rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Doamnelor, domnişoarelor, chiar aveţi încredere să vă daţi pe mâna oricui?

INJECŢIILE CU BOTOX – modă cu probleme legislative! Cât de bine pregătiţi sunt cei care promit buze senzuale?

sursa foto self.com

Pe lângă partea șocantă – și anume faptul că o persoană fără niciun fel de pregătire medicală a ajuns să efectueze intervenții chirurgicale în săli de operație din România – scandalul chirurgului impostor Matteo Politi/ Matthew Mode aduce în prim plan o problemă mult mai adâncă a sistemului medical, cu consecințe extinse la nivelul unei întregi branșe, cea a chirurgiei estetice.

Iar problema este, după cum subliniază chiar chirurgii esteticieni, lipsa unor reglementări clare privind un aspect esențial: cine are dreptul și cine nu de a realiza intervenții non-chirurgicale estetice. De ani buni, pe „piață” au apărut cabinete – medicale sau nu – în care intervenții estetice, precum injecțiile cu acid hialuronic sau toxină botulinică, sunt realizate de alte persoane decât medicii cu specialitatea chirurgie estetică.

Printre cei care realizează astfel de „înfrumusețări” se numără mulți stomatologi, chirurgi cu specialitatea buco-maxilă-facială, dar și persoane care nu au nicio pregătire medicală, cosmeticiene care vor să-și lărgească aria de servicii oferite. Au dreptul aceste persoane, care nu au pregătire medicală de chirurgie estetică, să realizeze astfel de proceduri? Legal, da. Dar nu înseamnă că este și corect sau sigur pentru pacient, atrag atenția chirurgii esteticieni.

Tot ce au nevoie este să obțină această „competență” prin urmarea unor cursuri recunoscute de Ministerul Sănătății. Dar cursurile respective sunt organizate, în cea mai mare parte, de firmele care comercializează produsele farmaceutice folosite în intervenții. Firme care, trebuie să recunoaștem, sunt direct interesate să aibă cât mai mulți practicanți prin care să-și aducă în piață produsele. În aceste condiții, se ridică semne de întrebare cu privire la nivelul de pregătire al celor care ajung să injecteze botox tinerelor dornice să-și „îmbunătățească” înfățișarea.

De ani buni, injectarea cu acid hialuronic sau toxină botulinică – injecțiile cu botox, așa cum sunt cunoscute mai degrabă de populație – a devenit o modă. Tot mai multe reprezentante ale sexului frumos apelează la aceste intervenții pentru a-și mări buzele ori pentru a netezi ridurile aduse de trecerea anilor. Asistăm la o creștere considerabilă a cabinetelor în care se desfășoară astfel de proceduri estetice, care-și îmbie clientele cu reclame dintre cele mai atractive.

Prețurile variază, de la vreo 200 de euro pe procedură până la peste 500 de euro, în funcție de dorința clientei, de substanța folosită și de numărul de ședințe necesare. Este o modă și se găsesc destule doritoare care vizitează cabinetul frecvent pentru a „reface” efectul. E drept, pe pereții cabinetelor, la loc vizibil și de cinste, sunt afișate diplomele obținute de practicanți, prin care să se arate că au urmat cursurile necesare și că au competența cerută pentru realizarea intervențiilor. Dar puțini dintre practicanți sunt, la bază, chirurgi plasticieni!

O bună parte dintre cei care promit buze mărite și senzuale sunt medici stomatologi; se întâmplă astfel de ani buni. Tot de ani buni, chirurgii esteticieni susțin că este o ilegalitate.

Colegiul Medicilor Dentiști: stomatologii pot face injecții cu botox, în anumite condiții

Dar chiar reprezentanții stomatologilor, în speță Colegiul Medicilor Dentiști din România au analizat situația, cadrul legal și au decis că medicii stomatologi pot oferi astfel de servicii, dar numai dacă au urmat cursurile acreditate de Ministerul Sănătății – se arată într-o decizie a colegiului.

