rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Doamnelor, domnişoarelor, chiar aveţi încredere să vă daţi pe mâna oricui?

INJECŢIILE CU BOTOX – modă cu probleme legislative! Cât de bine pregătiţi sunt cei care promit buze senzuale?

sursa foto self.com

Pe lângă partea șocantă – și anume faptul că o persoană fără niciun fel de pregătire medicală a ajuns să efectueze intervenții chirurgicale în săli de operație din România – scandalul chirurgului impostor Matteo Politi/ Matthew Mode aduce în prim plan o problemă mult mai adâncă a sistemului medical, cu consecințe extinse la nivelul unei întregi branșe, cea a chirurgiei estetice.

Iar problema este, după cum subliniază chiar chirurgii esteticieni, lipsa unor reglementări clare privind un aspect esențial: cine are dreptul și cine nu de a realiza intervenții non-chirurgicale estetice. De ani buni, pe „piață” au apărut cabinete – medicale sau nu – în care intervenții estetice, precum injecțiile cu acid hialuronic sau toxină botulinică, sunt realizate de alte persoane decât medicii cu specialitatea chirurgie estetică.

Printre cei care realizează astfel de „înfrumusețări” se numără mulți stomatologi, chirurgi cu specialitatea buco-maxilă-facială, dar și persoane care nu au nicio pregătire medicală, cosmeticiene care vor să-și lărgească aria de servicii oferite. Au dreptul aceste persoane, care nu au pregătire medicală de chirurgie estetică, să realizeze astfel de proceduri? Legal, da. Dar nu înseamnă că este și corect sau sigur pentru pacient, atrag atenția chirurgii esteticieni.

Tot ce au nevoie este să obțină această „competență” prin urmarea unor cursuri recunoscute de Ministerul Sănătății. Dar cursurile respective sunt organizate, în cea mai mare parte, de firmele care comercializează produsele farmaceutice folosite în intervenții. Firme care, trebuie să recunoaștem, sunt direct interesate să aibă cât mai mulți practicanți prin care să-și aducă în piață produsele. În aceste condiții, se ridică semne de întrebare cu privire la nivelul de pregătire al celor care ajung să injecteze botox tinerelor dornice să-și „îmbunătățească” înfățișarea.

De ani buni, injectarea cu acid hialuronic sau toxină botulinică – injecțiile cu botox, așa cum sunt cunoscute mai degrabă de populație – a devenit o modă. Tot mai multe reprezentante ale sexului frumos apelează la aceste intervenții pentru a-și mări buzele ori pentru a netezi ridurile aduse de trecerea anilor. Asistăm la o creștere considerabilă a cabinetelor în care se desfășoară astfel de proceduri estetice, care-și îmbie clientele cu reclame dintre cele mai atractive.

Prețurile variază, de la vreo 200 de euro pe procedură până la peste 500 de euro, în funcție de dorința clientei, de substanța folosită și de numărul de ședințe necesare. Este o modă și se găsesc destule doritoare care vizitează cabinetul frecvent pentru a „reface” efectul. E drept, pe pereții cabinetelor, la loc vizibil și de cinste, sunt afișate diplomele obținute de practicanți, prin care să se arate că au urmat cursurile necesare și că au competența cerută pentru realizarea intervențiilor. Dar puțini dintre practicanți sunt, la bază, chirurgi plasticieni!

O bună parte dintre cei care promit buze mărite și senzuale sunt medici stomatologi; se întâmplă astfel de ani buni. Tot de ani buni, chirurgii esteticieni susțin că este o ilegalitate.

Colegiul Medicilor Dentiști: stomatologii pot face injecții cu botox, în anumite condiții

Dar chiar reprezentanții stomatologilor, în speță Colegiul Medicilor Dentiști din România au analizat situația, cadrul legal și au decis că medicii stomatologi pot oferi astfel de servicii, dar numai dacă au urmat cursurile acreditate de Ministerul Sănătății – se arată într-o decizie a colegiului.

