REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Intenția Guvernului de a face o nouă revoluție a sistemului fiscal a creat panică în mediul de afaceri

Intenția Guvernului de a face o nouă revoluție a sistemului fiscal a creat panică în mediul de afaceri

Replica API 6 iulie 2017 | 00:00 430

FIC:

FIC:

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) își exprimă îngrijorarea cu privire la modificările de substanță aduse recent programului de guvernare, arătând că intenția Guvernului de a face o a doua revoluție a sistemului fiscal într-o perioadă de șase luni a creat panică în mediul de afaceri, potrivit unui comunicat, scrie AGERPRES.

"Consiliul Investitorilor Străini (FIC) își exprimă îngrijorarea cu privire la modificările de substanță aduse recent programului de guvernare. Transformări de o asemenea anvergură, anunțate intempestiv și fără suficiente detalii, pot avea un efect destabilizator asupra economiei și nu fac decât să șubrezească încrederea investitorilor existenți sau potențiali, indiferent de originea lor. Intenția Guvernului de a face o a doua revoluție a sistemului fiscal într-o perioadă de 6 luni, a creat panică în mediul de afaceri, atât pentru companiile locale, cât și străine, fie ele mici sau multinaționale", se arată în comunicatul FIC.

Potrivit investitorilor, implementarea grăbită a politicilor fiscale anunțate fără analize serioase, studii de impact sau consultări cu mediul de afaceri pot avea un efect negativ asupra tuturor companiilor din orice sector de activitate, fie ele mari sau mici.

"Companiile membre FIC au susținut recent în fața publicului și a decidenților că România are potențialul necesar să devină a zecea economie a Uniunii Europene în următorii 20 de ani. Schimbările bruște de politică fiscală fără o fundamentare solidă pot să dea naștere unor incertitudini care îndepărtează România de acest obiectiv. Toate aceste măsuri suplimentare cu impact economic major trimit un semnal negativ către comunitatea de afaceri și potențialii investitori", spun oficialii FIC.

Aceștia au îndemnat la responsabilitate, arătând că schimbările frecvente creează incertitudini.

"Decidenții trebuie să fie conștienți de puterea cuvântului lor. Declarațiile publice pe care le fac pot afecta piețele și deciziile investitorilor. Anunțurile succesive de creștere sau scădere a taxelor și schimbările frecvente ale politicilor fiscale creează incertitudini pentru mediul de afaceri. Pentru investitorii care analizează deja posibilitatea de a veni în România asta înseamnă că vor amâna decizia până când lucrurile vor deveni mai clare sau vor investi în altă țară", se mai adaugă în comunicat.

FIC amintește că a publicat recent un raport despre impactul investițiilor străine în economia României, realizat împreună cu Academia de Studii Economice din București. Una dintre concluziile principale ale studiului este că investițiile străine au jucat un rol decisiv în dezvoltarea economică a țării din ultimii 25 de ani și sunt indispensabile pentru viitor. Investitorii nu ar trebui descurajați să vină în România prin politici publice confuze și în continuă schimbare.

Referitor la măsurile anunțate recent, investitorii consideră că unele dintre ele au fost explicate prea puțin sau defectuos, nu au fost însoțite de un studiu de impact și nu au luat in considerare experiența nefavorabilă, din alte țări membre UE și nu numai.

Membrii FIC consideră că impozitarea cifrei de afaceri a companiilor se poate dovedi contraproductivă. Nu doar că ar penaliza acele afaceri care au volume foarte mari, dar marje ale profitului mici, dar vine în contradicție cu practica Uniunii Europene în acest domeniu și poate afecta semnificativ competitivitatea României în regiune.

"În același spirit, considerăm că și în cazul altor măsuri anunțate, cum ar fi impozitarea venitului global, taxa de solidaritate sau mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, Guvernul trebuie să cântărească bine și să facă niște calcule atente de impact. Venind pe fondul creșterii salariilor din sectorul public și în general al creșterii cheltuielilor publice, astfel de măsuri fiscale pot dezechilibra stabilitatea macroeconomică și bugetară pe care România a obținut-o cu multe sacrificii și tocmai în momentul în care nucleul dur al Europei pune din nou accentul pe aceasta", au mai spus investitorii străini.

Companiile membre FIC angajează 182.000 de persoane și au o cifră de afaceri de peste 180 de miliarde de lei, aproximativ 25% din PIB-ul României. Activitatea acestor companii și implicit activitatea economică din România pot fi puternic perturbate atunci când politicile publice se schimbă în mod radical.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Atentie la terneni! Revolutie inseamna ,pe intelesul tuturor,ceva pozitiv,Opusul este contrarevolutie sau dupa caz,involutie. Masurile despre care se discuta,tin de cultura generala in domeniul economiei,la nivel de clase primare.Asta arata cam unde se afla reprezentantii de frunte ai poporului,pe ce campii delireaza ei, fara macar sa fumeze ,,iarba''.Legalizati dracului marihuana,macar sa fie populatia vesela cand luati masuri de drogati!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614