„Rejuvenalizarea prin injectarea de fillere (dispozitive medicale a căror utilizare legală presupune inclusiv înregistrarea la Agenția Națională a Medicamentului și a dispozitivelor medicale) sau toxină botulinică nu se regăsește în curricumul programului de studii universitar corespunzător formării de bază în profesia de medic dentist sau în curriculum aferent pregătirii în rezidențiat necesară obținerii uneia dintre specialitățile din domeniul medicinei dentare cuprinse în Nomenclatorl specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistentă medicală, competența necesară realizării unor astfel de manopere putând fi dobândit doar prin învățarea în context formal, respectiv prin obținerea unui atesta de studii complementare în țară sau în străinătate, recunoscut de Ministerul Sănătății.

În concluzie, Consiliul Național al Colegiului Medicilor Dentiști din România precizează că, raportat la prevederile legale în vigoare, efectuarea de tratamente de tipul celor mai sus expuse poate fi efectuată de medicii dentiști și de medicii dentiști specialiști numai în măsura în care aceștia dețin atestate de studii complementare care conferă o astfel de competență, obținute în România sau, după caz, în străinătate și recunoscute de Ministerul Sănătății, precum și de medicii dentiști care dețin și gradul profesional de medic specialist sau primar în specialitatea chirurgicală chirurgie oro maxilă facială.

Deținerea unei diplome de participare la cursuri organizate de diverse entități, inclusiv în cadrul programului de educație medicală continuă, nu echivalează cu certificarea instituțională a cunoștințelor și competențelor dobândite”, se arată în decizia Colegiului Medicilor Dentiști din România.

Chirurgii esteticieni cer reguli mai stricte pentru cei care fac injecții cu acid hialuronic!

Pe de altă parte, încă de acum doi ani, reprezentanții Societății de Chirurgie Estetică din România arată că este nevoie de reguli mai stricte în domeniul chirurgie estetice, în special cu privire la cine primește dreptul de a practica astfel de intervenții, pentru siguranța pacienților.

„Pentru ca activitatea în specialitatea chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă să poată fi desfășurată în condiții care să excludă incompetența sau, mai rău, impostura, sunt necesare: consolidarea juridică a identității profesionale a specialității, astfel încât odată definită să poată fi fără echivoc identificată ca arie de competență, cu excluderea oricărui act medical în afara specialității.

Deși există un contur de identitate în specialitate, rezultat din interpretarea textelor de lege în domeniu, acesta trebuie definit și inclus în Legea Sănătății și corelat cu sancțiuni explicite, administrative, civile sau penale. (...)

Prin urmare, dacă avem în vedere specialitatea chirurgie estetică (pur estetică) nu poate fi făcută nicio intervenție medicală ce tinde la modificarea trăsăturilor/înfățișării fără existența unor condiții deosebit de restrictive: autorul intervenției trebuie să fie exclusiv un medic înscris în Colegiul Medicilor din România (n.r. în prezent, legal, în baza unor cursuri, aceste intervenții sunt realizate și de cosmeticiene); să aibă specialitatea cerută de lege (în cazul nostru, Nomenclatorul și curricula aferentă conform structurii cuprinse în documentul emis de către Ministerul Sănătății, în conformitate cu standardele europene); scopul intervenției în specialitatea chirurgie estetică să fie cel al modificării înfățișării/trăsăturilor persoanei; dotările tehnice și locația în care se desfășoară trebuie să fie autorizate prealabil și certificate ulterior (...); am adăuga la aceste exigențe și faptul că medicul specialist ce urmează să efectueze intervenția să fie asigurat în domeniul specialității”, se arată în „Nota de fundamentare privind introducerea unor reglementări specifice în domeniul chirurgiei estetice”, semnată de avocatul Doru Costea, a Societății Române de Chirurgie Estetică.

Voci din rândul chirurgilor plasticieni spun că urmările apelării la persoane care nu au o pregătire considerabilă în domeniu pot fi dintre cele mai grave. Astfel, la procedurile de „corecție a cearcănelor”, situații în care trebuie să fie folosit acidul hialuronic cu o concentrație mică, pentru a putea fi ușor modelat după injectare, pot să apară sub ochi, în cazul unei manevrări greșite, „pungi” de mici dimensiuni. De asemenea, în cazul augmentării buzelor, de exemplu, pe lângă efecte adverse pentru înroșirea, umflarea sau învinețirea – care dispar la câteva ore după intervenție – pot să apară situații mai complicate: deplasări ale acidului, care duc la asimetrii ale buzelor, o mărime neadecvată, noduli sau granuloame.

Ministrul Sorina Pintea vrea schimbarea legii!

