REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Insolația și hepatita C – riscurile la care te expune căldura, dar și cum să le eviți

Insolația și hepatita C – riscurile la care te expune căldura, dar și cum să le eviți

Replica API 10 iulie 2020 | 00:00 931

Insolația, forma acută a hipertermiei, este o afecțiune considerată drept urgență medicală, însă dacă pacientul suferă și de hepatita de tip C, lucrurile se complică și mai mult. Deși folosim frecvent termenul ”insolație”, atunci când ne referim la starea asociată cu frisoane, durere de cap și senzație generală de rău cauzată de supraexpunerea la soare, de obicei, în aceste cazuri, este vorba despre hipertermie, care poate fi minoră, medie sau acută. Insolația este o formă mult mai gravă de hipertermie, care poate duce la leziuni ale sistemului nervos, comă și, în anumite cazuri, chiar la deces, scrie doc.ro.

O complicație rară, însă extrem de severă, a insolației constă în insuficiența hepatică, ceea ce, în caz de hepatită C, poate deveni rapid fatală. Potrivit specialiștilor, insolația are un impact negativ asupra circulației sanguine la nivelul ficatului, ceea ce înseamnă că ficatul nu mai primește suficient sânge, deci nu este oxigenat corespunzător. Nu există dovezi științifice care să indice faptul ca hepatita C poate crește riscul de insolație, însă, în mod cert, prezența virusului hepatic C în organism face ca insolația să devină și mai periculoasă pentru organism.

Legătura dintre insolație și insuficiența hepatică

Potrivit Academiei Americane a Medicilor de Familie, există 2 tipuri de insolație, și anume insolația obișnuită și insolația accidentală. Ambele pot duce la insuficiență hepatică, însă a doua, cea accidentală, se manifestă mult mai rapid, punând organismal într-un pericol mai mare. Acest tip de insolație afectează, în general, persoanele tinere, sănătoase, în timp ce insolația obișnuită afectează, în mod special, persoanele vârstnice sau pe cele cu afecțiuni cornice, precum diabet, hipertensiune, afecțiuni renale sau ale glandei tiroide, atunci când sunt expuse unor temperaturi ridicate, pentru o perioadă îndelungată.

De exemplu, un tânăr atlet care participă la un maraton ce se desfășoară pe timp de vară, în căldură, se poate deshidrata și, astfel, poate fi afectat de insolația accidentală. Această formă de insolație îi va afecta toate organele și îi va putea declanșa insuficiența hepatică. Din fericire, numai 5% din cazurile de insolație accidentală au, în lista de complicații, insuficiența hepatică.

Insuficiența hepatică se petrece atunci când nivelul de căldură este mult prea mare și organismul nu se mai poate folosi de mecanismele interne, precum transpirația, pentru a-și regla propria temperatură și contracara, în acest fel, căldura excesivă.

Așadar, pacienții diagnosticați cu hepatită de tip C ar trebui să fie de două ori mai precauți atunci când vine vorba de expunerea la temperaturile ridicate, fie în mod voit (la mare, pentru a se bronza), fie accidental (o ieșire în intervalul orar 11:00 – 16:00, pe timp de caniculă).

Cum recunoști insolația

Așadar, insolația este o afecțiune și o urgență medical cauzată de supraîncălzirea corpului, de obicei în urma expunerii îndelungate la temperature ridicate. Forma acută a hipertermiei, insolația se produce atunci când temperatura corpului ajunge la 40 grade Celsius sau crește și mai mult. Incidența cazurilor este mai crescută pe timpul verii, dar insolația se poate produce și în alte anotimpuri, în funcție de mediu – supraexpunerea la temperaturi înalte poate surveni și în urma unei ședințe prea lungi la solar, de exemplu.

Insolația necesită îngrijiri medicale de urgență, altfel poate afecta creierul, inima, rinichii și întreg sistemul muscular. Leziunile la nivelul organelor interne și ale mușchilor se pot agrava cu cât se întârzie tratamentul, ceea ce poate crește riscul de comă sau, chiar, deces. Așadar, dacă recunoști simptomele de insolație la tine sau la cineva apropiat, sună de urgență la serviciul de ambulanță sau mergi direct la cel mai apropiat spital. Cu toate acestea, este bine de reținut că, dacă insolația este identificată și tratată în fază incipientă, rata de vindecare este de 100%.

Insolația este, de obicei, precedată de o hipertermie acută. Iată care sunt simptomele cele mai frecvente care precedă insolația:

Stare de amețeală și/sau vertij

Oboseală cronică și/sau slăbiciune acută (dificultăți în deplasare sau efectuarea unor acțiuni simple)

Dureri de cap

Stare de greață și/sau vărsături

Stare de confuzie și/sau panică

Piele foarte uscată

Urină închisă la culoare

Bufeuri de căldură, însă fără transpirație

Stare de frisoane urmate de bufeuri

Dacă hipertermia degenerează în insolație, vor apărea simptomele specific acestei afecțiuni, precum:

Stare febrilă

Delir

Pierderea cunoștinței

Tahicardie și puls accelerat

Vărsături pronunțate

Modificări ale comportamentului (confuzie accentuată, nervozitate, vorbire cu impedimente)

Înroșirea pronunțată a pielii la nivelul întregului corp

Comă

Imediat ce observi primele semne ale insolației, este important să suni la serviciul de ambulanță, pentru a fi transportat, de urgență, la cel mai apropiat spital. În timp ce aștepți ambulanța, va trebui să te asiguri că ai un loc ferit de soare unde te poți adăposti. Odată identificat un loc optim, preferabil un spațiu de interior, bine ventilat, vei sta întins, cu picioarele așezate în sus (sprijinite de un perete) și vei încerca să reduci temperatura corpului cu cuburi de gheață sau comprese cu apă rece. Te poți folosi și de cearșafuri umede, în care să te învelești, sau poți face un duș rece.

Cum să previi insolația

Fie că ai sau nu hepatită de tip C, este important să îți iei măsurile necesare pentru a preveni insolațiile, în timpul verii. Cele mai importante reguli sunt hidratarea corespunzătoare și evitarea activităților sportive sau foarte solicitante, desfășurate în căldură. Poți lua în considerare următoarele recomandări, pentru a-ți fi mai ușor:

Consumă fructe zemoase, supe și ceaiuri pentru a suplimenta aportul de lichide.

Evită, pe cât posibil, consumul de băuturi pe bază de cofeină, zahăr și alcool.

Poartă haine subțiri, din materiale naturale, și acoperă-ți întotdeauna capul cu o pălărie sau șapcă, iar ochii cu ochelari de soare cu lentile polarizate.

Dacă trebuie să stai afară în zilele în care este foarte cald, încearcă să faci pauze dese, pentru a te hidrata și odihni, dar și pentru a-ți uda pielea cu apă.

Planifică-ți activitățile în aer liber în prima parte a zilei ori seara, târziu, când se răcorește afară.

Fă tot posibilul să te protejezi de căldura excesivă, chiar și atunci când nu se simte puternic în aer (de exemplu, cât umiditatea este crescută).

Dacă ai probleme hepatice sau suferi de hepatita C, ia în considerare un supliment alimentar, preferabil pe bază de turmeric și scorțișoară, care reglează funcțiile hepatice și ajută și la controlul glicemiei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920