REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Inspectorii OPC au făcut curăţenie în frigiderele din Mamaia. Restaurantul Azur, închis

Inspectorii OPC au făcut curăţenie în frigiderele din Mamaia. Restaurantul Azur, închis

Replica API 25 iunie 2015 | 22:53 1370

Meniul zilei pentru turişti: mâncare expirată în cea mai fiţoasă staţiune!

Meniul zilei pentru turişti: mâncare expirată în cea mai fiţoasă staţiune!

Scandalos! Inspectorii OPC au rămas şocaţi de ce au găsit la trei restaurante din staţiunea Mamaia. Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a făcut o vizită scurtă în cea mai fiţoasă staţiune de pe litoralul românesc. Ce a găsit, este de-a dreptul scandalos: mâncare mucegăită, depozitată pe jos, produse expirate şi bucate gătite şi apoi congelate. Restaurantul Azur a fost închis până la remedierea deficienţelor, iar alte două s-au ales cu amenzi usturătoare. Culmea este că unul dintre administratorii unităţilor şi-a recunoscut, cu seninătate, greşeala, spunând că „orice om greşeşte”. Dunca promite în tot sezonul estival controale „la sânge”, astfel încă viaţa consumatorilor să nu fie pusă în pericol de agenţi economici care nu se gândesc decât la profitul propriu.

Marius Dunca

Inspecţie OPC cu scandal, în Mamaia! Unele restaurante din cea mai râvnită staţiune de pe litoralul românesc oferă turiştilor o largă varietate de mâncare stricată, asezonată cu mucegai. Aşa-zisele preparate culinare, vândute la preţuri exorbitante, sunt adevărate bombe toxice pentru consumatori. Acest fapt a fost constatat de preşedintele ANPC, Marius Dunca, după ce a luat la puricat bucătăriile a trei restaurante din staţiune. Prima unitate vizitată a fost autoservirea Azur. Bucătarii de aici obişnuiau să nu arunce mâncarea rămasă seara în restaurant. Inspectorii au găsit chifteluţe, peşte, sarmale şi piept de pui la grătar congelate, dar şi produse neetichetate. Preparatele au ajuns, mai mult ca sigur, în farfuriile turiştilor. Acest lucru nu se va mai întâmpla, întrucât activitatea unităţii a fost suspendată. „Le-am spus ce au de făcut. Dacă remediază deficienţele în trei ore, le dăm drumul, dacă le remediază în toamnă, le dăm drumul în toamnă. Aici, facem ce trebuie, respectăm legislaţia în vigoare, acasă facem ce vrem“, a spus Marius Dunca. Reprezentanţii unităţii s-au simţit deranjaţi de faptul că inspectorul le-a atras atenţia că produsele nu corespund legislaţiei în vigoare, şi au început să se certe, atât cu presa, cât şi cu preşedintele ANPC. „Ştiţi dumneavoastră că sunt de câteva zile? De ce vă exprimaţi aşa?! Sunt de azi dimineaţă“, a spus, iritat, reprezentantul unităţii.

Următoarea locaţie controlată a fost „La balansoar“. Brânză şi murături mucegăite urmau să ajungă pe masa turiştilor. „Staţi să vă explic! Orice om mai şi greşeşte. Nu aş da brânza aceea copiilor mei s-o mănânce. Ce caută? Se mai întâmplă să se strice un produs în frigider”, a explicat administratorul restaurantului „La Balansoar”, Dorina Nicolescu, care, culmea, a ţinut să mulţumească inspectorilor OPC pentru acţiune de control pe care le desfăşoară. Zicala „Greşeala recunoscută este pe jumătate iertată” nu se aplică şi în cazul acesta. „Când sunt produse care pun în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor, nu sunt de acord că greşiţi”, i-a explicat Marius Dunca. Unitatea se va alege cu o amendă între 10.000 şi 20.000 lei.

La restaurantul „Mikey’s”, vizitat şi el de OPC, inspectorii au găsit mâncare expirată de la jumătatea lunii. „Trebuia să vină Protecţia Consumatorilor să le scoată tot ce nu e bun din frigider”, a spus Dunca. Şi această unitate a fost amendată contravenţional. Marius Dunca promite consumatorilor că întreg sezonul estival inspectorii vor fi în alertă. Vor verifica „la sânge” agenţii economici, hotelierii, iar cei care nu vor respecta legislaţia în vigoare, vor fi aspru pedepsiţi. „Toate produsele care nu sunt etichetate şi expirate, pun în pericol viaţa consumatorilor şi nu respectă legislaţia în vigoare. O să supraveghem foarte atent piaţa. Am crezut că anul acesta nu voi mai descoperi lucruri pe care le-am descoperit anul trecut. Să vedem, după ce le dăm amenzile maxime, 10.000, 20.000 dacă-şi mai permit să facă asemenea lucruri. Sunt trei Comandamente Estival deschise în Mamaia, Jupiter şi Costineşti, pentru sesizările consumatorilor, intrăm şi-n unităţi de alimentaţie, şi la hoteluri, să vedem dacă se respectă legislaţia”, a conchis Marius Dunca.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367