În contextul scandalului chirurgului impostor Matteo Politi - Matthew Mode, reprezentanții Ministerului Sănătății și-au întors atenția și spre domeniul chirurgie estetice. Iar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, luni, după audierile de la Comisia de Buget-Finanțe că va emite un ordin care modifica modul în care funcționează cabinetele medicilor esteticieni, pentru siguranța pacienților. Ordinul va stipula competențele medicilor esteticieni și obligativitatea ca fiecare cabinet să prezinte, atunci când este solicitată autorizația de funcționare, și un document privind calificarea acestora.

„Am propus un act normativ care să statueze foarte clar care sunt competențele medicilor pe această specialitate. Medicii de la nivelul ambelor comisii au stabilit criteriile privind marele ars, iar pe de altă parte, membrii comisiei de chirurgie plastică au stabilit foarte clar care sunt specialitățile care vor putea face procedurile legate de chirurgia estetică. Aceste lucruri vor face obiectul unui act normativ, a ordin de ministru care va apărea curând. Încă se definitivează niște aspecte legale”, a declarat Pintea, la Parlament.

Florentina BOZÎNTAN

Nota de fundamentare privind introducerea unor reglementări specifice în domeniul chirurgiei estetice: https://www.replicaonline.ro/rbin/data277000/nota-de-fundamentare-privind-introducerea-unor-reglementari-specifice-in-domeniul-chirurgiei-estetice.pdf

Decizie Colegiul Medicilor Dentiști din România: https://www.replicaonline.ro/rbin/data277000/decizie_cn_08.09.2018_motiune.pdf

Citește și:

Stomatologii s-au reprofilat: fac injecţii cu botox şi cu acid hyaluronic

joi, 14 februarie 20191662
Comentarii

00Barbat(19 feb 20:16)
Asa va trebuie proastelor dati bani sa aratati mai bine Facetile ma mai urite poate se invata minte pitipoancele.
03Arty stieeeeee(14 feb 22:10)
Arty stieeeeee
02Ginecologu(14 feb 20:28)
Fac interventii chirurgicale minim invazive, la buzele de jos, pt a stramta pasarica si a maximiza placerile. Eventual pot sa redau si virginitatea. Ofer confidentialitate si seriozitate.
00Corect(14 feb 12:36)
Nu mai stricati bani aiurea,faceti orale non-stop si iau forma glandului!
07Cicione(14 feb 10:55)
Fetele sunt chiar fraiere sa dea bani pentru fortarea naturii. Ele pot face sex oral si fara sa aiba buze cat capacul la WC,daca se implica si vor. Pentru aspect,doar cele mutilate din varii cause e bine sa apeleze la esteticieni. Zau asa,pacat sa va mutilati. Buzele supradimensionate arata ca niste pizde de camila,va fac sa aratati ca barbatii care-si etaleaza mizeriile de tatuaje cu tot felul de porcarii,adica naspa.
06Ion(14 feb 08:43)
S a intrebat cineva de ce isi pun madmoazelele moloz in buze ??? Sa iasa muia mai bine...
09Moftul roman(14 feb 02:32)
Buze mari si minte scurta.Natura a inzestrat pe fiecare sa fie unicat.Voi cei care ati facut o afacere profitabila cu botox si voi cei sau cele care vreti sa denaturati creatia ati facut un pact contra naturii. Si n-am vazut frumuseti din aceste interventii doar sume exorbitante pentru mofturi ieftine.Unele chiar arata oribil, altele mutilate.Nu vorbim aici de persoane care au nevoie de reconstructii in urma unor accidente, boli, traumatisme...
010Necuratu(14 feb 00:22)
Mai degraba v ati injecta niste botox in cei doi neuroni din creier ca sa urcati la iq 15...PS. Aviz amatoarelor
mai mult...Sănătate
20 mar 00:24SănătateSorina Pintea: 'S-au făcut pași importanți pentru realizarea Spitalului Regional Constanța'

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, prezentă la Techirghiol, miercuri, 20 martie, a dat asigurări că s-au făcut...2120

19 mar 01:31SănătateProgram preventiv pentru depistarea bolilor prostatei, la Hârșova377
14 mar 00:00SănătateLecție de prim ajutor oftalmologic susținută de medicii de la Mrini Eye Hospital elevilor Liceului Internațional de Informatică533
11 mar 00:37SănătateSemnal de alarmă: numărul MAMELOR MINORE, în creștere la Constanța!