„Rejuvenalizarea prin injectarea de fillere (dispozitive medicale a căror utilizare legală presupune inclusiv înregistrarea la Agenția Națională a Medicamentului și a dispozitivelor medicale) sau toxină botulinică nu se regăsește în curricumul programului de studii universitar corespunzător formării de bază în profesia de medic dentist sau în curriculum aferent pregătirii în rezidențiat necesară obținerii uneia dintre specialitățile din domeniul medicinei dentare cuprinse în Nomenclatorl specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistentă medicală, competența necesară realizării unor astfel de manopere putând fi dobândit doar prin învățarea în context formal, respectiv prin obținerea unui atesta de studii complementare în țară sau în străinătate, recunoscut de Ministerul Sănătății.

În concluzie, Consiliul Național al Colegiului Medicilor Dentiști din România precizează că, raportat la prevederile legale în vigoare, efectuarea de tratamente de tipul celor mai sus expuse poate fi efectuată de medicii dentiști și de medicii dentiști specialiști numai în măsura în care aceștia dețin atestate de studii complementare care conferă o astfel de competență, obținute în România sau, după caz, în străinătate și recunoscute de Ministerul Sănătății, precum și de medicii dentiști care dețin și gradul profesional de medic specialist sau primar în specialitatea chirurgicală chirurgie oro maxilă facială.

Deținerea unei diplome de participare la cursuri organizate de diverse entități, inclusiv în cadrul programului de educație medicală continuă, nu echivalează cu certificarea instituțională a cunoștințelor și competențelor dobândite”, se arată în decizia Colegiului Medicilor Dentiști din România.

Chirurgii esteticieni cer reguli mai stricte pentru cei care fac injecții cu acid hialuronic!

Pe de altă parte, încă de acum doi ani, reprezentanții Societății de Chirurgie Estetică din România arată că este nevoie de reguli mai stricte în domeniul chirurgie estetice, în special cu privire la cine primește dreptul de a practica astfel de intervenții, pentru siguranța pacienților.

„Pentru ca activitatea în specialitatea chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă să poată fi desfășurată în condiții care să excludă incompetența sau, mai rău, impostura, sunt necesare: consolidarea juridică a identității profesionale a specialității, astfel încât odată definită să poată fi fără echivoc identificată ca arie de competență, cu excluderea oricărui act medical în afara specialității.

Deși există un contur de identitate în specialitate, rezultat din interpretarea textelor de lege în domeniu, acesta trebuie definit și inclus în Legea Sănătății și corelat cu sancțiuni explicite, administrative, civile sau penale. (...)

Prin urmare, dacă avem în vedere specialitatea chirurgie estetică (pur estetică) nu poate fi făcută nicio intervenție medicală ce tinde la modificarea trăsăturilor/înfățișării fără existența unor condiții deosebit de restrictive: autorul intervenției trebuie să fie exclusiv un medic înscris în Colegiul Medicilor din România (n.r. în prezent, legal, în baza unor cursuri, aceste intervenții sunt realizate și de cosmeticiene); să aibă specialitatea cerută de lege (în cazul nostru, Nomenclatorul și curricula aferentă conform structurii cuprinse în documentul emis de către Ministerul Sănătății, în conformitate cu standardele europene); scopul intervenției în specialitatea chirurgie estetică să fie cel al modificării înfățișării/trăsăturilor persoanei; dotările tehnice și locația în care se desfășoară trebuie să fie autorizate prealabil și certificate ulterior (...); am adăuga la aceste exigențe și faptul că medicul specialist ce urmează să efectueze intervenția să fie asigurat în domeniul specialității”, se arată în „Nota de fundamentare privind introducerea unor reglementări specifice în domeniul chirurgiei estetice”, semnată de avocatul Doru Costea, a Societății Române de Chirurgie Estetică.

Voci din rândul chirurgilor plasticieni spun că urmările apelării la persoane care nu au o pregătire considerabilă în domeniu pot fi dintre cele mai grave. Astfel, la procedurile de „corecție a cearcănelor”, situații în care trebuie să fie folosit acidul hialuronic cu o concentrație mică, pentru a putea fi ușor modelat după injectare, pot să apară sub ochi, în cazul unei manevrări greșite, „pungi” de mici dimensiuni. De asemenea, în cazul augmentării buzelor, de exemplu, pe lângă efecte adverse pentru înroșirea, umflarea sau învinețirea – care dispar la câteva ore după intervenție – pot să apară situații mai complicate: deplasări ale acidului, care duc la asimetrii ale buzelor, o mărime neadecvată, noduli sau granuloame.

