REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Instabilitatea politică, inflaţia şi cursul euro, principalele temeri ale investitorilor pentru perioada următoare

Instabilitatea politică, inflaţia şi cursul euro, principalele temeri ale investitorilor pentru perioada următoare

Replica API 12 octombrie 2019 | 00:00 465

foto Mediafax

Creşterea inflaţiei, deprecierea leului şi accentuarea blocajului financiar reprezintă principalele temeri ale investitorilor în toamna acestui an, potrivit unei analize de profil realizate în primele zile ale lunii octombrie.

"Instabilitatea politică a revenit în prim-plan, zgomotul politic fiind de natură să accentueze semnalele de alarmă privind evoluţia economiei. Economia românească se pregăteşte de vremuri tulburi. Într-un context internaţional plin de provocări, de la Brexit la războiul comercial SUA-China şi problemele economice din Germania, investitorii privesc cu tot mai multă neîncredere starea economiei", arată analiza Frames, realizată în cadrul campaniei ,"România, încotro?'', care radiografiază economia după 30 de ani de capitalism.

Potrivit unui barometru de opinie realizat în rândul a 240 de oameni de afaceri, manageri şi experţi cu funcţii de răspundere din aproape întregul spectru economic, 46% dintre investitori cred că economia merge într-o direcţie greşită, 39% consideră că drumul este unul pozitiv, iar restul au evitat să răspundă. Principalele temeri ale investitorilor sunt legate de creşterea inflaţiei, menţionată de 67% dintre respondenţi, deprecierea leului (54%) şi accentuarea blocajului financiar (49%).

"Creşterea preţurilor se află în prim-planul preocupărilor managerilor, în această toamnă. Tot mai multe companii încearcă să acopere din preţuri problemele pe care le întâmpină, de la scăderea vânzărilor la blocajul financiar generat de neplata la timp a facturilor, creşterea salariilor, forţată de evoluţia câştigurilor din sectorul bugetar şi preconizata scumpire a utilităţilor (carburanţi, energie, gaze etc.), în perspectiva sezonului rece'', arată concluziile analizei.

Creşterea inflaţiei este urmată, în topul temerilor investitorilor, de o preconizată depreciere a leului, despre care majoritatea investitorilor cred că va urma în perioada următoare.

Întrebaţi cum văd evoluţia monedei europene în raport cu leul în următoarele şase luni, 54% dintre investitori au indicat cursul în jurul nivelului de 4,80 lei/euro, în timp ce 12% îl văd peste nivelul de 4,8 lei, aproape un sfert (23%) se aşteaptă ca euro să evolueze în intervalul 4,7-4,75 lei, iar 11% au evitat să răspundă.

"Accentuarea dezechilibrelor macroeconomice va continua să pună presiune pe cursul valutar. Deficitul din balanţa comercială se va accentua pe fondul importurilor semnificative din ultima parte a anului. Iar la exporturi, lucrurile merg din ce în ce mai prost, pe fondul accentuării problemelor din ţările partenere, precum Germania, principala relaţie comercială a României'', afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Accentuarea blocajului financiar se află, de asemenea, în topul preocupărilor investitorilor. Într-o economie în care marea majoritate a companiilor sunt slab finanţate, dinamica plăţilor şi încasărilor face diferenţa dintre supravieţuire şi insolvenţă.

Recent, într-o altă cercetare Frames, 7 din 10 companii declarau că îşi amână cu bună ştiinţă plăţile, pentru a-şi acoperi probleme financiare de strică necesitate.

Dincolo de creşterea inflaţiei, deprecierea leului şi accentuarea blocajului financiar, în topul temerilor investitorilor reapare instabilitatea politică, menţionată de 39% dintre respondenţi.

"Căderea Guvernului Dăncilă şi discuţiile privind formarea noului guvern nu erau luate în calcul în momentul realizării barometrului, însă aceste momente vin să confirme că zgomotul politic devine tot mai puternic, iar consecinţele pot fi semnificative. Rămâne de văzut în măsură noul cabinet va reuşi să corecteze numeroasele probleme precum cele de fiscalitate (OUG 114, supraacciza la carburanţi, modificările fiscale în cascadă etc.) sau cele din piaţa muncii (supraimpozitarea part-time, accesul muncitorilor străini etc.) şi, astfel, să crească încrederea în economie. În perspectiva anului electoral 2020, toate aceste temeri au legătură cu nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal, a condiţiilor de business din România'', se menţionează în analiza de specialitate.

Conform cercetării, toate aceste semnale de alarmă îi determină pe mulţi dintre investitori să adopte o politică de expectativă, în care conservarea resurselor şi dezintermedierea se vor afla în prim-plan. Multe dintre investiţiile private ar putea fi puse pe "hold'', susţin analiştii.

Barometrul Frames privind economia românească a fost realizat în perioada 1 - 7 octombrie 2019, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 240 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102