REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

INJECŢIILE CU BOTOX – modă cu probleme legislative! Cât de bine pregătiţi sunt cei care promit buze senzuale?

INJECŢIILE CU BOTOX – modă cu probleme legislative! Cât de bine pregătiţi sunt cei care promit buze senzuale?

Replica API 14 februarie 2019 | 02:16 9820

Doamnelor, domnişoarelor, chiar aveţi încredere să vă daţi pe mâna oricui?

Doamnelor, domnişoarelor, chiar aveţi încredere să vă daţi pe mâna oricui?

sursa foto self.com

Pe lângă partea șocantă – și anume faptul că o persoană fără niciun fel de pregătire medicală a ajuns să efectueze intervenții chirurgicale în săli de operație din România – scandalul chirurgului impostor Matteo Politi/ Matthew Mode aduce în prim plan o problemă mult mai adâncă a sistemului medical, cu consecințe extinse la nivelul unei întregi branșe, cea a chirurgiei estetice.

Iar problema este, după cum subliniază chiar chirurgii esteticieni, lipsa unor reglementări clare privind un aspect esențial: cine are dreptul și cine nu de a realiza intervenții non-chirurgicale estetice. De ani buni, pe „piață” au apărut cabinete – medicale sau nu – în care intervenții estetice, precum injecțiile cu acid hialuronic sau toxină botulinică, sunt realizate de alte persoane decât medicii cu specialitatea chirurgie estetică.

Printre cei care realizează astfel de „înfrumusețări” se numără mulți stomatologi, chirurgi cu specialitatea buco-maxilă-facială, dar și persoane care nu au nicio pregătire medicală, cosmeticiene care vor să-și lărgească aria de servicii oferite. Au dreptul aceste persoane, care nu au pregătire medicală de chirurgie estetică, să realizeze astfel de proceduri? Legal, da. Dar nu înseamnă că este și corect sau sigur pentru pacient, atrag atenția chirurgii esteticieni.

Tot ce au nevoie este să obțină această „competență” prin urmarea unor cursuri recunoscute de Ministerul Sănătății. Dar cursurile respective sunt organizate, în cea mai mare parte, de firmele care comercializează produsele farmaceutice folosite în intervenții. Firme care, trebuie să recunoaștem, sunt direct interesate să aibă cât mai mulți practicanți prin care să-și aducă în piață produsele. În aceste condiții, se ridică semne de întrebare cu privire la nivelul de pregătire al celor care ajung să injecteze botox tinerelor dornice să-și „îmbunătățească” înfățișarea.

De ani buni, injectarea cu acid hialuronic sau toxină botulinică – injecțiile cu botox, așa cum sunt cunoscute mai degrabă de populație – a devenit o modă. Tot mai multe reprezentante ale sexului frumos apelează la aceste intervenții pentru a-și mări buzele ori pentru a netezi ridurile aduse de trecerea anilor. Asistăm la o creștere considerabilă a cabinetelor în care se desfășoară astfel de proceduri estetice, care-și îmbie clientele cu reclame dintre cele mai atractive.

Prețurile variază, de la vreo 200 de euro pe procedură până la peste 500 de euro, în funcție de dorința clientei, de substanța folosită și de numărul de ședințe necesare. Este o modă și se găsesc destule doritoare care vizitează cabinetul frecvent pentru a „reface” efectul. E drept, pe pereții cabinetelor, la loc vizibil și de cinste, sunt afișate diplomele obținute de practicanți, prin care să se arate că au urmat cursurile necesare și că au competența cerută pentru realizarea intervențiilor. Dar puțini dintre practicanți sunt, la bază, chirurgi plasticieni!

O bună parte dintre cei care promit buze mărite și senzuale sunt medici stomatologi; se întâmplă astfel de ani buni. Tot de ani buni, chirurgii esteticieni susțin că este o ilegalitate.

