scară - VIDEO!

Inginerul Geamiei Carol I a sunat la 112, să raporteze că se dărâmă peretele cupolei. În realitate, avea nevoie de o scară - VIDEO!

Replica API 2 august 2013 | 00:00 214

"Dorel" riscă să rămână fără loc de muncă

"Dorel" riscă să rămână fără loc de muncă

"Panică în Piaţa Ovidiu! O bucată din cupola Geamiei Carol stă pe cale să cadă peste lume" - a fost sesizarea lansată de un... "Dorel", care a creat agitaţie în Constanţa. Inginerul care se ocupă cu întreţinerea Geamiei Carol I a fost trimis pentru a identifica problemele la construcţie, în sensul de a găsi soluţii până de Bairam. Marele motiv de "panică" a fost o crăpătură în tencuială, de aproximativ 15 - 20 de centimetri, chiar în vârful cupolei, lângă geam, dar pe interior. Cum distanţa de la sol la tavan este una foarte mare, inginerul Ertechin Suna ar fi fost îndrumat să sune la 112, pentru a cere ajutorul pompierilor, care au o maşină echipată cu scară. Nu a stat pe gânduri şi a acţionat numaidecât, însă acum riscă să rămână fără loc de muncă.

"A fost prezent la mine preşedintele care administrează Moscheea Carol, preşedintele comitetului Geamiei, şi mi-a spus de problemele administrative pe care le întâmpină. Una dintre problemele administrative pe care mi le-a adus la cunoştinţă a fost că există o mică fisură la cupolă şi să găsim o soluţie, să vedem cum o rezolvăm. Eu, bineînţeles, am informat departamentul tehnic, le-am spus să vină la faţa locului, să vadă despre ce este vorba şi să vedem ce soluţii găsim până de Baraim. După care să înţeleg că domnul inginer, fără să se consulte cu mine, a sunat la 112 şi a informat pompierii că există o problemă la cupolă. Aşa cum aţi observat, problema nu este de a ne alarma, este o problemă minoră, pe care o vom rezolva, fie împreună cu cei de la ISU, fie cu o firmă de specialitate, care se ocupă de construcţii. Nu trebuie să ne îngrijorăm şi chiar comunitatea şi musulmanii pot veni să-şi desfăşoare activităţile religioase şi slujbele", a declarat, pentru "Replica", Muftiul Iusuf Muurat, şefului Cultului Musulman din România. Cât despre inginerul Ertechin Suna, care a creat panică, se pare că se va alege cu desfacerea contractului de muncă. "De mâine (vineri - n.r.) cred că i se va desface contractul de muncă, întrucât nu este la prima problemă pe care mi-o creează. Nu a venit să se consulte cu mine, nu a venit să-mi spună că a venit la faţa locului şi a luat singur deciziile. A alertat degeaba pompierii, nu exista nici un pericol. Trebuia să îmi comunice şi să căutăm o firmă în construcţii, care să repare tencuiala, nimic altceva", a conchis Muftiul.

Ce spun pompierii

În schimb, inginerul nu înţelege de ce s-a panicat lumea, întrucât problema nu este una gravă şi nu înţelege unde a greşit. "Nu sunt la moschee. Sunt acasă! Nu s-a întâmplat nimic, era o bucată mică, pe interiorul geamiei. Şi eu am zis, să nu cadă peste oameni, să vină pompierii şi să o dea jos. Asta a fost tot, ce atâta panică, de ce vă alarmaţi aşa? E o nimica toată, am sunat la 112 să ne ajute, atâta tot. Aşa mi-a spus cineva, să sun la pompieri să mă ajute. Nu cade nici o cupolă, staţi liniştiţi. M-am gândit doar să nu cadă peste oameni", a spus, pentru "Replica", Ertechin Suna. Interesantă reacţie, însă apelul inginerului a condus la următoarea stare de fapt: pompierii s-au deplasat, ieri, de urgenţă la construcţie, anunţând totodată că există o stare de urgenţă la geamia Carol I. Lumea s-a panicat, presa a sosit la faţa locului, Muftiul - aşişderea. Totul, pentru o bucată de tencuială. În plus, deşi Muftiul i-a solicitat inginerului să vină la faţa locului, pentru a explica situaţia şi pentru a linişti opinia publică, acest lucru nu s-a întâmplat. Inginerul n-a mai dorit să comunice. La rândul lor, după toată tevatura, militarii din cadrul ISU Dobrogea au precizat că nu a fost vorba despre nici un pericol iminent, în plus, nici nu pot ajuta, întrucât scara autospecialei de pompieri nu ajunge la tavanul cupolei. "Am primit o solicitare prin 112, fiind vorba de o bucată de tencuială, situată pe interiorul cupolei, cam la 20 - 25 de metri înălţime. Turiştii şi constănţenii nu s-au aflat nici o clipă în pericol, întrucât era pe interior. Colegii mei s-au deplasat la faţa locului, însă nu au avut cum să intervină, motiv pentru care s-a stabilit ca reprezentanţii Geamiei să se ocupe de problemă", a declarat, pentru "Replica", lt. colonel Costel Datcu, ofiţer Centru Operaţional din cadrul ISU Dobrogea.

Liliana CHIRU, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614