La școală se fac ore de educație sexuală, iar internetul este plin de articole cu sfaturi pentru părinți referitor...1244

11 mar 01:17SănătateRUJEOLA – peste 100 de cazuri raportate în ultima săptămână!568
9 mar 00:07SănătateAmbasada SUA investește 320.000 de dolari în reabilitarea Maternității din Medgidia708
7 mar 09:22SănătateConcurs pentru funcția de medic șef Clinica TBC Osteoarticular Agigea

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța scoate la concurs postul de medic șef...858

4 mar 02:18SănătateLegea salarizării discriminează o parte din salariaţii din sistemul sanitar1592
4 mar 02:20SănătateEPIDEMIE DE GRIPĂ. Creștere îngrijorătoare a deceselor! Ultima victimă din Constanța: o femeie de 39 de ani1122
27 feb 01:54SănătateInfecţiile respiratorii acute, gripa şi infecţiile respiratorii acute severe în scădere

Analiza datelor privind evoluţia infecţiilor respiratorii acute, gripei şi infecţiilor respiratorii acute severe...865

27 feb 01:54SănătateVezi Raportul DSP privind decesele la Constanţa din cauza gripei894
24 feb 01:33SănătateCazurile de RUJEOLĂ, din ce în ce mai multe!891
Vremea
10.7°6.5° - 10.8° joi, 21 martie 2019
cer seninUmiditate: 87%
Vânt: 4.71 m/s din NNE
Presiune: 1033.24 milibari

Loto
6/491421363940
5/4031618232737
joker491012147
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 mar 00:00SportSascha Bajin a plecat la Miami! Francezii scriu că Simona Halep e printre cele patru jucătoare pe care le-ar putea pregăti

Sascha Bajin (34 de ani), fostul antrenor al liderului WTA Naomi Osaka, va asista la turneul de la Miami. Presa din...174

21 mar 00:00SportSpecialist în genetică: Messi poate fi clonat cu tehnicile actuale

Arcadi Navarro, un specialist în genetică şi responsabil în cadrul Arhivei europene a genomului, a dezvăluit că...173

21 mar 00:00SportMonica Niculescu a ajuns pe tabloul principal la Miami

Jucătoarea română de tenis Monica Niculescu a reuşit să acceadă pe tabloul principal de simplu al turneului WTA de...167

21 mar 00:00SportBianca Andreescu, preocupată mai mult de evitarea accidentărilor decât de adversare, la Miami

Canadianca de origine română Bianca Andreescu, care va juca în primul tur la Miami cu jucătoarea română de tenis...203

Local
21 mar 08:36LocalReacția sindicatelor pe marginea bugetului de stat pe anul 2019

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a precizat luni, 19 martie 2019, că Educația a primit cu 9,9 miliarde de lei...244

21 mar 00:53LocalAccident într-o curbă periculoasă din Constanța: un șofer a părăsit carosabilul!

Un bărbat, în vârstă de 62 de ani, la data de 20 martie, în jurul orei 15.00, a condus un autoturism pe DN 22,...1937

21 mar 01:04LocalUn constănțean va sta 3 luni după gratii pentru tulburarea ordinii și liniștii publice

Petre Ș. a fost condamnat, la finele anului 2017, la 3 luni cu suspendare pentru tulburarea ordinii și liniștii...881

21 mar 01:25LocalÎncă un val de dosare penale pe numele unor șoferi, în Constanța

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, La data de 19 martie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă...401

21 mar 01:26LocalS-a RĂSTURNAT cu mașina în drum spre Agighiol!

Un bărbat, de 35 de ani, din Tulcea, la data de 20 martie a.c., în timp ce conducea un auto, pe DJ 222, pe relația...361

21 mar 01:32LocalAMENDĂ URIAȘĂ pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, la data de 19 martie a.c., au desfășurat o...346

21 mar 01:30LocalTânărul care TÂLHĂRISE un minor a mai comis și două FURTURI! A fost ARESTAT

Polițiștii constănțeni au continuat cercetările în cazul unui minor care a comis o tâlhărie. Astfel s-a aflat...514

21 mar 01:30LocalConstănțenii, CAMPIONI la parcări de BOVINE! Preferă zonele școlilor și trecerile de pietoni

Polițiștii locali, pe parcusul zilei de 19 martie 2019, s-au confruntat cu o serie de nereguli constatate pe drumurile...961

21 mar 01:31LocalGeorge Karam, un nou termen la Curtea de Apel. Magistrații au amânat pronunțarea!