Colegiul Medicilor Dentiști: stomatologii pot face injecții cu botox, în anumite condiții

Dar chiar reprezentanții stomatologilor, în speță Colegiul Medicilor Dentiști din România au analizat situația, cadrul legal și au decis că medicii stomatologi pot oferi astfel de servicii, dar numai dacă au urmat cursurile acreditate de Ministerul Sănătății – se arată într-o decizie a colegiului.

„Rejuvenalizarea prin injectarea de fillere (dispozitive medicale a căror utilizare legală presupune inclusiv înregistrarea la Agenția Națională a Medicamentului și a dispozitivelor medicale) sau toxină botulinică nu se regăsește în curricumul programului de studii universitar corespunzător formării de bază în profesia de medic dentist sau în curriculum aferent pregătirii în rezidențiat necesară obținerii uneia dintre specialitățile din domeniul medicinei dentare cuprinse în Nomenclatorl specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistentă medicală, competența necesară realizării unor astfel de manopere putând fi dobândit doar prin învățarea în context formal, respectiv prin obținerea unui atesta de studii complementare în țară sau în străinătate, recunoscut de Ministerul Sănătății.

În concluzie, Consiliul Național al Colegiului Medicilor Dentiști din România precizează că, raportat la prevederile legale în vigoare, efectuarea de tratamente de tipul celor mai sus expuse poate fi efectuată de medicii dentiști și de medicii dentiști specialiști numai în măsura în care aceștia dețin atestate de studii complementare care conferă o astfel de competență, obținute în România sau, după caz, în străinătate și recunoscute de Ministerul Sănătății, precum și de medicii dentiști care dețin și gradul profesional de medic specialist sau primar în specialitatea chirurgicală chirurgie oro maxilă facială.

Deținerea unei diplome de participare la cursuri organizate de diverse entități, inclusiv în cadrul programului de educație medicală continuă, nu echivalează cu certificarea instituțională a cunoștințelor și competențelor dobândite”, se arată în decizia Colegiului Medicilor Dentiști din România.

Chirurgii esteticieni cer reguli mai stricte pentru cei care fac injecții cu acid hialuronic!

Pe de altă parte, încă de acum doi ani, reprezentanții Societății de Chirurgie Estetică din România arată că este nevoie de reguli mai stricte în domeniul chirurgie estetice, în special cu privire la cine primește dreptul de a practica astfel de intervenții, pentru siguranța pacienților.

„Pentru ca activitatea în specialitatea chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă să poată fi desfășurată în condiții care să excludă incompetența sau, mai rău, impostura, sunt necesare: consolidarea juridică a identității profesionale a specialității, astfel încât odată definită să poată fi fără echivoc identificată ca arie de competență, cu excluderea oricărui act medical în afara specialității.

Deși există un contur de identitate în specialitate, rezultat din interpretarea textelor de lege în domeniu, acesta trebuie definit și inclus în Legea Sănătății și corelat cu sancțiuni explicite, administrative, civile sau penale. (...)

Prin urmare, dacă avem în vedere specialitatea chirurgie estetică (pur estetică) nu poate fi făcută nicio intervenție medicală ce tinde la modificarea trăsăturilor/înfățișării fără existența unor condiții deosebit de restrictive: autorul intervenției trebuie să fie exclusiv un medic înscris în Colegiul Medicilor din România (n.r. în prezent, legal, în baza unor cursuri, aceste intervenții sunt realizate și de cosmeticiene); să aibă specialitatea cerută de lege (în cazul nostru, Nomenclatorul și curricula aferentă conform structurii cuprinse în documentul emis de către Ministerul Sănătății, în conformitate cu standardele europene); scopul intervenției în specialitatea chirurgie estetică să fie cel al modificării înfățișării/trăsăturilor persoanei; dotările tehnice și locația în care se desfășoară trebuie să fie autorizate prealabil și certificate ulterior (...); am adăuga la aceste exigențe și faptul că medicul specialist ce urmează să efectueze intervenția să fie asigurat în domeniul specialității”, se arată în „Nota de fundamentare privind introducerea unor reglementări specifice în domeniul chirurgiei estetice”, semnată de avocatul Doru Costea, a Societății Române de Chirurgie Estetică.

