REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Institutul de Cercetări Electrotehnice transformă Agigea în groapă de gunoi: demolează fără autorizaţii şi aruncă deşeuri în mare

Institutul de Cercetări Electrotehnice transformă Agigea în groapă de gunoi: demolează fără autorizaţii şi aruncă deşeuri în mare

Replica API 24 octombrie 2012 | 00:00 2350

Refuză să dea socoteală pentru acţiunile lor

Refuză să dea socoteală pentru acţiunile lor

Institutul de Cercetări şi Proiectări Electrotehnice (ICPE) SA Bucureşti este una dintre instituţiile de elită în ştiinţa şi cercetarea românească, dovadă fiind şi faptul că a fost declarată societate comercială de interes strategic, încă din anul 2002, înainte de a fi privatizată, în 2007. ICPE derulează proiecte inovatoare în domeniul energiei, încă din anii '70, la Agigea funcţionând, de foarte mult timp, una din staţiile experimentale ale institutului de cercetări. Toate bune şi frumoase, până ne lovim de vechile năravuri româneşti, practicate, iată, şi de minţile luminate din conducerea ICPE. Institutul este pe cale să acceseze, din informaţiile noastre, un proiect cu finanţare europeană pentru staţia de la Agigea, motiv pentru care a trecut, de dată recentă, la mutări masive pe terenul de peste 29.000 de metri pătraţi pe care-l deţine în această localitate, pe strada Meduzei. Concret, a demolat toate panourile solare din curtea staţiei, vechi de zeci de ani, pentru a elibera terenul.

Problema este că lucrările s-au desfăşurat pe blat, la începutul lunii octombrie, fără nici un fel de autorizaţii de demolare din partea Primăriei Agigea şi a Inspectoratului în Construcţii. Mai mult, sutele de tone de deşeuri rezultate în urma demolărilor au fost aruncate total aiurea, unele pe faleza din Agigea şi chiar în mare, după cum se poate vedea în fotografiile alăturate. Blocuri uriaşe de beton au fost aduse pe faleză, exact pe locul unde, în curând, vor începe lucrările de reabilitare. Altfel spus, statul va trebui să plătească bani grei pentru a aduna deşeurile aruncate de ICPE, ca să nu mai punem la socoteală prejudiciile aduse prin neplata autorizaţiilor pe care trebuiau să le obţină de la autorităţile locale pentru lucrările de demolare. Primăria Agigea a cerut lămuriri, prin corespondenţă oficială, asupra celor petrecute la staţia de pe strada Meduzei, dar conducerea ICPE Bucureşti a refuzat orice colaborare, continuând să demoleze construcţiile fără autorizaţii şi să arunce deşeurile pe faleză şi în mare. În lipsa oricărui răspuns, ICPE a fost amendat de primărie cu 10.000 lei, iar Inspectoratul în Construcţii urmează să ia măsuri identice. În zadar, însă, cei de la şefia ICPE comportându-se ca pe propria moşie, fără nici o intenţie de a-i băga în seamă şi pe cei în curtea cărora demolează şi aruncă deşeurile după cum îi taie capul. ICPE SA Bucureşti este condus, încă din 2007, de la privatizarea sa, de Vergil Racicovschi, instalat pe funcţie de fostul ministru conservator Codruţ Şereş. În ciuda anvergurii sale profesionale, Racicovschi nu a fost scutit de controverse, legate chiar de felul în care a preluat, în numele Asociaţiei Salariaţilor ICPE, societatea de stat.

Şeful ICPE şi fostul preşedinte AVAS, cercetaţi de DNA pentru prejudicierea statului cu 18 milioane euro

Sindicaliştii de la ICPE s-au regrupat şi au sesizat DNA cu privire la faptele de corupţie, prin intermediul cărora s-a realizat privatizarea. Potrivit acestora, mai mulţi factori, printre care preşedintele AVAS din perioada privatizării, respectiv Teodor Atanasiu, dar şi directorul general Vergil Racicovschi, au privatizat fraudulos ICPE, creând un prejudiciu statului de peste 18 milioane de euro. Pachetul majoritar deţinut de stat la ICPE, de 62,1283%, prin intermediul AVAS, a fost vândut Asociaţiei Salariaţilor ICPE în septembrie 2007 cu 6,8 milioane de lei, cu asumarea unor investiţii de retehnologizare de 3,4 milioane lei şi infuzia unui capital de 705.000 de dolari. Ceilalţi acţionari ai ICPE SA Bucureşti sunt SIF Muntenia, cu 37,6818% şi persoane fizice, cu 0,1899%. În sesizarea către DNA, sindicaliştii au reclamat faptul că, la privatizare, valoarea reală a ICPE a fost mult subevaluată, de unde şi prejudiciul de 18 milioane de euro.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102