REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Insolvenţele în rândul firmelor mari au crescut cu 5% în primul semestru; aproape 5 miliarde de lei, pierderile cauzate creditorilor

Insolvenţele în rândul firmelor mari au crescut cu 5% în primul semestru; aproape 5 miliarde de lei, pierderile cauzate creditorilor

Replica API 24 august 2018 | 00:00 229

Numărul companiilor mari cu cifra de afaceri peste un milion de euro care au intrat în insolvenţă în primul semestru al anului 2018 a crescut cu aproape 5%, ajungând la 189, iar pierderile totale cauzate creditorilor de companiile insolvente s-au majorat cu 10%, la 5 miliarde lei, relevă un nou studiu Coface privind evoluţia insolvenţelor în prima jumătate a acestui an, scrie Agerpres.

"Numărul companiilor mari cu cifra de afaceri peste un milion de euro care au intrat în insolvenţă în primul semestru al anului 2018 a crescut cu aproape 5%, ajungând la 189. Creşterea insolvenţelor în rândul firmelor mari reprezintă o problemă sistemică, deoarece acestea propagă un şoc financiar şi social mai mare în mediul de afaceri deja foarte polarizat. Deşi numărul insolvenţelor din prima jumătate a anului curent este la un minim al ultimilor zece ani, pierderile generate creditorilor sunt la un nivel foarte ridicat, aproape de pierderile maxime din ultimul deceniu", se arată în studiul Coface, care a luat în considerare cazurile noi de la Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) din primul semestru al anului curent.

Conform datelor preliminare publicate de BPI şi în baza metodologiei Coface, în primul semestru 2018 s-au deschis 4.199 proceduri noi de insolvenţă, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când s-au deschis 4.442 de insolvenţe.

Cele mai multe insolvenţe deschise în primul semestru al anului curent au fost în comerţul cu amănuntul (674), urmat de construcţii (663) şi comerţul cu ridicata şi distribuţie (624).

"Principalii factori care duc la deteriorarea comportamentului de plată al companiilor, pe de o parte, respectiv scăderea nivelului de încredere a antreprenorilor, pe de altă parte, sunt creşterea cheltuielilor, în special cele cu salariile, utilităţile şi combustibilul, creşterea cheltuielilor privind dobânzile şi rambursarea creditelor bancare, impredictibilitatea fiscală. La toate acestea se adaugă economia subterană din România, estimată de Comisia Europeană la aproape 28% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE după Bulgaria, ceea ce permite concurenţa neloială şi dificultatea de a fi competitiv, dificultatea de a găsi forţă de muncă la un salariu care să reflecte productivitatea reală", a precizat Iancu Guda, Services Director, Coface România.

Potrivit studiului, companiile insolvente în primul semestru al acestui an au cauzat creditorilor (instituţiilor de credit, furnizorilor etc.) pierderi totale de aproape 5 miliarde de lei, în creştere cu 10% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017.

De asemenea, numărul locurilor de muncă înregistrate de firmele insolvente în primul semestru 2018 este în creştere cu 35%, ajungând la aproape 26.000 de salariaţi.

"Creşterea impactului companiilor insolvente asupra mediului de afaceri este înregistrată pe fondul deteriorării contextului fiscal şi antreprenorial din România, care alimentează o fluctuaţie majoră a ritmului creşterii economice şi a companiilor nou înregistrate în comparaţie cu cele care îşi întrerup activitatea. Perioada de expansiune este mult peste potenţial şi poate fi urmată de o recesiune mai dură", susţin realizatorii studiului.

Potrivi sursei citate, contextul macroeconomic devine instabil din cauza politicilor fiscale prociclice care alimentează creşterea unui deficit fiscal foarte ridicat într-o perioadă de temperare a creşterii economice.

"Deficitul fiscal în primul semestru 2018 este de -14,96 miliarde de lei, cel mai ridicat din ultimii 8 ani, de aproape 2,4 ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului anterior. Decalajul dintre veniturile şi cheltuielile publice creşte accelerat, în contextul în care trimestrul doi a înregistrat un deficit fiscal de 10 miliarde de lei, de două ori peste nivelul din primul trimestru. Deficitul fiscal record este determinat de creşterea cheltuielilor publice (+19%), mult mai accelerat faţă de avansul veniturilor publice (+12,6%)", relevă studiul citat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367