George Karam, condamnat la 10 ani de închisoare și la plata sumei de 2,5 milioane de euro, în dosarul Beirut, a avut...319

21 mar 00:54LocalRADARE în CASCADĂ în Constanța! Peste 100 de vitezomani trași pe dreapta

Polițiștii structurilor de poliție rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța și cei ai...3281

Politică
21 mar 01:48PoliticăBreaz dezvăluie politica băncilor în România: suprataxează populația, pentru profituri uriașe

Prezent la Constanța, ministrul Culturii, Daniel Breaz, a făcut o serie de comentarii pe teme politice și...200

21 mar 00:00PoliticăPintea îi dă replica lui Iohannis: 'Bugetul României a fost aprobat târziu!'

Președintele Klaus Iohannis acuza că lipsa tratamentului pentru bolnavii HIV/SIDA din spitale este „un exemplu...160

21 mar 01:09PoliticăCum va arăta 'viitoarea coloană vertebrală a transportului public din Constanța'

Primăria Constanța continuă proiectele pe fonduri europene. Decebal Făgădău și-a propus, ca până la finele...282

21 mar 00:52PoliticăPSD Constanța anunță că a terminat, încă de săptămâna trecută, campania de strângere de semnături pentru alegerile europarlamentare

La sediul PSD Constanța a fost organizată, miercuri, prima conferință din acest an, în prezența ministrului...641

21 mar 00:10PoliticăVIDEO. Ministrul Culturii, reacție după ce partidul lui Cioloș a propus avort obligatoriu pentru cei fără venituri!

Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, reacționează la declarațiile membrei PLUS, Oana Bogdan, susținute de Dacian...1393

21 mar 01:26PoliticăCannabisul ar putea fi legalizat în scop medicinal. Teodorovici: „De ce să nu analizăm dacă practica europeană e de luat în calcul?“

Eugen Teodorovici a declarat, miercuri, la Parlament, referitor la posibilitatea legalizării cannabisului în scop...704

21 mar 01:28PoliticăCamera Deputaţilor: Moţiunea simplă pe justiţie - respinsă

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, intitulată "Tudorel Toader şi PSD - ALDE, luaţi mâinile murdare...189

21 mar 01:27PoliticăMinistrul Culturii a spus că NU vor fi BLOCAJE în reabilitarea Muzeului de Artă și a Teatrului de Vară

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a precizat, în cadrul unei conferințe de...238

21 mar 00:11PoliticăProblemele de la Constanța, către ministrul Culturii: Teatrul de Păpuși, de Operă și Balet și impozitul de la Casa de Cultură

Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, este prezent la Constanța, prilej cu care a participat la o conferință de...958

21 mar 00:16PoliticăȘedință de Consiliu Local cu SCÂNTEI: 'Un copil a fost MUȘCAT de 3 CÂINI, ce spune primarul?'

Primarul Decebal Făgădău i-a convocat pe consilierii locali în ședință extraordinară, miercuri, 20 martie. Pe...1962

Monden
21 mar 00:00MondenPremiile Gopo 2019. Lista completă a câștigătorilor. Filmul Moromeții 2 a luat cele mai multe trofee

Marți, 19 martie, a avut loc a 13-a ediție a Premiilor Gopo, gala cinematografiei românești care premiază...130

21 mar 00:00MondenAna Morodan și Adrian Teleșpan au fost eliminați de la Asia Express

Ana Morodan și Adrian Teleșpan au fost eliminați din competiția Asia Express. Deși au tras foarte tare să ajungă...173

21 mar 00:00Monden„Sunt scârbit, o aștept acasă!“. Scenele sexy cu Florin Pastramă o lasă pe Brigitte Năstase fără iubit?

