REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Instanţa a amânat pronunţarea în dosarul fostului procuror Balaican

Instanţa a amânat pronunţarea în dosarul fostului procuror Balaican

Replica API 3 februarie 2018 | 00:00 257

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au amânat, din nou, pronunţarea, în dosarul penal care îi vizează pe fostul procuror al Parchetului Tribunalului, Vasile Balaican, trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie, şi pe afaceristul Răzvan Dimoftache, cel care a pus în pericol vieţile celor cărora le-a vândut carne expirată de mulţi ani, în magazinele sale din zona Tomis 3. Dimoftache este acuzat pentru cumpărare de influenţă.

Aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa, pe fondul cauzei, dosarul penal deschis pe numele celor doi se află în faza finală, când se aşteaptă prima pronunţare a judecătorilor. La sfârşitul anului trecut, mai exact pe data de 18 decembrie 2017, judecătorii au respins ca nefondată cererea formulată de Dimoftache, prin care a cerut recuzarea procurorului Sorin Constantinescu, şeful DNA Constanţa, şi au amânat, totodată, pronunţarea, pe fondul cauzei, pentru data de 9 ianuarie 2018, apoi pentru data de 19 ianuarie, după care s-a amânat din nou, pentru 2 februarie. Şi de această dată, instanţa a dipus o nouă amânare, pentru 16 februarie, când fostul procuror şi afaceristul constănţean şi-ar putea afla sentinţa.

Ancheta care stă la baza întregului dosar penal îl viza, iniţial, pe afaceristul Dimoftache, cercetat pentru evaziune fiscală. În momentul în care oamenii legii au efectuat percheziţii la sediul firmei şi la domiciliul acestuia, au descoperit unele filmuleţe, într-un calculator, realizate de „pe blat”, în timp ce discuta şi-i dădea bani procurorului Vasile Balaican.

Mai departe, Parchetul Curţii de Apel a emis o ordonanţă, pe data de 5 februarie 2016, care s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor corelative de luare de mită şi dare de mită care ar fi fost săvârşite, la data de 10.02.2012, de către Vasile Balaican, în calitatea sa, la acel moment, de procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi, respectiv, de către Răzvan Dimoftache. Prin aceeaşi ordonanţă, în virtutea calităţii personale de procuror a numitului Balaican, s-a dispus declinarea cauzei în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Constanţa, care i-a trimis în judecată pe ambii inculpaţi, pentru infracţiunile de corupţie menţionate.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218