REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Intervenţie dificilă: Pompierii au salvat o lebădă. Alte 60 sunt în pericol la Năvodari

Intervenţie dificilă: Pompierii au salvat o lebădă. Alte 60 sunt în pericol la Năvodari

Replica API 2 ianuarie 2013 | 00:00 165

Braconaj pe Lacul Tăbăcăriei

Braconaj pe Lacul Tăbăcăriei

Pompierii constănţeni şi reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor nu au avut linişte nici de Sfântul Vasile. Aceştia au fost solicitaţi să intervină pe Lacul Tăbăcăriei pentru a salva o lebădă. Misiunea s-a dovedit a fi una dificilă, însă pasarea a fost salvată, a declarat, pentru "Replica", Zeadin Murat, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor. Oamenii s-au plâns de diminuarea lebedelor din municipiul Constanţa. În acelaşi timp, aceştia au găsit pe vadurile de pescuit, urme evidente de lebede rănite.

Metodele folosite de braconierii de ocazie sunt descrise ca fiind inumane, aceştia lăsând în apă, peste noapte, bucăţi de carne cu cârlige sau sârmă ghimpată ataşate, în acest fel lebedele având parte de o moarte lentă şi dureroasă. "Am fost sunaţi să intervenim pentru a salva o lebădă. Nu este o noutate faptul că, persoanele care nu au ce mânca, vin pe Lacul Tăbăcăriei pentru a amplasa diverse capcane în scopul de a pescui lebedele. Leagă carne de un nailon, boabe de porumb, pe care le lasă ancorate câteva ore pe apă, iar după ce le prind pe aceste vieţuitoare le mânâncă. Intervenţia fiind dificilă, am apelat la pompieri, iar lebăda a fost salvată. S-a intervenit cu o barcă cu motor", a declarat Zeadin Murat. Cei care au apelat la reprezentanii Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor au precizat faptul că în Ajun de Anul Nou existau 10 lebede pe Lacul Tăbăcâriei, iar pe 1 ianuarie 2013 numărul acestora scăzuse la şase. "Cu siguranţă cineva le-a pescuit", a spus Zeadin Murat. Conform acestuia, în ultimii ani au mai existat şi alte cazuri asemănătoare. "Mai avem alte 60 de lebede în Bazinul Portuar de tranzit spre Ecluza Năvodari. Si de acolo am primit sesizări şi urmează să intervenim în zonă. Dacă va fi necesar vom solicita sprijin pompierilor", a declarat Zeadin Murat. Tot acesta a salvat la final de an 2012 şi o egretă, la Techirghiol. "A prins-o un grup de copii, a dus-o acasă şi m-au sunat părinţii să intervin. Era superbă, albă. Am dus-o la Complexul Muzeal de Stiinţe ale Naturii din Constanţa, urmând să se refacă. Era nemâncată. Am mai salvat şi un pelican care a aterizat în incinta Ecluzei Năvodari. Si acesta a ajuns la Delfinariu", a precizat Murat. Tot pe 1 ianuarie 2013 o lebădă a fost găsită sângerând la Eforie Nord. "Avea un picior rupt, sângera. A fost zărită la mal", a spus Murat.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614