Ministrul Sorina Pintea vrea schimbarea legii!

În contextul scandalului chirurgului impostor Matteo Politi - Matthew Mode, reprezentanții Ministerului Sănătății și-au întors atenția și spre domeniul chirurgie estetice. Iar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, luni, după audierile de la Comisia de Buget-Finanțe că va emite un ordin care modifica modul în care funcționează cabinetele medicilor esteticieni, pentru siguranța pacienților. Ordinul va stipula competențele medicilor esteticieni și obligativitatea ca fiecare cabinet să prezinte, atunci când este solicitată autorizația de funcționare, și un document privind calificarea acestora.

„Am propus un act normativ care să statueze foarte clar care sunt competențele medicilor pe această specialitate. Medicii de la nivelul ambelor comisii au stabilit criteriile privind marele ars, iar pe de altă parte, membrii comisiei de chirurgie plastică au stabilit foarte clar care sunt specialitățile care vor putea face procedurile legate de chirurgia estetică. Aceste lucruri vor face obiectul unui act normativ, a ordin de ministru care va apărea curând. Încă se definitivează niște aspecte legale”, a declarat Pintea, la Parlament.

Florentina BOZÎNTAN

Nota de fundamentare privind introducerea unor reglementări specifice în domeniul chirurgiei estetice: https://www.replicaonline.ro/rbin/data277000/nota-de-fundamentare-privind-introducerea-unor-reglementari-specifice-in-domeniul-chirurgiei-estetice.pdf

Decizie Colegiul Medicilor Dentiști din România: https://www.replicaonline.ro/rbin/data277000/decizie_cn_08.09.2018_motiune.pdf

Citește și:

Stomatologii s-au reprofilat: fac injecţii cu botox şi cu acid hyaluronic

joi, 14 februarie 20192377
Comentarii

00Barbat(19 feb 20:16)
Asa va trebuie proastelor dati bani sa aratati mai bine Facetile ma mai urite poate se invata minte pitipoancele.
03Arty stieeeeee(14 feb 22:10)
Arty stieeeeee
00Corect(14 feb 12:36)
Nu mai stricati bani aiurea,faceti orale non-stop si iau forma glandului!
07Cicione(14 feb 10:55)
Fetele sunt chiar fraiere sa dea bani pentru fortarea naturii. Ele pot face sex oral si fara sa aiba buze cat capacul la WC,daca se implica si vor. Pentru aspect,doar cele mutilate din varii cause e bine sa apeleze la esteticieni. Zau asa,pacat sa va mutilati. Buzele supradimensionate arata ca niste pizde de camila,va fac sa aratati ca barbatii care-si etaleaza mizeriile de tatuaje cu tot felul de porcarii,adica naspa.
06Ion(14 feb 08:43)
S a intrebat cineva de ce isi pun madmoazelele moloz in buze ??? Sa iasa muia mai bine...
09Moftul roman(14 feb 02:32)
Buze mari si minte scurta.Natura a inzestrat pe fiecare sa fie unicat.Voi cei care ati facut o afacere profitabila cu botox si voi cei sau cele care vreti sa denaturati creatia ati facut un pact contra naturii. Si n-am vazut frumuseti din aceste interventii doar sume exorbitante pentru mofturi ieftine.Unele chiar arata oribil, altele mutilate.Nu vorbim aici de persoane care au nevoie de reconstructii in urma unor accidente, boli, traumatisme...
010Necuratu(14 feb 00:22)
Mai degraba v ati injecta niste botox in cei doi neuroni din creier ca sa urcati la iq 15...PS. Aviz amatoarelor
mai mult...Sănătate
18 iul 00:17SănătateCabinete medicale noi, la Spitalul Municipal Mangalia

La unitatea sanitară din Mangalia s-au înființat, recent, mai multe cabinete medicale și săli de tratament în...793

17 iul 00:24SănătateSpitalul de Boli Infecțioase Constanța așteaptă fonduri europene pentru REPARAȚII CAPITALE!1219
17 iul 00:19SănătateÎNGRIJORĂTOR! CREȘTE numărul constănțenilor infectați cu HIV/SIDA!1912
17 iul 00:19SănătateToxiinfecţiile alimentare au 'umplut' Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa

