REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Instanţa supremă a decis să sesizeze CCR privind neconstituţionalitatea OUG 14, de abogare a OUG 13, pe dezincriminarea abuzului în serviciu

Instanţa supremă a decis să sesizeze CCR privind neconstituţionalitatea OUG 14, de abogare a OUG 13, pe dezincriminarea abuzului în serviciu

Replica API 9 septembrie 2017 | 03:37 372

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, vineri, să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 14, de abogare a OUG 13, privind dezincriminarea abuzului în serviciu, la sesizarea avocaţilor Alinei Bica şi Cătălin Teodorescu, în dosarul privind despăgubirea ilegală a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), din care făcea parte şi fosta şefă a DIICOT.

Avocaţii lui Bica şi Teodorescu au arătat, vineri, la instanţa supremă, că Ordonanţa 14, cea care a abogat OUG 13 prin care se dezincrimina infracţiunea de abuz în serviciu, a fost adoptată fără respectarea Constituţiei.

"Dacă OUG 13 ar fi rămas în vigoare, s-ar fi aplicat principiul legii mai favorabile şi abuzul în serviciu ar fi fost abrogat, adică tocmai infracţiunea de care este acuzată clienta mea”, a susţinut avocatul fostei şefe a DIICOT, care a depus o serie de argumente în scris.

Procurorul DNA s-a opus sesizării CCR cu acesta chestiune şi a arătat că, dacă ar fi declarată neconstituţională OUG 14, ar intra în vigoare automat OUG 13.

După deliberări de aproximativ 20 de minute, presedinta instanţei Lucia Rog a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională.

În decembrie 2014, Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a fost trimisă în judecată în dosarul despăgubirii frauduloase a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Bica făcea parte, la data faptelor, din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor de la ANRP, alături de Crinuţa Dumitrean, fosta şefa a ANRP, Sergiu Diacomatu şi Remus Baciu, foşti vicepreşedinţi ai instituţiei, deputatul Cătălin Teodorescu, Dragoş George Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, Oana Vasilescu şi Lăcrămioara Alexandru. Gheorghe Stelian şi expertul evaluator Emil Nuţu au fost, de asemenea, trimişi în judecată. Celălalt membru al comisiei, deputatul Marko Attila, va fi cercetat separat deoarece a plecat din ţară.

Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu pentru că ar fi aprobat despăgubirea lui Gheorghe Stelian cu 89 de milioane de euro, pentru un teren din Bucureşti supraevaluat cu 62 de milioane de euro.

În acest dosar a fost arestat şi omul de afaceri Dorin Cocoş, suspectat că a solicitat 10 milioane de euro de la Gheorghe Stelian pentru a interveni pe lângă comisia de la ANRP, scrie news.ro.

Ordonanţa de Urgenţă 14, prin care sunt abrogate prevederile Ordonanţei de Urgenţă 13 adoptate de Guvernul Grindeanu, de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, a fost atacată în contencios administrativ şi la Curtea de Apel Bucureşti, de către mai multe persoane condamnate, în primă instanţă, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Luiza Căzănescu şi SC Luisa Casa de Modă SRL au deschis, în 10 februarie 2017, la Curtea de Apel Bucureşti, câte două procese pentru suspendarea, respectiv anularea Ordonanţei 14.

O altă sesizare vizând OUG 14 a fost înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti, când fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, judecat pentru abuz în serviciu în dosarul ANRP privind despăgubirea ilegală a lui Horia Simu, a cerut instanţei să sesizeze Curtea Constituţională în cazul ordonanţei care a abrogat ordonanţa de urgenţă prin care au fost modificate codurilor penale, arătând că prin acest act normativ i se încalcă dreptul la apărare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru anumiti mafioti politici , ai lui Relu , ai lui Baselu , ai lui Dragnea , un glonte in ceafa ar fi vindecarea deplina !
2
0
Daca CCR va da aviz favorabil, atunci toti, dar absolut toti trebuie dati pe mana tribunalului militar -INALTA TRADARE
5
1
Daca CCR da un raspuns favorabil acestei infractoare si celorlalti ca ea ,eu consider ca atunci va fi sfarsitul ordinii si respectului fata de justitie si legi.Totul este un teatru ieftin cu scopul de a legaliza furtul din banii nostrii de catre ,,alesii neamuli".Cum poti concepe o lege care sa ma condamne doar daca fur peste 150000 euro si sa fiu in continuare cinstit si onorabil daca am furat doar 149999 euro!!!!
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102