Voci din rândul chirurgilor plasticieni spun că urmările apelării la persoane care nu au o pregătire considerabilă în domeniu pot fi dintre cele mai grave. Astfel, la procedurile de „corecție a cearcănelor”, situații în care trebuie să fie folosit acidul hialuronic cu o concentrație mică, pentru a putea fi ușor modelat după injectare, pot să apară sub ochi, în cazul unei manevrări greșite, „pungi” de mici dimensiuni. De asemenea, în cazul augmentării buzelor, de exemplu, pe lângă efecte adverse pentru înroșirea, umflarea sau învinețirea – care dispar la câteva ore după intervenție – pot să apară situații mai complicate: deplasări ale acidului, care duc la asimetrii ale buzelor, o mărime neadecvată, noduli sau granuloame.

Ministrul Sorina Pintea vrea schimbarea legii!

În contextul scandalului chirurgului impostor Matteo Politi - Matthew Mode, reprezentanții Ministerului Sănătății și-au întors atenția și spre domeniul chirurgie estetice. Iar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, luni, după audierile de la Comisia de Buget-Finanțe că va emite un ordin care modifica modul în care funcționează cabinetele medicilor esteticieni, pentru siguranța pacienților. Ordinul va stipula competențele medicilor esteticieni și obligativitatea ca fiecare cabinet să prezinte, atunci când este solicitată autorizația de funcționare, și un document privind calificarea acestora.

„Am propus un act normativ care să statueze foarte clar care sunt competențele medicilor pe această specialitate. Medicii de la nivelul ambelor comisii au stabilit criteriile privind marele ars, iar pe de altă parte, membrii comisiei de chirurgie plastică au stabilit foarte clar care sunt specialitățile care vor putea face procedurile legate de chirurgia estetică. Aceste lucruri vor face obiectul unui act normativ, a ordin de ministru care va apărea curând. Încă se definitivează niște aspecte legale”, a declarat Pintea, la Parlament.

Florentina BOZÎNTAN

Nota de fundamentare privind introducerea unor reglementări specifice în domeniul chirurgiei estetice: https://www.replicaonline.ro/rbin/data277000/nota-de-fundamentare-privind-introducerea-unor-reglementari-specifice-in-domeniul-chirurgiei-estetice.pdf

Decizie Colegiul Medicilor Dentiști din România: https://www.replicaonline.ro/rbin/data277000/decizie_cn_08.09.2018_motiune.pdf

Citește și:

Stomatologii s-au reprofilat: fac injecţii cu botox şi cu acid hyaluronic

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asa va trebuie proastelor dati bani sa aratati mai bine Facetile ma mai urite poate se invata minte pitipoancele.
0
1
Arty stieeeeee
3
0
Nu mai stricati bani aiurea,faceti orale non-stop si iau forma glandului!
0
1
Fetele sunt chiar fraiere sa dea bani pentru fortarea naturii. Ele pot face sex oral si fara sa aiba buze cat capacul la WC,daca se implica si vor. Pentru aspect,doar cele mutilate din varii cause e bine sa apeleze la esteticieni. Zau asa,pacat sa va mutilati. Buzele supradimensionate arata ca niste pizde de camila,va fac sa aratati ca barbatii care-si etaleaza mizeriile de tatuaje cu tot felul de porcarii,adica naspa.
8
2
S a intrebat cineva de ce isi pun madmoazelele moloz in buze ??? Sa iasa muia mai bine...
6
0
Buze mari si minte scurta.Natura a inzestrat pe fiecare sa fie unicat.Voi cei care ati facut o afacere profitabila cu botox si voi cei sau cele care vreti sa denaturati creatia ati facut un pact contra naturii. Si n-am vazut frumuseti din aceste interventii doar sume exorbitante pentru mofturi ieftine.Unele chiar arata oribil, altele mutilate.Nu vorbim aici de persoane care au nevoie de reconstructii in urma unor accidente, boli, traumatisme...
9
0
Mai degraba v ati injecta niste botox in cei doi neuroni din creier ca sa urcati la iq 15...PS. Aviz amatoarelor
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920