Atenție mare la alimentele pe care le consumați, spălați-le bine înainte, la fel și mâinile, pentru a reduce...1488

15 iul 01:48SănătateProdusele alimentare pentru bebeluşi disponibile în comerţ au un conţinut ridicat de zahăr, avertizează OMS541
15 iul 22:47SănătateMalformații cardiace și congenitale, operate la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”457
12 iul 00:35SănătateBătaie de joc: medic NEPLĂTIT din 2015! Spitalul CF RECUNOAŞTE, dar zice că NU are bani

Spitalul Universitar Constanţa nu o mai scoate la liman cu datoriile! Pe de o parte, se confruntă cu popririle pe...2745

11 iul 02:07SănătatePlatforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă606
9 iul 01:28SănătateCentrul de Sănătate Năvodari este preluat de Spitalul Județean Constanța1487
8 iul 00:00SănătateTESTARE GRATUITĂ pentru BOALA CELIACĂ la Constanța!

Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten lansează prima Caravană Națională „România fără gluten”,...1181

8 iul 00:41SănătateNăvodari va avea o unitate de îngrijiri persoane vârstnice912
6 iul 23:44SănătateSpecialiştii ISU Dobrogea şi medicii SMURD, sfaturi despre cum să suportaţi mai uşor canicula694
Vremea
24.4°18.9° - 24.4° marţi, 23 iulie 2019
ploaie ușoarăUmiditate: 55%
Vânt: 3.61 m/s din
Presiune: 1012.96 milibari

Loto
6/4912728353740
5/4011829363940
joker92629364011
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 iul 00:00SportDinamo - Craiova 0-2. Oltenii se impun la capătul unui meci în care fotbalul a trecut în plan secund

Fotbalul a căzut în plan secund pe Arena Naţională, din momentul în care Eugen Neagoe a suferit infarct ventricular...489

22 iul 00:00SportDarren Cahill, impresionat de felul în care a fost primită Simona Halep la Constanța: „Își iubește țara”

Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei Halep, a urmărit festivitatea de la Constanța în care campioana noastră...1212

22 iul 00:00SportGabi Tamaș, de negăsit! S-a întors în țară și a fugit de la echipă: a petrecut în club și a lipsit de la antrenament, clubul anunță poliția

Gabriel Tamaș (35 de ani), fundașul lui Hapoel Haifa, e de negăsit de mai bine de 12 ore în România, după ce a...1214

22 iul 00:00SportLiga I: Poli Iaşi - Astra Giurgiu 1-0

Politehnica Iaşi a învins-o pe Astra Giurgiu cu scorul de 1-0 (1-0), duminică seara, pe teren propriu, într-un meci...316

Local
23 iul 00:09LocalS-a răsturnat cu mașina în drum spre Murighiol

Un bărbat în vârstă de 42 de ani din București, în după amiaza zilei de 22 iulie a.c., în timp ce conducea un...1032

23 iul 00:42LocalPieton LOVIT de o mașină pe trecerea de pietoni

Un bărbat în vârstă de 49 de ani, din Tulcea, în dimineața zilei de 22 iulie a.c., în timp ce conducea un...495

23 iul 00:38LocalFemeie AGRESATĂ de fiu, la Constanța! A intervenit Poliția

Polițiști din cadrul Secției 4, la data de 21 iulie a.c., au fost sesizați de o femeie, de 59 de ani, din municipiul...711

23 iul 00:36LocalO turistă a rămas fără bunuri, la Costinești, după ce a intrat în apa mării!

Polițiștii din cadrul Poliției stațiunii Costinești, la data de 21 iulie a.c., au fost sesizați de către un...854

23 iul 00:34LocalControale în porturile din Constanța: 125 de dosare penale și mai multe percheziții

Poliția Română, prin Direcţia de Poliţie Transporturi, au efectuat acțiuni și controale în porturile maritime,...599

23 iul 00:33LocalLucrări în Constanța: se amenajează parcări și se asfaltează străzi!

În săptămâna 22 – 28 iulie a.c., Primăria Constanța, prin SC Confort Urban SRL, continuă reabilitarea...695

23 iul 00:23LocalLocuință din Mangalia, 'vizitată' de hoți!

