REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Institutul de Cercetare a Ovinelor Palas a ajuns la sapă de lemn: directorul n-a mai fost plătit din 2013, dar nu se predă!

Institutul de Cercetare a Ovinelor Palas a ajuns la sapă de lemn: directorul n-a mai fost plătit din 2013, dar nu se predă!

Replica API 30 octombrie 2015 | 22:48 165

Ministerul Agriculturii şterge datoriile instituţiei şi o preia în subordine

Ministerul Agriculturii şterge datoriile instituţiei şi o preia în subordine

Toate institutele de cercetare din agricultură au datorii istorice. În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să ia în subordine două institute de cercetare. Este vorba despre Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Îmbunătățiri Funciare (ISPIF), să le șteargă datoriile și să le pună pe “făgașul normal”, a anunţat ministrul de resort, Daniel Constantin. “Problemele sunt foarte multe acolo (la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas n.r.).

Din acest motiv procesul de reorganizare, din câte am discutat cu președintele ASAS (Academia de Științe Agricole și Silvice n.r.), nu s-a realizat așa cum și-ar fi dorit și domnia sa și eu. Dar până atunci avem două obiective imediate. În primul rând, institutul Palas pe care vrem să îl trecem în subordinea ministerului, să îi ștergem din datorii și să îl repunem pe făgașul normal și în al doilea rând ISPIF București. Acolo chiar avem nevoie, lucrăm în acest moment cu cei care sunt specialiști pe zona aceasta, la zona de proiectare, de extindere și reabilitare a sistemului de irigații. Avem un nucleu de specialiști extrem de important”, a afirmat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a subliniat că sunt probleme la toate institutele de cercetare din agricultură, însă acestea să află în subordinea ASAS. “Am o discuție de trei ani de zile cu cei de acolo, am vrut să restructurăm tot sectorul de cercetare, să ștergem toate datoriile, să le trecem sub o altă de organizare, sigur, păstrând ASAS ca un for științific care să hotărască ce trebuie făcut pe zona de cercetare, dar cred că trebuie o altă formă de management, ca să spun așa. Sigur, și cu participarea Academiei”, a explicat Daniel Constantin.

De asemenea, șeful MADR a adăugat că aceste institute de cercetare din subordinea ASAS sunt înregistrate la Ministerul de Finanțe cu 70.000 de hectare, dar în realitate mai dețin în jur de 30.000 de hectare, iar pe rolul instanțelor de judecată mai sunt sute de procese ale ASAS pentru că foarte multe comisii locale au dat terenuri de la institute fără să țină cont că trebuia și acceptul ASAS. “Doamne, ajută! Este cea mai bună veste pe care o pot afla în ultimii doi ani. Toate institutele de cercetare agricolă ar fi trebuit să fie finanţate de la bugetul de stat, însă nici una nu a fost finanţată.

În ceea ce priveşte preluarea institutului de către Ministerul Agriculturii fac precizarea că în urmă cu 6-7 luni s-a făcut un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care ministerul dorea să preia în subordine toate unităţile, să le organizeze, fiind singura şansă de finanţare de la bugetul de stat. Revenind la oile noastre şi la Institutul de la Palas, ca director am reuşit să obţin patru avize favorabile de la cinci ministere pentru reorganizarea institutului prin hotărâre de guvern. Mai urmează să obţin aprobare şi de la Ministerul de Justiţie.

Noi ne-am exprimat acordul şi suntem total de acord. Nu ne interesează cine ne este stăpânul. Ne interesează ca unitatea să aibă potenţial şi economic, nu numai profesional. Sub acest aspect, că ne preia Ministerul Agriculturii sau că rămânem în subordinea Academiei, suntem bucuroşi să ne finanţeze”, a declarat, pentru “Replica”, Radu Răducu, directorul Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas. Toate institutele din ţară, nu mai puţin de 52 la număr, au datorii la stat de vreo 200 de milioane de lei.

“În cazul nostru vorbim de 1.800.000 de lei, fără dobânzi şi penalităţi. Noi nu am făcut evaziune fiscală. Acestea sunt obligaţii raportate, dar neonorate. Nu am putut să le plătim. Nu am plătit nici salariile la cercetători pe un an şi jumătate. Nu am avut bani să dăm la cercetători. De unde să am bani să plătesc bani la bugetul de stat? (…) Eu, ca director, nu mi-am dat salariul din luna decembrie 2013 şi nu am alt venit. Nici nu fur. Are soţia pensie.

Am colegi care au copii la şcoală. Am oameni bolnavi de cancer, cazuri sociale. Am vrut să ne păstrăm condiţia de institut de cercetare, să conservăm şi să dezvoltăm patrimoniul genetic. Nu puteam lăsa un bun al statului să se dărâme, să dispară, apoi eram tras la răspundere de ce nu am avut grijă de el, fără să spună de ce nu au dat bani”, a conchis directorul Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367