REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

INS: Câştigul salarial mediu nominal net, în creştere cu 13,3% în noiembrie 2018, la 2.792 de lei

INS: Câştigul salarial mediu nominal net, în creştere cu 13,3% în noiembrie 2018, la 2.792 de lei

Replica API 12 ianuarie 2019 | 00:00 339

Câştigul salarial mediu nominal net a ajuns în România, în noiembrie 2018, la valoarea de 2.792 de lei, în creştere cu 2,6% (72 de lei) faţă de luna precedentă, în timp ce, raportat la luna similară din 2017, majorarea a fost de 13,3%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.

Câştigul salarial mediu nominal brut a urcat în noiembrie 2018 cu 2,8%, până la 4.658 de lei, raportat la octombrie 2018.

Conform statisticii oficiale, în noiembrie 2018, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), respectiv 6.835 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 1.589 lei.

În ceea ce priveşte câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum, datele INS relevă faptul că, în noiembrie 2018 vs noiembrie 2017, indicele câştigului salarial real a fost de 109,5%. În acelaşi timp, indicele câştigului salarial real s-a situat la 102,7% pentru luna noiembrie 2018 faţă de luna precedentă.

În intervalul analizat, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna octombrie 2018 ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Potrivit sursei citate, în noiembrie 2018 faţă de octombrie 2018, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 52,6% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), respectiv cu 27,8% în extracţia minereurilor metalifere; între 8,5% şi 11,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe); între 5% şi 7,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, alte activităţi industriale n.c.a., cercetare-dezvoltare, activităţi de poştă şi de curier; între 4% şi 5% în fabricarea produselor din tutun, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

Pe de altă parte, scăderile câştigului salarial mediu net în noiembrie 2018 faţă de luna anterioară au fost determinate de acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

INS notează că scăderi semnificative ale câştigului salarial mediu net s-au consemnat în: industria metalurgică (-8,3%) şi în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, telecomunicaţii, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, transporturi aeriene, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) - între 1% şi 3%,

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: administraţie publică (+1,5%), învăţământ (+1,1%), sănătate şi asistenţă socială (+0,6%).

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
media aceasta, de ce nu spuneti, a inclus salariile crescute ale parlamentarilor, guvernantilor ce dorm la munca- poate vor apuca si somnul de veci. Incercati sa facewti o medie intre noi cei saraci si pensionari si dati rezultatul-pe minus. Renuntati la a mai minti ptr ca deveniti penibili. Si in randul pensionarilor exista persoane ce cunosc toate aceste aspecte
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614