REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Inspecţia Muncii A AMENDAT constructorul blocului fără autorizaţie din zona Tomis Plus

Inspecţia Muncii A AMENDAT constructorul blocului fără autorizaţie din zona Tomis Plus

Replica API 22 noiembrie 2016 | 00:20 411

Schela prăbuşită nu avea elemente de asigurare

Schela prăbuşită nu avea elemente de asigurare

Inspectoratul Teritorial de Muncă a finalizat ancheta declanşată în cazul schelei care s-a prăbuşit de la un bloc aflat în construcţie pe strada Madrid (în imediata apropiere a cartierului Tomis Plus din Constanţa, la ieşire spre Ovidiu). Conform inspectorilor ITM, vinovat este constructorul. Amintim că, din pricina vântului puternic de pe 9 noiembrie, schela clădirii s-a prăbuşit peste gardul unui imobil, dar şi peste două automobile.

În momentul declanşării verificărilor, constructorul a susţinut că atunci când schela s-a prăbuşit, ea era parţial demontată, iar unele măsuri de siguranţă fuseseră eliminate. „S-a făcut o anchetă. Schela nu a fost asigurată în mod corespunzător, acesta fiind şi motivul pentru care s-a produs căderea. Angajatorul spunea atunci că era în proces de demontare a schelei, iar ca urmare a acestui aspect admite că elemente de asigurare au fost îndepărtate”, a declarat Constantin Marian Becheanu, inspector şef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa.

De asemenea, reprezentantul ITM susţine că firma angajatoare a fost sancţionată contravenţional pentru accidentul produs la blocul din cartierul Tomis Plus. Din fericire pentru angajator, schela nu a căzut peste nici un muncitor, ceea ce ar fi însemnat accident la locul de muncă şi încă un dosar penal pentru constructor. Firma SC Arproex SRL care se ocupa de lucrarea din cartierul Tomis Plus a continuat să îşi desfăşoare activitatea chiar dacă nu avea autorizaţie de construcţie. Administraţia locală, prin Direcţia Poliţiei Locale, a dispus sistarea lucrărilor, iar firma a contestat decizia.

Conform legii, dacă un agent economic contestă măsura sistării lucrărilor în domeniul construcţiei, lucrarea rămâne sistată până la punerea în legalitate. Totuşi, firma Arproex a susţinut că această contestaţie îi dă dreptul să-şi continue activitatea, lucru însă fals din punct de vedere al legislaţiei. Mai mult, schela montată de către o firmă specializată nu era îndeajuns pentru a intra în legalitate – lipsea avizul de desfăşurare a şantierului. De asemenea, adăugăm că refuzul constructorului de a sista activitatea a fost raportată şi procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, care au deschis un dosar de cercetare penală.

Claudia CORBU

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218