În urma cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de furt calificat, polițiștii din cadrul Poliției...1014

23 iul 00:22LocalUn bărbat din Eforie a mers la furat, în Vama Veche!

Polițiștii din cadrul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, la data de 21 iulie a.c., în jurul orei 2.00, au...595

23 iul 00:49LocalRADET citește contoarele de energie termică

R.A.D.E.T. Constanța anunță că în intervalul de timp 25 – 31 iulie a.c. se vor efectua citirile contoarelor de...275

23 iul 00:21LocalDGEP: Reguli pentru eliberarea actelor de identitate

Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor Constanţa reaminteşte regulile pentru eliberarea actelor de...653

Politică
23 iul 00:14PoliticăPrimăria Cernavodă premiază iubirea de zilele orașului

În perioada 15-18 august 2019 orașul Cernavoda îmbracă haine de sărbătoare. În cadrul evenimentului “Zilele...760

23 iul 00:17PoliticăConsilierii din Valu, convocaţi în şedinţă. Se va discuta şi pe seama circulaţiei maşinilor de marfă şi de mare tonaj prin interiorul comunei

Consilierii locali din Valu lui Traian sunt convocaţi marţi, 23 iulie, în şedinţă, pe ordinea de zi figurând un...794

23 iul 00:47PoliticăÎncă un prezidențiabil PSD se retrage din cursă

După retragerea lui Eugen Teodorovici din cursa internă din PSD pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, un...421

23 iul 00:46PoliticăSorin Grindeanu, prima reacție după dezvăluirile privind vacanța cu sexy consiliera sa: „Este o minciună“

Fostul premier și în prezent președinte al ANCOM, Sorin Grindeanu, a plecat într-o destinație exotică cu celebra...856

23 iul 00:45PoliticăStatutul poliţiştilor de penitenciare, promulgat

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind statutul poliţiştilor de...345

23 iul 00:42PoliticăPrimăria Tuzla scoate la licitație două terenuri

...398

23 iul 00:41PoliticăGheorghe Ştefan, condamnat la 3 ani şi 9 luni închisoare într-un dosar legat de Poşta Română

Gheorghe Ştefan, fost primar al municipiului Piatra Neamţ, a fost condamnat luni de Tribunalul Bucureşti la 3 ani şi...417

23 iul 00:39PoliticăPalaz a început de luni scandalul! Ce îi reproşează lui Learciu

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Claudiu Iorga Palaz, a început de luni scandalul! De data asta, a...798

23 iul 00:38PoliticăGrindeanu și consiliera sa Miss Buzău, deplasări externe. Cei doi au fost în insulele Azore, pe bani publici

Grindeanu si consiliera sa Miss Buzau figureaza in sistemul ANCOM ca au fost in Insulele Azore, pe bani publici, la o...1559

23 iul 00:27PoliticăGabriela Firea critică teroarea instituită de Viorica Dăncilă în PSD: 'Temele sunt stabilite de la tribună, iar noi, cei din sală facem figurație'

Gabriela Firea a reacționat la criticile premierului Viorica Dăncilă a acuzat-o că își prezintă opiniile în...365

Monden
23 iul 18:07MondenElena Gheorghe, videoclip de cinci stele în Turcia. Un vis împlinit pentru artistă

Spectacolul de la Sala Palatului unde și-a lansat cel de-al doilea album de muzică armânească a fost un adevărat...273

23 iul 00:00MondenAndreea Bălan și-a reluat acrobațiile mai repede decât i-au spus medicii. „Totul ține de ambiție”

Andreea Bălan (35 de ani) poate în sfârșit să răsufle ușurată. Corpul ei s-a refăcut complet după...174

23 iul 00:00MondenAlexia Eram s-a bronzat singurică pe plaja din Grecia

Alexia Eram (19 ani) s-a transformat într-o tânără superbă. Fiica Andreei Esca (46 de ani) a bifat o scurtă...279

23 iul 00:00MondenPrima poză cu Catanga, la opt zile după infarct

Cornelia Catanga (61 de ani) a văzut moartea cu ochii pe 14 iulie, când a suferit un infarct. Medicii Spitalului de...315

23 iul 00:00MondenCinci ani fără comediantul Robin Williams. Mesajul răvăşitor transmis de fiul său, Zachary

Robin Williams a fost unul dintre cei mai iubiţi comici şi actori americani din toate timpurile. Pe 21 iulie el ar fi...225

23 iul 00:00MondenCăderi nervoase, consum de alcool şi pierderea vocii. De ce n-a dat Jon Bon Jovi o reprezentaţie bună, la Bucureşti?

