REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Interpretarea valorilor transaminazelor: ce ne "spun" acești parametri

Interpretarea valorilor transaminazelor: ce ne "spun" acești parametri

Replica API 24 septembrie 2020 | 00:00 1366

Majoritatea dintre noi știm că atunci când explorăm funcționalitatea ficatului, urmărim valorile transaminazelor, adică enzimele hepatice ALT, AST ale căror valori se situează sub 100 ui/l, valorile normale ale acestor enzime fiind AST 5-38 ui/l și ALT 7-56 ui/l.

Valori crescute ale transaminazelor

Când ne confruntăm cu o creștere foarte mare a transaminazelor, de peste 1000 ui/l, medicii suspectează o hepatită acută, care se poate asocia și cu colorarea în galben a pielii și mucoaselor. În cazul unui nivel puțin crescut sau moderat crescut al acestor valori, de peste 100 ui/l sau în intervalul 100-300 ui/l, se pune problema existenței unei hepatite cronice de diferite cauze.

În aceste condiții, devine obligatorie vizită la medicul hepatolog, infecționist sau gastroenterolog, întrucât cea mai frecvența cauza de hepatită cronică este infecția cu virusurile hepatitei B și C, în care întâlnim creșteri puțin crescute sau moderate ale transaminazelor, scrie doc.ro.

Interpretarea rezultatelor și diagnosticarea

Interpretarea o face, însă, medicul, întrucât aceeași creștere moderată a transaminazelor o dau și steatoză hepatică generată fie de obezitate, fie de alcoolismul cronic, ori afecțiuni cardiace, boli inflamatorii intestinale sau hrănirea prelungită prin perfuzii, cancerul de ficat, hepatită autoimună, ciroză hepatică, supraîncărcarea ficatului cu fier sau cupru, în cazul unei predispoziții genetice.

De asemenea, acest tip de modificare a transaminazelor o dau și diabetul zaharat sau consumul cronic de statine și anticoncepționalele. Transaminazele pot crește ușor sau moderat în cazul în care o persoană supraponderală își propune o scădere masivă în greutate și, în plus, inițiază și un program de efort fizic intens. Și alte probleme cu greutatea pot genera aceste dereglări, atât anorexia, cât și bulimia.

În hepatitele virale acute, fie că boală este dată de virusul A, B sau C, aceste enzime hepatice sunt eliberate în spațiul dintre celule, apoi trec în sânge, fenomen denumit hepatocitoliză. De obicei, ALT crește mai mult decât AST. În plus, apar sindromul de inflamație mezenchimala, adică creșterea gamaglobulinelor serice și sindromul hepatopriv, adică alterarea funcției de coagulare, scăderea albuminei serice, hipoglicemie, creșterea amoniacului și a enzimelor de colestază.

Ce sunt transaminazele?

Transaminazele sau aminotransferazele sunt enzime care catalizează o reacție chimică. Ele sunt importante în sinteză aminoacizilor, care formează proteine. Când ficatul nostru este afectat sau deteriorat, el eliberează niște substanțe numite enzime în sânge, iar nivelurile proteinelor produse de ficat încep să scadă. Prin măsurarea valorilor acestor enzime și proteine, este posibil că medicul să își poată crea o imagine de ansamblu și să vadă cât de bine funcționează ficatul pacientului. Acest test pentru determinarea valorilor transaminazelor poate ajută la diagnosticarea anumitor afecțiuni hepatice, inclusiv la diagnosticarea hepatitei, cirozei și afecțiunilor hepatice asociate cu consumul excesiv de alcool.

Enzimele hepatice crescute

Enzimele hepatice care au valori ridicate pot indică inflamația sau o deteriorare/leziune a celulelor din componentă ficatului. Celulele hepatice inflamate sau afectate vor produce cantități mai mari decât cele considerate normale din anumite substanțe chimice, inclusiv cantități mai mari de enzime hepatice care pătrund în fluxul sanguin, lucru care poate avea drept rezultat valori mai mari ale enzimelor hepatice, înregistrate în cadrul analizelor/testelor de sânge.

Enzimele hepatice cu valori ridicate care sunt descoperite cel mai frecvent în urmă analizelor de sânge sunt, potrivit specialiștilor:

Alaninaminotransferaza (ALT) - ALT este o enzima care se găsește în ficat și care îți ajută organismul să metabolizeze proteinele. Când ficatul este deteriorat, ALT este eliberată în fluxul sanguin, iar valorile ei serice cresc.

Aspartataminotransferaza (AST) - AST este o enzima care ajută la metabolizarea alaninei, un aminoacid. La fel că în cazul ALT, AST este în mod normal prezența în sânge, având valori mici. Nivelurile crescute de AST pot indică lezarea ficatului sau o boală hepatică ori deteriorarea mușchilor.

Fosfataza alcalină (ALP) - ALP este o enzima din ficat, din ductele biliare și din oase. Valorile mai mari decât cele normale ale ALP pot indică o boală hepatică sau afectarea ficatului, cum ar fi ductele biliare blocate sau anumite afecțiuni ale oaselor.

Gama-glutamiltranspeptidaza (sau gama-glutamiltransferaza), abreviată GGT - Reține: GGT este o enzima din sânge. Valorile mai mari decât cele normale pot indică lezarea ficatului sau afectarea ductelor biliare.

Enzimele hepatice cu valori ridicate pot fi descoperite în timpul unor analize de sânge de rutină. În majoritatea cazurilor, nivelurile enzimelor hepatice sunt doar ușor ridicate și sunt temporar crescute. În majoritatea timpului, enzimele hepatice cu valori ridicate nu indică o problema gravă sau cronică a ficatului.

Ce semnifică rezultatele

Rezultatele normale obținute în urmă analizelor de sânge pentru aceste teste sunt:

ALT - între 5 și 55 unități pe litru;

AST - între 8 și 48 unități pe litru;

ALP - între 45 și 115 unități pe litru;

GGT - între 9 și 48 unități pe litru.

Rezultatele normale pot varia de la un laborator la altul și valorile de mai sus pot fi ușor diferite în cazul femeilor și al copiilor. Valorile ușor ridicate, asimptomatice ale alaninaminotransferazei (ALT) și ale aspartataminotransferazei (AST) sunt frecvent întâlnite în practică medicală.

O abordare a pacientului bazată pe prevalența bolilor care au cauzat valorile crescute ale transaminazelor îi poate ajută pe medici să identifice în mod eficient afecțiunile hepatice grave, cât și pe bolile comune ale ficatului. Cauzele mai puțin comune ale valorilor crescute ale transaminazelor sunt leziunile ficatului induse de medicamente, hepatită B, hepatită C și hemocromatoza ereditară.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614