REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Instanţa Supremă încă nu a terminat de judecat apelul lui Nicuşor Constantinescu, în dosarul perdelelor forestiere

Instanţa Supremă încă nu a terminat de judecat apelul lui Nicuşor Constantinescu, în dosarul perdelelor forestiere

Replica API 9 februarie 2018 | 23:04 335

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) s-a judecat, joi, 9 februarie, un nou termen în apelul declarat de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, împreună cu ceilalţi inculpaţi din dosaul în acre au fost trimişi în judecată şi condamnaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, spălare de bani şi alte infracţiuni similare. Mai exact, este vorba despre dosarul celebrelor „perdele forestiere de protecţie”, în care Constantinescu a primit, pe fond, 15 ani de închisoare cu executare. De precizat că la ultimul termen, din data de 26 ianuarie a.c., instanţa a dispus menţinerea măsurii preventive constând în „interzicerea iniţierii şi respectiv, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, dispusă faţă de inculpata-persoană juridică Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa”, soluţie rămasă definitivă, potrivit minutei.

De precizat că în acest dosar apar mai multe nume, între care Adrian George Gâmbuţeanu, Titi Cenuşă, Felicia Tăicuţu, Ruxandra Luminiţa Darie, Florin Georgel Onescu şi Ionuţ Ţiţimeaua. Curtea de Apel București s-a pronunțat asupra pedepselor, pe fond, în vara anului 2016, iar dintre toţi inculpaţii, fostul şef al CJC, Nicuşor Constantinescu, a primit pedeapsa cea mai grea: 15 ani de închisoare, în timpce ceilalţi inculpaţi au primit pedepse mai uşoare. Astfel, Gâmbuțeanu a fost condamnat la 6 ani și 4 luni cu executare, Felicia Tăicuțu a fost condamnată la 3 ani închisoare cu suspendare, Titi Cenușă, 4 ani şi 10 luni închisoare, Simion Lucian la pedeapsa 4 ani şi 10 luni închisoare. Gică Ene, 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ruxandra Luminiţa, soția fosului vicepreședinte al Consiliului Județean, Cristian Darie, a fost condamnată la 3 ani închisoare cu suspendare condiţionată, Florin Georgel Onescu, fost primar al comunei lipniţa, la 3 ani închisoare cu executare. Hotărâra nu a fost definitivă, dosarul fiind în faza de apel încă din luna noiembrie 2016.

Despre dosar

Potrivit anchetatorilor, Constantinescu e acuzat că, „în perioada 2010 – 24.03.2014, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, împreună cu R.A.J.D.P. Constanța și Gâmbuțeanu Adrian George, au constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat și o parte din restul inculpaților, având ca scop săvârșirea unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor economice ale Consiliului Județean Constanța. Inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, spun procurorii, care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța, determinând un prejudiciu în dauna Consiliului județean Constanța în valoare de 30.782.039 lei. În perioada 23 iulie 2012 – 07 noiembrie 2012, mai susțin anchetatorii, în cadrul Programului județean de cercetare și refacere a plantațiilor de pomi fructiferi, a efectuat, prin trei ordine de plată, plăți nelegale către R.A.J.D.P. Constanța în cuantum de 773.519,09 lei. Caracterul nelegal al plăților succesive, efectuate în perioada respectivă de Consiliul Județean Constanța, către R.A.J.D.P. Constanța, derivă atât din absența oricăror documente justificative (în sensul legislației specifice aplicabile în materie), care să ateste realitatea lucrărilor facturate și achitate, cât și din nerespectarea flagrantă a condițiilor, obligațiilor și obiectivelor programului în cadrul căruia au fost făcute plățile analizate, impuse prin H.C.J.C nr. 300/2010.În perioada 21 aprilie 2011 – 11 septembrie 2012, a efectuat, prin mai multe acte, plăți nelegale către R.A.J.D.P. Constanța în cuantum total de 1.675.847,95 lei, în legătură cu lucrările de împădurire efectuate pe raza comunei Independența, jud. Constanța. Caracterul nelegal al plăților succesive, efectuate în această perioadă de Consiliul Județean Constanța, către R.A.J.D.P. Constanța, rezultă, pe de o parte, din nerespectarea condițiilor impuse de Hotărârile de Consiliu Județean și dispozițiile Legii nr.46/2008, privind programele și proiectele legate de împăduriri și înființarea de perdele de protecție iar, pe de altă parte, din lipsa documentelor justificative impuse de lege pentru corecta efectuare a plăților respective”.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru cati pomi a taiat de pe marginile drumurilor, unii fructiferi, altii plantati in urma cu mai bine de 50 de ani, care insumati ar fi dat o padure imensa, 15 ani este putin!
2
0
Nu mai am incredere in ziarul d-stra. Ce sa intamplat la Eforie chiar nu mai dati niciun articol? oare de ce ? Ce sa cred sunteti sonsorizati de primarul orasului? Asa se lauda .
0
0
Gasca de infractori este mult mai mare! Sa treceti putin pe la Castelu unde,excrocii astia au infipt in pamant nuiele rupte de prin garduri in chip de puieti de pom.Cred ca toti primarii aveau habar ce se planteaza acolo si mai credem ca aveau si ei parandarat la aceasta afacere.DNA va rugam sa ne apatati de acest nemernici care,in loc sa repare drumuri sa aduca apa,canalizare sau gaze arunca banii nostri pe nuiele rupte de prin garduri.Nu zic acum ca nu avem nevoie de paduri,eu spun ca nu avem nevoie de hoti.
1
0
Astia de la ziar sunteti cu retard? Joi, 9 februarie??? Azi e 9 februarie si se pare ca azi se judeca. Aveati stirea pregatita si i-ati dat drumul prea devreme. Cat de idioti.
2
1
Toata lumea stie porcu in puscarie.
1
0
Pai si Ionut Titimeaua - nimic? Nu se poate asa ceva, e vinovat 100 %. Sau are ajutor divin din M-tii Pindului ?
1
0
Nicusor nebunul!
0
0
Cand se da definitiv
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218