Este star rock de mai bine de trei decenii, idolul mai multor generaţii şi un sex simbol recunoscut în toată lumea....354

23 iul 00:00MondenNoi fotografii cu prinţul George, publicate cu ocazia împlinirii vârstei de 6 ani

Trei noi fotografii cu prinţul George al Marii Britanii au fost publicate luni de Palatul Kensington pentru a marca cea...226

23 iul 00:00Monden„Avengers: Endgame“ a detronat „Avatar“ devenind filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile

Pelicula cu supereroi ''Avengers: Endgame'' a devenit duminică filmul cu cele mai mari încasări din istoria...178

23 iul 00:00MondenShannen Doherty va juca într-un episod al serialului ''Riverdale'' dedicat memoriei actorului Luke Perry

Serialul de televiziune ''Riverdale'' îi va aduce un omagiu actorului Luke Perry, decedat în luna martie, într-un...188

23 iul 00:00MondenNeversea, Untold, Bon Jovi şi Metallica ridică piaţa festivalurilor la recordul istoric de 600 de milioane de lei

Festivalurile din această vară şi artiştii consacraţi care concertează la noi în ţară vor atrage în total...176

Mapamond
23 iul 00:00MapamondAfirmaţiile Iranului privind arestarea unor spioni ai CIA sunt „total false“, spune Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a calificat luni drept "total false" afirmaţiile Teheranului potrivit cărora o...156

23 iul 00:00MapamondSpania: Sanchez promite o mai mare reducere a datoriei publice în 2019

Premierul spaniol în exerciţiu Pedro Sanchez a promis luni reducerea datoriei publice mai mult decât era prevăzut...141

23 iul 00:00MapamondNorvegia: Atacurile teroriste din 22 iulie 2011 vor face parte din programa şcolară

Atacurile teroriste din 22 iulie 2011 de la Oslo şi de pe insula Utoya, soldate cu 77 de morţi, vor face parte în...155

23 iul 00:00MapamondProteste la Hong Kong: Beijingul denunţă acte ''intolerabile''

Beijingul a denunţat cu fermitate luni atacul comis cu o zi înainte asupra Biroului de legătură al guvernului...162

23 iul 00:00MapamondUn membru al cabinetului britanic demisionează în perspectiva preluării şefiei guvernului de către Boris Johnson

Un membru al cabinetului britanic a demisionat luni, în perspectiva preluării şefiei guvernului de către fostul...147

23 iul 00:00MapamondRusia şi Turcia negociază producţia comună de componente ale sistemului de rachete defensive S-400

Rusia şi Turcia discută posibilitatea producţiei comune a anumitor componente ale sistemului rusesc de rachete...161

23 iul 00:00MapamondNoua Zeelandă: Peste 2000 de arme interzise au fost deja predate; guvernul anunţă o nouă înăsprire a regimului armelor

Poliţia din Noua Zeelandă a strâns peste 2000 de arme semiautomate în 25 de acţiuni de colectare a anumitor tipuri...148

23 iul 00:00MapamondMike Pompeo recunoaşte progresele semnificative ale Mexicului în gestionarea imigraţiei ilegale

Secretarul de stat american Mike Pompeo a recunoscut duminică "progresele semnificative" ale Mexicului în combaterea...140

23 iul 00:00MapamondVenezuela: Vicepreşedintele parlamentului de la Caracas a încetat greva foamei

Vicepreşedintele parlamentului venezuelan Edgar Zambrano, închis din 8 mai pentru sprijinul acordat revoltei militare...143

23 iul 00:00MapamondSUA: Consilierul şi ginerele preşedintelui american Jared Kushner revine în Orientul Mijlociu la sfârşitul lunii iulie

Consilierul special şi ginerele preşedintelui american Jared Kushner va reveni în Orientul Mijlociu la sfârşitul...146