REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Insomnia și bolile cardiovasculare: sfaturi pentru pacienții cu tulburări ale somnului

Insomnia și bolile cardiovasculare: sfaturi pentru pacienții cu tulburări ale somnului

Replica API 1 decembrie 2020 | 00:00 948

Insomnia este definită că fiind o problemă în ce privește inițierea somnului, menținerea somnului, trezirea prea devreme sau faptul că o persoană are o calitate slabă a somnului (acesta nu este deloc odihnitor), care afectează starea persoanei din timpul zilei.

Simptomele insomniei includ, printre altele, oboseală, afectarea puterii de concentrare, scăderea inițiativei, stare de somnolență în timpul zilei, o performanță slabă, o dispoziție proastă și irascibilitate, scrie doc.ro.

Specialiștii spun că mai mult de o treime din populația României (procentul ar putea ajunge chiar și la 45-50% la anumite categorii de persoane cu risc) au tulburări de somn, iar printre acestea se numără și insomnia.

Dovezile se adună pe zi ce trece în ceea ce privește posibilele asocieri între insomnie și hipertensiune, evenimente cardiovasculare majore și deces. De exemplu, un studiu taiwanez a urmărit 44.080 de bărbați și femei (toți aceștia fiind diagnosticați cu insomnie de peste 10 ani), iar cercetătorii au descoperit o incidența mai mare de accident vascular cerebral (AVC) și de infarct miocardic, în comparație cu grupurile de control cu persoane de aceeași vârstă, același sex.

Totodată, există date obținute în alte studii, care au scos la iveală că insomnia auto-raportată a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvoltă boală arterială coronariană sau boală cardiovasculară în cazul a 86.329 femei în perioada de după instalarea menopauzei.

Recomandări pentru pacienții cu boli cardiovasculare care suferă de insomnie

În vreme ce unii pacienți vor avea nevoie de un tratament special din medicină somnului, mulți pacienți cu probleme ale somnului pot beneficia de pe urmă respectării următoarelor reguli simple:

Controlul stimulilor:

Limitează activitățile care au loc în pat - acceptând doar somnul și sexul (fără telefoane, laptopuri sau televizor în camera)

Trezește-te la aceeași ora în fiecare dimineață, chiar și în weekend.

Mergi la culcare doar atunci când simți că îți este somn.

Dacă nu ai adormit în aproximativ 20 de minute, ridică-te din pat și fă ceva relaxant, în altă parte a locuinței, unde încăperea are o lumina slabă. Întoarce-te în pat doar când ești somnoros. Repetă acest lucru.

Nu te uita la ceas.

Igiena somnului

Evita să ațipești sau să tragi un pui de somn în timpul zilei.

Evita cofeina după prânz.

Evita nicotină, alcoolul și mesele copioase (preparatele care îți pică greu la stomac) în interval de 2-3 ore până la ora de culcare.

În mod consecvent, adopta sau încearcă un ritual relaxant dedicat momentului în care mergi la culcare.

Fă exerciții fizice în timpul zilei, astfel încât să fii mai obosit noaptea.

Expune-te la lumina soarelui în timpul zilei.

Asigura-te că dormitorul tău este o încăpere întunecată, unde este liniște și unde ai setat o temperatura cu care te simți confortabil. Folosește dopuri pentru urechi sau o masca pe care o aplici pe ochi, dacă este necesar, pentru că nimic să nu îți perturbe somnul.

Studiile confirmă că insomnia este asociată cu un risc mai mare de infarct miocardic și de accident vascular cerebral

Potrivit unei cercetări publicate în martie 2017 în European Journal of Preventive Cardiology, insomnia este într-adevăr asociată cu un risc crescut de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.

Această meta-analiză a evaluat asocierea dintre simptomele insomniei și incidența sau decesul de pe urmă bolilor cardiovasculare (infarct miocardic acut, boală cardiacă coronariană, insuficientă cardiacă), accidentului vascular cerebral sau de pe urmă unei combinații de evenimente.

Autorii au analizat 15 studii de cohorta, însumând un total de 160.867 participanți. În timpul unei perioade medii, cuprinse între 3 și 29,6 ani, au existat 11.702 evenimente adverse.

Cercetătorii au observat astfel că au existat asocieri semnificative între dificultatea de a adormi, dificultatea de a rămâne adormit și somnul deloc odihnitor și riscul de boală cardiovasculară și de accident vascular cerebral. S-a observat că riscurile în aceste privințe au crescut, în comparație cu persoanele care nu se confruntau cu simptomele insomniei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218