REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa face flagrante cu banii aduşi de acasă de denunţători

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa face flagrante cu banii aduşi de acasă de denunţători

Replica API 25 octombrie 2012 | 00:00 1156

Când nu apelează la bancnotele "prespălate" din fondul IGPR,

Când nu apelează la bancnotele "prespălate" din fondul IGPR,

V-aţi gândit vreodată care este "povestea" banilor pe care scrie "mită", "şantaj", "proxenet"? Ne referim, desigur, la acele bancnote pe care Poliţia le foloseşte la organizarea unui flagrant. Cum bancnotele pot avea de suferit în timpul acţiunii propriu-zise, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa mărturisesc că există un fond special în acest sens. Aşadar, în primul rând trebuie să existe banii, iar cea de-a doua etapă este marcarea lor, cu pulberi şi creioane fluorescente. Cele două etape pregătitoare fiind parcurse, acţiunea în sine poate fi demarată.

Lupta cu infractorii este una acerbă pentru poliţiştii constănţeni. Printre activităţile desfăşurate, flagrantele ocupă un loc de "cinste", unde acţiunile necesită a fi bine gândite şi organizate ca la carte întrucât trebuie să decurgă cu succes din prima. Referindu-ne strict la flagrantul organizat în cazul mitei sau şantajului, ajungem automat la partea bănească, ce este utilizată pentru a depista infractorul. Potrivit comisarului-şef Camil Manea, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa, există un fond de flagrant în cadrul Inspectoratului General de Poliţie, care este pus la dispoziţie, în funcţie de acţiuni. "Există un fond de flagrant la nivelul Inspectoratului General, care se distribuie în funcţie de solicitări. De asemenea, se utilizează şi în funcţie de disponibilitatea fondului de flagrant, pentru că nu este nelimitat", a spus Camil Manea. Când are loc o acţiune de acest gen, ce necesită sume mai mari de bani, se solicită la IGP, după care banii se depun în contul IPJ Constanţa. Odată ajunşi la destinaţie, banii trec prin cea de-a doua etapă, şi anume marcarea lor. Acţiunea se realizează în câteva minute, într-o cameră întunecoasă, unde sunt folosite substanţe chimice, pulberi şi creioane fluorescente, de diferite culori precum galben, verde, portocaliu. Odată terminat procesul, acţiunea poate fi demarată întrucât ceea ce a fost scris pe bancnotă, de genul "şantaj" sau "mită", dar şi data zilei respective, se pot vedea doar cu ajutorul unui spectru luminos, la lumina zilei banii arătând ca şi cum ar fi curaţi ca lacrima. Însă, ne spune Manea, la fondul de flagrant se apelează doar când sumele sunt mai mari, în general lucrându-se şi cu banul omului care a făcut plângerea.

În locul banilor marcaţi, se notează într-un proces verbal seriile bancnotelor

În ultima vreme se mai foloseşte o tehnică fără a mai fi nevoie de substanţele chimice, şi anume se întocmeşte un proces verbal unde sunt luate seriile bancnotelor ce urmează a fi puse în "joc". "Sunt folosite substanţe chimice, prafuri speciale, creioane fluorescente. Scriem pe bancnote în funcţie de caz: mită, şantaj şi aşa mai departe. Aceasta este o variantă, însă mai apelăm şi alta, pentru că oamenii s-au deşteptat. Depinde, de la caz, la caz. Dacă este undeva în stradă se marchează, cu toate că se pierde timp. Acum luăm seria, se face proces verbal de inventariere a banilor, în prezenţa martorilor, care rămâne la dosar. După flagrant, se confruntă seriile", a mai spus Camil Manea. Cum evenimentele de faţă necesită o intervenţie rapidă, oamenii legii ne spun că se apelează ceva mai rar la fondul de flagrant, spre exemplu ultima solicitare a IPJ Constanţa având loc în septembrie.

Cum se curăţă banii de la flagrant? Simplu, cu săpun şi apă!

De asemenea, banii destinaţi se refolosesc, fiind depuşi, din nou, în fondul de flagrant din cadrul IGPR, procedeul de curăţare al lor fiind unul foarte simplu, cu apă şi săpun. În cazul în care bancnotele se deteriorează sau se pierd, nu este absolut nici o problemă, ne spune Camil Manea, lucru confirmat şi de către comisarul şef Marian Voineagu, şef birou Investigare tehnico-ştiinţifică a locului faptei din cadrul Serviciilor Criminale, IPJ. "Banii se pot deteriora, pierde, distruge. Este un risc ştiut. În timpul flagrantului, poliţiştii îşi pot risca şi viaţa, ce să mai spunem de acele bancnote? Se întocmeşte un proces verbal, se anunţă acest lucru", a spus Marian Voineagu. De-a lungul timpului s-au organizat multe flagrante, dar s-au înregistrat şi întâmplări ce nu au decurs tocmai bine, banii marcaţi fiind deterioraţi, motiv pentru care este indicat să se apeleze la fondul de flagrant, pus la dispoziţie de Inspectoratul General de Poliţie. Cum activitatea este una intensă, dar şi cazuistica diferită, sunt luni în care nu există nici un flagrant şi luni în care sunt foarte multe, ne spun reprezentanţii IPJ Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218