Se încing spriritele în munţii Semenic, dar şi în Pipera. După episodul de săptămâna trecută în care Brigitte...255

21 mar 00:00MondenMario Fresh, eliminat de la "Exatlon". Iubitul fiicei Andreei Esca a părăsit concursul în lacrimi

Una dintre cele mai emoţionate eliminări de la Exatlon (Kanal d) s-a produs marţi seară. Mario Fresh, din echipa...154

21 mar 00:00MondenDoamna cu musca, cea mai spectaculoasă apariție de la Premiile Gopo. Cine este Iuliana Vîlsan

Defilarea pe covorul roșu de la Gala Premiilor Gopo, de marți seara, 19 martie, a fost prilejul perfect pentru a...175

21 mar 00:00MondenParis Jackson nu vrea să se interneze la dezintoxicare

Fiica cântăreţului Michael Jackson, Paris Jackson (20 de ani), trece prin momente grele. Tânăra care promitea să...139

21 mar 00:00MondenKirk Douglas, scos la plimbare în scaunul cu rotile de asistenta personală. Actorul are 102 ani

Legendarul Kirk Douglas a ajuns dependent de scaunul cu rotile. La venerabila vârstă de 102 ani, actorul care l-a...189

21 mar 00:00MondenSantana, Robert Plant, The Killers şi Jay-Z vor cânta la Woodstock 50

Santana, Robert Plant, The Killers, The Black Keys, Jay-Z şi Miley Cyrus se numără printre artiştii care vor...132

21 mar 00:00MondenCardi B va debuta în cinematografie cu filmul „Hustlers“

Rapperiţa de origine latino-americană Cardi B va debuta în cinematografie cu 'Hustlers', un film în care Jennifer...133

21 mar 17:43Monden„Dumbo“, în regia lui Tim Burton, o reinterpretare a clasicului film de animaţie Disney

Regizorul Tim Burton, care revine pe ecrane cu ''Dumbo'', o versiune live-action a clasicului film Disney, nu a fost...120

Mapamond
21 mar 00:00MapamondTrump îl va primi pe Netanyahu la Casa Albă pe 25-26 martie

Preşedintele american Donald Trump îl va primi pe şeful guvernului israelian, Benjamin Netanyahu, la Casa Albă, în...120

21 mar 00:00MapamondPreşedintele Macron mobilizează un dispozitiv militar pentru protestele „vestelor galbene“

Preşedintele francez Emmanule Macron a dispus ca dispozitivul militar antiterorist 'Sentinelle' să fie mobilizat...136

21 mar 00:00MapamondGenocid în Bosnia: Radovan Karadzic, condamnat la închisoare pe viaţă

Fostului lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, acuzat de genocid în timpul războiului...136

21 mar 00:00MapamondItalia: Senatul blochează urmărirea penală a lui Salvini pentru „sechestrare de persoane“, în legătură cu migranţii de pe Diciotti

Senatul italian a votat miercuri pentru menţinerea imunităţii ministrului de interne Matteo Salvini şi respingerea...119

21 mar 00:00MapamondBrexit: Bruxellesul se opune unei amânări a ieşirii Marii Britanii până la 30 iunie

Comisia Europeană se opune prelungirii apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană până la 30 iunie, după cum...136

21 mar 00:00MapamondAtacurile din Christchurch: Un al doilea bărbat a fost inculpat pentru distribuirea imaginilor video filmate de atacator

Un bărbat de 44 de ani a fost inculpat de un tribunal din oraşul neozeelandez Christchurch pentru distribuirea...133

21 mar 00:00MapamondŞefa conservatorilor germani, Annegret Kramp-Karrenbauer, cere suspendarea Fidesz din PPE

Annegret Kramp-Karrenbauer, succesoarea cancelarului german Angela Merkel la conducerea Uniunii Creştin-Democrate...116

21 mar 00:00MapamondParlamentul statului Mississippi a adoptat cea mai constrângătoare lege din SUA asupra avortului

Parlamentul statului american Mississippi a adoptat marţi cea mai constrângătoare lege din SUA asupra avortului în...125

21 mar 00:00MapamondMarea Britanie: Bandele de trafic de droguri provoacă o creştere uriaşă a numărului minorilor victime ale sclaviei moderne

Numărul cazurilor de sclavie modernă în care sunt implicaţi copii britanici s-a dublat în 2018 în contextul în...121

21 mar 00:00MapamondItalia: Şoferul unui autobuz, care transporta peste 50 de copii, a dat foc vehiculului

Şoferul unui autobuz şcolar, un italian originar din Senegal, a dat foc vehiculului miercuri în nordul Italiei, dar...144